pomyslowyKombinator Opublikowano 30 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Posiadam standardowy kocioł zasypowy z nadmuchem. Zawsze gdy palę to mam lekko uchylone okno. Raz się zapomniałem to miałem mocny ciąg wsteczny przez wentylację w kuchni i ogólnie słabo się paliło. Chce więc zrobić normalny nadmuch. Boje się jednak, że gdy zrobię otwór w ścianie 200m2 to w kotłowni będzie okropnie zimno. Chłód nie będzie przecież tylko i wyłącznie z ochładzania pomieszczenia poprzez pracujący kocioł ale również przez kanał wentylacyjny. Już teraz mam zimno gdy zimą zgaśnie ogień w nocy to przy lekko uchylonym oknie mam 16 stopni w kotłowni a w całym domu min. 20. Stąd mam pomysł by zrobić dziurę w ścianie i doprowadzić powietrze do kotła bezpośrednio do wentylatora. Pytanie czy ktoś tak ma? Testowo założyłem 3 metrową rurę spiro 100 i 2 metrową rynnę 100 bo akuratnie taki kawałek miałem pod reką i pali się całkiem dobrze. Długość mojego kanału idąc po suficie to byłoby około 6m. Nie widzę na razie żadnych wad, jedynie zalety, że teraz powinno być w kotłowni ciepło a dodatkowo nawet czyściej bo nadmuch zawsze mi trochę brudził okolicę wlotu do kotła.
tig22 Opublikowano 25 Października 2018 #2 Opublikowano 25 Października 2018 Witam jako że sam przybieram się do podobnego rozwiązania, proszę o podzielenie się swoim doświadczeniem
drewniak Opublikowano 25 Października 2018 #3 Opublikowano 25 Października 2018 Można doprowadzić powietrze rurą pod sam kocioł, tak mam i działa ok.
mikkei Opublikowano 25 Października 2018 #4 Opublikowano 25 Października 2018 To jest tzw Zetka - też muszę to zamontować . Najwiekszy problem to u mnie jest jednak przewiercić się przez fundament bo fundament mam wysoki a za wiercenie fi 150 wołają po 200zł. PS sama zetka nie wychładza kotłowni - wiem bo kuzyn tak ma i działa to bdb i to nie to samo co ochylone okno w kotłowni, gdzie zimno jest po 10min, gdy jest mróz.
drewniak Opublikowano 25 Października 2018 #5 Opublikowano 25 Października 2018 A jaka jest różnica między zetką w ścianie a uchylonym oknem ?
tig22 Opublikowano 25 Października 2018 #6 Opublikowano 25 Października 2018 Mam zrobioną tzw "Zetke" i na pewno nie wychładza w takim stopniu jak okno, ale nawet kiedy kocioł nie pracuje, to czuć z niej ciąg powietrza, tym bardziej że na przeciwko są drzwi które nie są zbyt szczelne. Dlatego myślałem o podłączeniu do niej elastycznej i ocieplonej rury spiro. Tylko że wejście do wentylatora względem zetki jest prostopadle i w pewnej odległości.
Gość Opublikowano 25 Października 2018 #7 Opublikowano 25 Października 2018 2 godziny temu, drewniak napisał: A jaka jest różnica między zetką w ścianie a uchylonym oknem ? Jeżeli mowa jest o typowej zetce a nie o rurze na przestrzał ściany to różnica względem otwartego okna jest znacząca-zwłaszcza,gdy kocioł się wygasi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.