Shirosan Opublikowano 7 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Witam Proszę o pomoc i schemat jak najlepszego rozwiązania. Posiadam obecnie podłogówkę z rozdzielaczem mieszający z pompą grundfos upm3, bypasem i zaworem termostatycznym AFRISO ATM366. W domu będzie tylko podłogówka 12 obiegów (6 dużych w okolicy 120mb i 6 małych) dom ok. 200m2 z poddaszem użytkowym. Dodatkowo może w przyszłości jakaś koza do dogrzania. Zasilane to będzie z pieca na pellet Kostrzewa TWIN BIO LUXURY 16 kw Dodatkowo w układzie ma być zbiornik na cwu ok. 250L Chciałbym aby można było grzać niezależnie cwu, co. Kompletnie się nie znam na instalacji więc proszę być wyrozumiałym. Podłańczał to będzie pewnie instalator ale chciałbym móc skonfrontować jego wizję z Państwa rozwiązaniami.
Gość mak Opublikowano 7 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Rozdzielacz mieszający najlepiej oddaj do sklepu gdzie go kupiłeś. Radzę podzielić instalację na mniejsze obiegi i dobrze policzyć pętle podłogówki 120 m to może być za dużo
sambor Opublikowano 7 Sierpnia 2017 #4 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Rozdzielacz z pompą i zaw 3-d zostaw , jest OK Natomiast problemem jest to że podłoga potrzebuje wody o temp zasilania ok 30-35C z powrotem ok 5-8C mniej , a kocioł wymaga powrotu min 55C. I to trzeba jakoś pożenić. Najlepsze jest sprzęgło i TZM 55-60C na powrocie kotła. W temacie o sprzęgłach w poście #1 masz przykładowy schemat swojej przyszłej instalacji https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19095-sprz%C4%99g%C5%82a-hydrauliczne-troch%C4%99-teorii-i-praktyki/ Jaka jest wys podnoszenia pompy w rozdzielaczu?
Shirosan Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor #5 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Dzięki już się bałem że naprawdę będę musiał oddawać. Co nie byłoby takie proste bo już wszystko podłączyłem. Poniżej specyfikacja pompy Specyfikacja i najważniejsze cechy pompy Grundfos UPM3 Auto L 25-70 klasa energetyczna: A (EEI<0.20) Pobór prądu: 5-52W Max. ciśnienie: 10 bar Max. wysokość podnoszenia: 7m Jeden przycisk do ustawień pompy Czytelny system diod pokazujący tryb pracy Dopuszczalny suchy start: max 3x20 sekund Trzy tryby pracy: ciśnienie proporcjonalne (3 ustawienia) ciśnienie stałe (3 ustawienia) stała krzywa (4 ustawienia - 4m, 5m, 6m,7m) Zawór TZM i sprzęgło jakieś konkretne możesz polecić? Ogólnie myślałem nad takim układem (w układzie otwartym)
sambor Opublikowano 8 Sierpnia 2017 #6 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 TZM to minimum 55C np ESBE VTC511/55 lub VTC511/60C, sprzęgło to minimum 40kW dobrze ocieplone, z wyjściami 1" Na w/w schemacie zaw 29 nie jest potrzebny, natomiast brak zaworów zwrotnych - za każdą z pomp. Ta pompa bez problemu pociągnie pętle o dł 130m
Shirosan Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor #7 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Bardzo dziękuję. Czyli układ jak na schemacie w załączniku pasuje (+ZZ za pompami)? I opis do schematu 8 – czujnik temperatury ciepłej wody użytkowej, 9 czujnik temperatury mieszacza, 10 – czujnik temperatury – pogodowy, 11 – pompa obiegu centralnego ogrzewania, 12 – pompa obiegu ciepłej wody użytkowej Jakie najlepiej? 13 – pompa obiegu mieszacza Czy tą zastępuje ta która jest przy rozdzielaczu? 14 – siłownik mieszacza ??? Czy zamiast tego wystarczy ten AFRISO ATM 366 który jest w rozdzielaczu? 15 – zasobnik ciepłej wody użytkowej (200-250L) 16 – termostat pokojowy, (z tego chyba zrezygnuję bo przecież w każdym pomieszczeniu odrobinę inna temperatura będzie) 26 – zewnętrzny termostat zabezpieczający ogrzewanie podłogowe 55stC (odcina zasilanie elektryczne pompy mieszacza po przekroczeniu maksymalnej temperatury - co to jest??? 27 – czujnik temperatury powrotu, 28 – termostatyczny zawór trójdrożny 50-55°C (w celu ochrony powrotu kotła), zaproponowany wcześniej 30 – sprzęgło hydrauliczne (zapewnia brak konieczności równoważenia przepływów pomp). zaproponowany wcześniej Czy rurki mogą być PEX 25 czy powinny być miedziane wszędzie (jaki przekrój? 28? 22 wystarczy?) Przepraszam że tak męczę ale od jakiegoś czasu już się staram ogarnąć tą instalację ale zagadnień jest masa i naprawdę wielki szacunek za wiedzę w tym temacie.
sambor Opublikowano 8 Sierpnia 2017 #8 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Bardzo dziękuję. Czyli układ jak na schemacie w załączniku pasuje (+ZZ za pompami)? I opis do schematu 8 – czujnik temperatury ciepłej wody użytkowej, 9 czujnik temperatury mieszacza, 10 – czujnik temperatury – pogodowy, 11 – pompa obiegu centralnego ogrzewania, 12 – pompa obiegu ciepłej wody użytkowej Jakie najlepiej? 2 szt 25/40 energooszczędne 13 – pompa obiegu mieszacza - to ta w rozdzielaczu Czy tą zastępuje ta która jest przy rozdzielaczu? 14 – siłownik mieszacza ??? - brak , jest zaw 3-d mieszający termostatyczny Czy zamiast tego wystarczy ten AFRISO ATM 366 który jest w rozdzielaczu? 15 – zasobnik ciepłej wody użytkowej (200-250L) 16 – termostat pokojowy, (z tego chyba zrezygnuję bo przecież w każdym pomieszczeniu odrobinę inna temperatura będzie) - przy podłogówce nie ma większego sensu 26 – zewnętrzny termostat zabezpieczający ogrzewanie podłogowe 55stC (odcina zasilanie elektryczne pompy mieszacza po przekroczeniu maksymalnej temperatury - co to jest??? - czujnik bimetaliczny, ale powinno być mniej do 50C 27 – czujnik temperatury powrotu, 28 – termostatyczny zawór trójdrożny 50-55°C (w celu ochrony powrotu kotła), zaproponowany wcześniej powinien być 55-60C 30 – sprzęgło hydrauliczne (zapewnia brak konieczności równoważenia przepływów pomp). zaproponowany wcześniej Czy rurki mogą być PEX 25 - za cienkie, na 12 obwodów to ledwie 28 miedź wystarczy czy powinny być miedziane wszędzie (jaki przekrój? 28? 22 wystarczy?) Przepraszam że tak męczę ale od jakiegoś czasu już się staram ogarnąć tą instalację ale zagadnień jest masa i naprawdę wielki szacunek za wiedzę w tym temacie.
Shirosan Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor #9 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 14 – siłownik mieszacza ??? - brak , jest zaw 3-d mieszający termostatyczny Czyli mam w tym miejscu jeszcze jeden zawór 3d zamontować i w całym układzie mają być dwa??? Czy tutaj nic nie ma i zamiast tego jest tamten obok sprzęgła???
sambor Opublikowano 8 Sierpnia 2017 #10 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Tego 3-D pod siłownik nie montujesz, chyba, że chcesz sterować automatycznie wg krzywej pogodowej to wtedy montujesz zamiast tego ATM + doprowadzasz przewody ze sterownika - do zasilania siłownika i do czujnika temp
Shirosan Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor #11 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 A bez tego dodatkowego zaworu 3D nie da się sterować pogodowo? Na przykład automatyką kotła? Widziałem że ma taką funkcję więc sądziłem że będzie się rozpalał bardziej im zimniej będzie i tym cieplej będzie... W ogóle jakbyś mógł mnie oświecić jak to się wtedy reguluje. Sądziłem że podobnie jak na kaloryferze chcę mieć cieplej na danej pętli to podchodzę i zwiększam sobie przepływ na rozdzielaczu i się robi cieplej... Kurde nie było się trzeba pchać w te podłogówki... :( ale żona chciała... Żadnych naczyń wzbiorczych nie potrzebuję?
sambor Opublikowano 8 Sierpnia 2017 #12 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Potrzebujesz albo naczynie wybiorcze otwarte albo przeponoweA w podłogówce nastawiasz temp wody ręcznie na zaw ATM Jak nie chcesz takiej opcji to zdemontuj z rozdzielacza pompę, zaw 3-D i bypass. Pompą zamontuj w kotłowni a zaw 3-D termostatyczny zmień na zaw 3-d 1" z siłownikiem. Wtedy masz wszystko od sterowania i przygotowywania wody w kotłowni.
Shirosan Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor #13 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Czyli żebyśmy się dobrze zrozumieli mam 3 opcje 1. Zostawiam tak jak jest teraz i steruję ręcznie atm i przepływami. 2. Wywala ATM i wstawiam 3D z siłownikiem zostawiam pompę i bypass- sterowanie pogodowe Na przykład zawór VRG132 1" + siłownik ESBE ARA661 3. Demontuję pompę zawór 3d termo i bypass. Montuję pompę do obiegu co na powrocie (11 na schemacie) podłączam zawór 3D z siłownikiem (Na przykład zawór VRG132 1" + siłownik ESBE ARA661) bezpośrednio pomiędzy jedną a drugą belkę rozdzielacza. Wtedy w całym układzie mam tylko dwie pompy, dwa zawory 3d oraz sprzęgło - sterownie pogodowe Czy do jednego i drugiego potrzebuję siłownik? Czy ten przy sprzęgle nie wymaga siłownika? Jeden z instalatorów przekonują mnie do bufora, bardziej przemawia do mnie ten układ ponieważ wydaje mi się że będzie tym łatwiej sterować niż buforem, poza tym mam niewiele miejsca w kotłowni. Jak myślisz sambor? PS. Jak ta kotłownia będzie działać to masz u mnie zgrzewkę ulubionego piwa :)
sambor Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #14 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Po kolei ad1 - tak , ręcznie 3-4 x w roku zmieniasz nastaw zaworu ATM, dodatkowo możesz zmieniać przepływy przez zmianę biegów w pompie. Nie zaleca się ciągłych zmian przepływów rotametrami - po prostu tego mogą nie wytrzymać i się rozpadną. ad2 - tak ad3 - przeniesienie układu mieszającego do kotłowni pozwala na łatwiejszy dostęp do regulacji nawet przy zaw ATM. W układzie masz 3 pompy : tą na podłogówkę i to nie ważne gdzie ona jest - może być w rozdzielaczu, może być w kotłowni druga pompa to ta od CW trzecia to pompa obiegu kotłowego ew może być czwarta pompa od cyrkulacji CW W układzie masz 2 zawory 3-D do przygotowania wody na podłogę - ten który masz obecnie, z nastawami ręcznymi temperatury wody podawanej na podłogę np przy 0C podajesz 28-30C, przy -5C 32C, przy -10C 35C a przy -20C 38C jak zastosujesz opcję z zaw 3-D z siłownikiem to takie nastawy zrobi sterownik kotła wg wskazań czujki pogodowej Lokalizacja tego zaw 3-D to rzecz wtórna, może być i w szafce i w kotłowni. Ważne tylko żeby nie zmieniać kolejności podłączenia - najpierw zawór, następnie pompa Zawór ochrony powrotu- ten miedzy kotłem a sprzęgłem nie potrzebuje sterownika. Sprzęgło działa podobnie jak bufor i dlatego np ja zalecam je jak największe Natomiast bufor jest do takiego układu najlepszy, ale swoje kosztuje i zajmuje miejsce w kotłowni, wstawia się go zamiast sprzęgła. Dla ciebie to była by dobra opcja, bufor nie musi być duży, wystarczy 200-300l- takie bardzo duże sprzęgło,
Shirosan Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor #15 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 OK. Rozdzielacz z atm jest w kotłowni, tak że nie ma z tym problemu. Jakbym wstawił bufor 200l to coś mi wylatuje z układu? Znalazłem zbiornik Galmet SG( B) bez wężownicy za 1200 więc sprzęgło za 400 wyleciałoby braknie 800 zł :) może coś jeszcze byłoby zbędne? Chyba że lepiej pasuje ten schemat poniżej. Chociaż wydaje mi się że to prawie to samo... Dodatkowo jest naczynie wzbiorcze na powrocie zimnej wody, czy zamiast tego można zastosować naczynie wzbiorcze otwarte od kotła czy to jest jako drugie i jest niezbędne? Zawór 3d z siłownikiem przy podłogówce to może być na przykład zawór z siłownikiem GOSHE 230V https://foxhurt.pl/zawor-mieszacz-3-drogowy-1-cal-silownik-230v-140s-goshe
sambor Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #16 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Albo stosujesz naczynie otwarte albo przeponowe, Otwarte podłączasz na zasilaniu z kotła , przeponowe na powrocie do kotła. Ten ostatni schemat jest trochę gorszy do pracy w lecie, kiedy musisz podgrzać bufor aby nagrzać CW. Więc podłączenie CW zrób wprost do kotła, jak na poprzednim schemacie.
Shirosan Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor #17 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Aż mi się Paint zagotował. Podsumowanie schemat ze średnicą rurek. Jeśli gdzieś jest błąd to wal. Jeśli gdzieś da się oszczędzić to też wal...
sambor Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #18 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Coś takiego, tylko na zasilaniu z wodociągu powinien być dodatkowo zaw zwrotny, wstawiony między zaw odcinającym a trójnikiem naczynia. Brak tylko zaworu napełniającego inst - na dole przy kotle trójnik z zaw zwrotnym i zaw odcinającym.
Shirosan Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor #19 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 A co myślisz o takim rozwiązaniu tylko zamiast zbiornika cwu i bufora jeden zbiornik na przykład Galmet SG(K) Kumulo z wężownicą 380/120 http://www.buy365.pl/galmet-sg-k-380-120l-71-414000,id1409.html? Czy takie rozwiązania są trwałe czy lepiej się w coś takiego nie pakować?
sambor Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #20 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Tu jest forum więc nie myślę, ale prywatnie ci powiem że to g........o! W kropki wstaw co chcesz. Na dodatek zaczynasz szukać kłopotów.
Shirosan Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor #21 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Ok, zostanę przy pierwotnej wersji. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. A ewentualnie jakbym nie uzbierał na bufor to sprzęgło im więcej KW tym lepiej?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.