Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Zasobnik Wody(Ile Litrów) Do Defro Sigma 16Kw ?

konrad69

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie potrzebuje porady jaki zasobnik cwu oraz ilo litrowy do kotła Defro Sigma 16kW. Dom nowy dobrze ocieplony dwie łazienki ( dwie wanny oraz dwa prysznice z deszczownicami 15x15). W całym domu ogrzewanie podłogowe na parterze i poddaszu użytkowym. Myślałem na zasobnikiem 300l z podwójną wężownicą ( w przyszłości podłączenie drugiego źródła). Rodzina 4 osobowa (rozwojowa).

Co sądzicie o tym:

http://allegro.pl/bojler-ermet-300l-dwuplaszczowy-wymiennik-cwu-skay-i6891095549.html

proszę o poradę i wszelkie sugestie

Opublikowano

Zbiornik dobiera się do ilości osób. Dla pieca nie ma to właściwie znaczenia czy to będzie 150 czy 300.

Dla 4 osób wystarczy 220l. Ale jak chcesz dłużej korzystać z naładowanego zbiornika latem przepalajac co x dzień to wybierz 300l.

U mnie dla 4 osób (dwoje małych dzieci) 220l w okresie letnim starcza najczęściej na 3 dni (cyrkulacja wyłączona). Po naładowaniu woda ma 70 stopni.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ten z linku to podgrzewacz płaszczowy i jest do podłączenia z jednym źródłem ciepła.

Jaką pojemność podgrzewacza przyjąć? Przyjmuje się że na osobę zużywamy ok 50 l o temperaturze ok 40na  osobę dziennie. czyli te 200 litrów dla 4 osób może być ok (do obliczeń pojemności podgrzewacza stosuje się wskaźniki wynoszące od 30 do 60 l/osobę). Ale jeżeli chcesz korzystać z wanny w dwóch łazienkach to będzie to ilość za mała bo na kąpiel w wanie zużyjesz od 120 do 150 litrów wody, czyli pojemność podgrzewacza już powinna wynosić ok 300 l. Oczywiście jak będziesz podgrzewał wodę do temperatury wyższej niż te wymagane 40o C to będziesz miał odpowiednio więcej wody ale z tą wysokością temperatury nie ma co przesadzać bo wysoka temperatura cwu skraca żywot podgrzewacza.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Lepiej kupić zasobnik z anodą magnezową czy bez? Ermet ma dwupłaszczowe bez anody, czy ten zasobnik musi być cały czas podgrzewany, czy może przez jakiś czas stać z zimną wodą?

Opublikowano

Ehhh... Szał pał na duże zbiorniki trwa.

300 litrów jest OK jeśli celujesz w solary lub pompę ciepła. Jeśli chcesz go opalać z pieca (zawsze) TO GO NIE BIERZ (chyba że minimum 6 osób w domu i każda jeden za drugim bierze prysznic jak w ośrodku wczasowym ze wspólną łazienką).

Duży litraż jest dobry gdy chcesz przechowywać ciepło (solary) lub woda nie dogrzeje się do wysokiej temperatury (pompa ciepła). 

Jeżeli planujesz grzać wodę kotłem w lato (kupisz tone lub mniej ekogrochu czy miału, ładujesz podajnik raz na 1,5ra miesiąca i masz w czterech literach budowe solarów, pomp ciepła za x tys. zł). to kup max 200 litrów. Dogrzejesz go zawsze do odpowiedniej temp.

W rodzinnym domu miałem bojler 140 litrów i podkowę z pieca (temp. wody koło 80 - 90 stopni) - przy takiej temp. wody dla wojska starczy.

Wyższa temp. to oczywiście większe wytrącanie kamienia, spadek sprawności itd itd, ale bojler też żył wiecznie nie będzie, a od czasu do czasu i tak go wygrzać musisz co by legionelle zabić.
200tkę z 1ną wężownicą kupisz też o wiele taniej niż 300 z 2ma więc po x latach Cię to też rybka.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.