Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmiana Palenia W Kotle Górnego I Dolnego Spalania

nikonel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam od kilku lat kocioł SKD Krzaczek ze sterownikiem nadmuchu. Kocioł jest w/g instrukcji kotłem dolnego spalania ale posiada szczelinę, około 5 cm nad  ścianką wodną, dlatego też uważam że jest on także górnego spalania. W zeszłym roku zatkałem mu wełną mineralną tą szczelinę i zawęziłem cegłami szamotowymi dolne ujście spalin chcąc stworzyć palnik. Z palnika raczej nic nie wyszło bo nie zauważyłem niczego takiego w spalaniu czy w płomieniach za to o wiele wolniej piec się rozpalał.  Nie wiem czy powinienem w takiej sytuacji używać nadmuchu bo może to właśnie on był powodem braku efektu palnika. Tak czy inaczej chciałbym aby piec był bardziej ekonomiczny ale przede wszystkim żeby tak mocno nie dymił. Jakie są wasze rady, co zrobić aby spalać do końca spaliny, co zmienić w piecu, czy korzystanie z nadmuchu jest tu przeszkodą czy zaletą ( dla mnie jest o wiele wygodniej z niego korzystać). Czy dolno spalający  piec może być w ogóle ekonomiczny i "czysty" w porównaniu z górno spalającym.

Opublikowano

Twój problem to marny kocioł górno-dolny oraz byle jaki sterownik i za mocna dmuchawa, która wypycha migiem wszystko w komin.Usuń wygodną dla siebie dmuchawę i  załóż miarkownik.Jeśli wolisz elektronikę to polecam nowy sterownik z funkcją PID oraz nową dmuchawę. Zestaw kup w komplecie, wówczas będzie dobrze dobrany parametrami. Ja mam sterownik ST 81 od Tech-a i jestem zadowolony. Taka dmuchawa powinna pracować z 30% siłą nadmuchu góra. Pal w sposób kroczący. W kotle GD to chyba jedyny rozsądny sposób na jakie takie spalanie. Szczegóły takiego palenia znajdziesz na forum. Ewentualne modyfikacje zastosujesz po pierwszych próbach, mam na myśli, że być może konieczne będzie zaślepienie całkowite lub częściowe dolnego lub górnego przelotu dla spalin.

Żebyś się nie zniechęcił do zmian w kotle, najpierw kombinuj z tym sposobem palenia, później jak uznasz że warto się tak bawić, zainwestujesz w miarkownik lub nowy sterownik.

Opublikowano

A po przerobieniu na dolniaka zasłoniłeś ruszt pod 1 przegrodą i za nią ?

Opublikowano

Sprawdziłem i okazało się że na sterowniku siłę nadmuchu miałem ustawioną na 70%. Sterownik posiada funkcję PID.

Jeżeli chodzi o przerobienie na palnik to niestety nie zasłoniłem niczym rusztu na i za wylotem palnika i możliwe że tutaj dostawało się lewe powietrze, więc i palnik nie pracował prawidłowo. Czy jednak jeżeli spróbuję jeszcze raz, to taki palnik będzie w stanie wypalić unoszące się z dymem sadze i inne palne dziadostwo.

Jeżeli chodzi o palenie kroczące to chyba jest ono dosyć uciążliwe bo jeżeli mam usypać żar i dosypać do jego wysokości nowy węgiel to raczej taki dosyp będzie dosyć mały a co za tym idzie konieczna będzie częsta walka w piecu, no chyba że jest inaczej niż mi się wydaje.

Opublikowano

Czy palenie kroczące jest uciążliwe? Po paru dniach dojdziesz do wprawy, bardziej pracochłonne jest palenie od góry a ja stosuję tą technike i nie narzekam. Odnośnie palnika, zrób jak sugeruje drewniak, zostaw zaczopowany górny przelot i pracuj nad paleniem od dolu. Możesz mi podać nazwę sterownika?

Opublikowano

Zbuduj sobie palnik pionowy  spala bardziej wybredne węgle i nie potrzebuje klapki do oddymiania komory zasypowej  :D

Opublikowano

Nie bardziej prosty miałem kiedyś taki  

post-57460-0-99194200-1504430461_thumb.jpg

Opublikowano

Sterownik sk 8000

Nie wiem gdzie wyczytales że ten sterownik posiada PID, owszem, podają że ma modulacje ale to marna namiastka pidu. Funkcja przedmuchow jest identyczna jak w Unisterze, tylko że tam uchyla się klapka a u Ciebie włącza się nadmuch. Prawdziwa modulacja ma miejsce wówczas gdy możesz zejść z obrotami do 1 % i wentylator nadal pracuje podając minimalne ilości powetrza. U Ciebie musi być min.40 % bo inaczej wentylator stanie i będzie buczal.Więc po chwili padnie. Jeśli masz wentylator WPA 117 to na bank jest jak piszę. Producenci często puszczają nas w kanał, potrzeba dobrze znać temat żeby nie dać ciała. Jeśli mam rację, żebyś mógł być naprawdę zadowolony, musisz kupić dobry zestaw razem z wentylatorem. No chyba że Ci to nie przeszkadza, ale przy obecnym sprzęcie zawsze będziesz dymil. Co do palnika, inni koledzy coś ci doradzą. Ja trochę bawiłem się w palniki i doszedłem do wniosku że najlepiej u mnie paliło, jak wysokość wynosiła 9 cm a szerokość ok. 25 cm. Było i tak że moja szerokość wynosiła 10 cm ale moc była bardzo niska. W sumie mam tylko podstawową wiedzę jak taki palnik wykonac.
Opublikowano

Rzeczywiście na sterowniku mogę zejść do 40. Byłem pewien że to PID bo moc nadmuchu była różna w zależności od wielkości spadku temperatury na piecu, wentylator to MMplus WPA03

Opublikowano

A ten pionowy palnik ma jakieś konkretne wymogi, wymiary. Rozumiem że także konieczne jest zakrycie rusztów za palnikiem mniej więcej na wysokości wodnej grodzi

Opublikowano

Rzeczywiście na sterowniku mogę zejść do 40. Byłem pewien że to PID bo moc nadmuchu była różna w zależności od wielkości spadku temperatury na piecu, wentylator to MMplus WPA03

Nie chcę byś myślał że jestem upierdliwy, chcę Ci tylko wyjaśnić różnice w rodzajach sterowników i wentylatorów. ;)  Zajrzałem do DTR Twojego sterownika i na pewno nie posiada funkcji PID tylko jakiś uproszczony algorytm, po dojściu do zadanej ster wyłącza nadmuch i prowadzi spalanie na zasadzie przedmuchów. Natomiast zastosowana dmuchawa w całości to potwierdza gdyż pracuje w trzech zakresach obrotów i nie ma mowy o płynnym modulowaniu prędkości. Poza tym jest o wiele za mocna. Mój wentylator to WPA 07, może schodzić do 1% obrotów a także ma o połowę niższą wydajność która i tak jest o wiele za duża skoro mam ustawione w zakresie 1% min. i 30% maks. i tyle wystarcza . Żeby chociaż troszkę poprawić sytuację,potrzeba zasłonić czerpię wentylatora ( ta druciana osłona z boku) tak o 3/4. Możesz poeksperymentować też z ustawieniami , dać na minimum te 40% a na maksimum powiedzmy 45%, ciekawe czy by to zadziałało. Pamiętaj że naprawdę fajne sterowniki produkuje TECH, np. ST28zPID. Dobry i stosunkowo tani bo są i dużo droższe, bardziej rozbudowane. Ale czasem dodatkowe funkcje są zbędne. No, więcej nie ględzę, jak uznasz za stosowne coś tam usprawnić to OK, jak nie, to przynajmniej coś Ci tam wyjaśniłem a to już dużo. :)

Opublikowano

Sterowniki to temat rzeka. Ja posiadam trzy rodzaje : mechaniczny,Unister oraz TECH 81zPID. Koledzy użytkujący te zabawki chwalą je, ale warunek jest taki że musi się chcieć zgłębić temat i zaprogramować wszystko z jakąś tam wiedzą i świadomością co do wprowadzanych zmian w ustawieniach bo fabryczne są wyłącznie dla laików albo leni. Znają mnie tutaj koledzy z kontrowersyjnych nieraz stwierdzeń odnośnie wyższości elektroniki nad sterowaniem miarkownikami mechanicznymi które obecnie są badziewne niestety. Pokutuje stara opinia że elektronika to samo zło. Jeśli mają na myśli stare, jedne z pierwszych oraz takie jak bez urazy Twój, to mają rację. Ale obecnie na rynku jest sporo przyjaznych użytkownikowi sterowników, które dobrze sobie radzą z prowadzeniem procesu spalania. Nowoczesne kotły na pellet , eko czy miał, bez elektroniki niestety nie zadziałają. Jeśli będziesz miał kiedyś jakieś zapytanie to wal jak w dym. B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.