Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Zbiornik Kupić Na Ciepłą Wodę I W Przyszłości Pod Solary?

saphire

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Obecnie posiadam wiszący bojler Biawar 140 litrów, który latem zasilam prądem.

Mam też kocioł klasyczny z Narwi na paliwo stałe, który po rozbudowie domu jest za słaby. W zimę to on grzał wodę.

Oba elementy w najbliższym czasie wymieniam.

Kocioł już wybrałem: Rbr-Ekouniwersal 17 kW od Instalco z Łaszczowa.

Został jeszcze zbiornik ciepłej wody, który w najbliższym czasie będzie ogrzewany ekogroszkiem, a w przyszłości panelami solarnymi (mam około 100 metrów dachu na południowy-zachód) [ale nie mam kasy żeby teraz zrobić instalację].

Przeczytałem, że przy wannie na osobę liczy się około 60-75 litrów, więc na 4 głowy przyjmuję, że zbiornik musi mieć około 300 litrów.

Podejrzewam, że taki zbiornik musi mieć dwa złącza żeby jednocześnie podłączyć kocioł i solary. To się fachowo nazywa dwie wężownice?

Teraz chcę go podłączyć tak żeby kocioł grzał całość, a w przyszłości podmienić żeby to solary robiły robotę.

Co jeszcze brać pod uwagę?

Przewija się taki termin jak dwupłaszczowy? Co to oznacza?

Jakiego producenta i model polecacie?

Opublikowano

Dwupłaszczowy to najprościej zbiornik w zbiorniku,czynnik ogrzewający krąży miedzy ścianami.A co do bojlera to proponuję ci poszukać na allegro używki nierdzewnego viessmanna i masz spokój,oczywiście z dwiema wężownicami jeśli myślisz o solarach

Opublikowano

Nie rozważałem używanego, ale jeśli ma być dużo lepszy niż nowy to pomyślę. Fajnie też by było jakby miał elektryczną grzałkę, bo nie wiem jak będzie finansowo wyglądało podgrzewanie wody kotłem latem i chcę mieć alternatywę.

Opublikowano

Zobacz na zasobnik emaliowany Biawara 300l z dwoma wężownicami, ma miejsce na montaż grzałki, którą dobiera się mocą wg potrzeb  użytkownika i wytrzymałości instalacji elektrycznej pod którą jest grzałka podłączana.

Opublikowano

Szwagier użytkuje Biawar W-E 300.82 z pojemnościami wężownic 1,60 / 0,65 m2. Tylko jak on wygląda na tle nierdzewnego, używanego Viessmanna? Opinie w sieci na temat polskiego produktu nie są najlepsze.

Opublikowano

Sam mam takiego Biawara 300l 2W i w ciągu 5 lat nie było problemów po za wymianą anod - są 2 szt , koszt ok 2x 30-40 + przesyłka 

Nierdzewka jest nie do zdarcia, ale powinna dostać nową izolację na zewnątrz,

Opublikowano

A co z tą pomarańczowo-czerwoną izolacją Viessmanna widoczną na zdjęciach jest nie tak? Wygląda na nienaruszoną i nieuszkodzoną.

Podejrzewam, że w nim wymiana anod jest znacznie droższa niż w Biawarze, prawda?

Opublikowano

Nierdzewka przeważnie nie ma anod, czasem są dawane dla ochrony spawów, ale nie koniecznie

A izolacja cieplna też z czasem parcieje.

A myślisz, że na zachodzie to filantropi siedzą, że co 10 lat dobra zbiorniki wyrzucają? 

Opublikowano

Nie pomyślałem, że one pochodzą z Zachodu i mogą mieć tyle lat.

Na stronie Biawaru model 300.82 występuje bez żadnego symbolu i z symbolem N. W sieci można dodatkowo spotkać urządzenia z symbolem A czy L.

Czym te wersje się różnią? Którą warto się zainteresować?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.