piotrkierys Opublikowano 3 Września 2017 #1 Opublikowano 3 Września 2017 Witam wszystkich bardzo serdecznie Jestem teraz na etapie przenoszenia kotlowni a w tej nowej kotlowni ma stać narazie stary kocioł 8lat ,kociol własnej roboty a gdzies za 2-3 lata chciałem zakupic nowy na ekogroszek . I tu pytanie do was czy moze warto przerobić ten kociol który posiadam i dołożyć mu palnik na pelet ,bylo by fajnie jak do tego mógłbym palic drewnem bo zawsze przez zimę tego drewna moge sobie nazbierac w lesie mam taka mozliwosc Nizej rysunek mojego kotla prosze was o rade czy jest ses w to sie bawić czy lepiej poczekać i kupic sobie nowy kociol , z przerobienie pieca nie bedzie problemu jak cos . Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
palacz66 Opublikowano 3 Września 2017 #2 Opublikowano 3 Września 2017 Ile kw ma ten kociołek? Podaj więcej danych jaka instalacja?
piotrkierys Opublikowano 3 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 3 Września 2017 Kociol ma 22-25kW Instalacja cala w miedzi grzejniki nowe panelowe instalacja dziala grawitacyjnie ale jak przeniose kociol do nowej kotlowni to bez pompki juz nie pujdzie Komin nowy ceramiczny fi 200 Dom 200m2 stare budownictwo nie ocieplony Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
piotrkierys Opublikowano 4 Września 2017 Autor #4 Opublikowano 4 Września 2017 Kociol który posiadam ma płaszcz wodny do samego dolu (w popielniku ) pomyslalem ze bym mógł dospawac taka skrzynkę pod kotlem wysoka na 50 cm odłożył bym calos cegla szamotowa i w niej zamontowac palnik Tylko czy to wszystko bedzie funkcjonować poprawnie w tym kotle Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
palacz66 Opublikowano 4 Września 2017 #5 Opublikowano 4 Września 2017 Skąd jestes? Jak chcesz wbijaj do mnie ja do gorszego kotła włożyłem palnik na pellet i jestem bardzo hepy z tego powodu. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23244-palnik-na-pellet-w-kotle-węglowym-pomoc-w-sterowaniu/page-2#entry312655
piotrkierys Opublikowano 4 Września 2017 Autor #6 Opublikowano 4 Września 2017 Ja jestem z woj.Opolskiego Okolice Nysy A ty skad jestes jak niedaleko to bym podjechał zobaczyc jak to na zywo wyglada Tez najpierw myslalem nad wymiana kotla na ekogroszek SAS Solid Ale jak byla by taka mozliwosc zamontowania palnika w moim kotle i dzialalo by to dos sprawnie to bylo by super Tylko moj kociol to jest wlasnej roboty i tego sie boje jak by to wszystko wyglądało jak byla by wtedy sprawność kotla ,czy gra warta świeczki lepiej kupic nowy kociol Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
palacz66 Opublikowano 4 Września 2017 #7 Opublikowano 4 Września 2017 Ja okolice z Ostrołęki więc zonk. Chodzić będzie czemu nie oby w drzwiczki wszedł palnik. Wylicz na ciepło właściwe ile kw potrzebuję twój budynek.
piotrkierys Opublikowano 4 Września 2017 Autor #9 Opublikowano 4 Września 2017 Ok dzieki ten palnik jak by bylo wszystko ok to napewno nie bede montować w tym sezonie tylko na przyszla zime A z zamontowaniem tego palnika to niema problemu spawarke mam wiec niema problemu (sam sobie ten kociol wyspawalem ) A na stronie cieplo wlasciwe wyslo mi 24kW chyba ze sobie ocieple strop na strychu miedzy belkami welna 15 cm to wychodzi mi 21kW Pomysl kolegi Sambora bo jescze w przyszlosci planuje ocieplic dom 10cm steropian A powiedz mi jedno czy taki palnik moze pracowac pod rusztem wodnym jaka musi byc odległość od palnika do rusztu wodnego Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
palacz66 Opublikowano 4 Września 2017 #10 Opublikowano 4 Września 2017 Ocieplenie to podstawa. Jak najniżej, u mnie jest 4 cm.
piotrkierys Opublikowano 4 Września 2017 Autor #11 Opublikowano 4 Września 2017 30 cm wystarczy poniżej rusztu W sezonie 2016-2017 spalilem 2 tony węgla i 6 m3 drzewa i w donu 22-23 stopnie ciepla na grzejnikach w calym w domu termostaty Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
palacz66 Opublikowano 4 Września 2017 #12 Opublikowano 4 Września 2017 Sory pod rusztem źle przeczytalem ja mam nad rusztem. A pod to wystarczy 30 cm spokojnie
piotrkierys Opublikowano 4 Września 2017 Autor #13 Opublikowano 4 Września 2017 Chcial bym montowac palnik pod rusztem ze względu na to ze posiadam jescze spora ilość drewna i tak sobie mysle jak bede w donu bede palił drewnem a jak bede wyjeżdżał w delegacje załącze palnik i żona z małymi dziecmi bedzie miala spokuj Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
alex33 Opublikowano 5 Września 2017 #14 Opublikowano 5 Września 2017 Jeśli palisz drewnem to ruszt wodny nie jest ci potrzebny.Mam podobny kocioł(kopia defro duo) i ruszt awaryjny jest wyjmowany.Palnik wchodzi poniżej rusztu.U ciebie najprościej wyciąć próg pomiędzy drzwiczkami rozpałowymi i popielnikowymi oraz wodny ruszt.Zrobić wyższe wspólne drzwiczki(takie wcześniej miało mnóstwo kotłów) a palnik wciąć z boku,unikniesz wtedy przeróbki instalacji CO.Rusztu awaryjnego nawet wyjmować nie będziesz musiał.
piotrkierys Opublikowano 5 Września 2017 Autor #15 Opublikowano 5 Września 2017 Alex33 jak masz podobny kociol to mógłbyś wyslac mi zdjecie jak to u ciebie jest rozwiązane A ja myślałem ze jak wstawię palnik pod ruszt wodny 30cm ponizej rusztu i ogień bedzie przechodził przez ruszt wodny to bedzie lepiej nagrzewalo wode w kotle,ruszt w tym kotle sa w kształcie trójkąta i miedzy nimi góra jest po 1cm przerwy Przy wycięciu rusztu wodnego bedzie troche roboty i puzniej to zaspawac bedzie ciezko ale jest to do zrobienia A jak bym tylko dorobił taka skrzynkę pod popielnikiem na palnik i popiół i obłożyl szamotem dzialalo by to Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
palacz66 Opublikowano 5 Września 2017 #16 Opublikowano 5 Września 2017 Miłej lektury: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17882-palnik-na-pellet-w-kotle-w%C4%99glowym/
piotrkierys Opublikowano 14 Września 2017 Autor #17 Opublikowano 14 Września 2017 To pewnie w przyszlym roku sie zdecyduje na montaż palnika na pellet w Moim kotle Policzyłem Moj kociol ma 2,4m2 wymiennika ,to zobaczymy jak to sie śpieszę. Narazie jestem na etapie przenoszenia kotlowni w nowe miejsce Pozdrawiam Wszystkich Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.