arthek Opublikowano 27 Lipca 2017 #1 Opublikowano 27 Lipca 2017 Mam instalację z płytowym wymiennikiem ciepła i dwa obiegi: kotłowy otwarty i grzejnikowy zamknięty. Na jednym i drugim jest pompa co. Problem polega tym , że na obiegu kotłowym otwartym , mam w instalacji czarną maź i syf , podejrzewam że z kotła. Wymiennik płytowy muszę praktycznie co sezon zdejmować i płukać go w środku bo spada jego wydajność. Dodatkowo na sitku pompy zbiera się czarna maź utrudniając przepływ. Czym i jak to skutecznie wypłukać z instalacji ( obiegu kotła) w warunkach domowych ?
Przemyslaw85 Opublikowano 27 Lipca 2017 #2 Opublikowano 27 Lipca 2017 Spróbuj dolać inhibitor do obiegu kotłowego powinno to zniwelować efekt korozji.
arthek Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor #3 Opublikowano 27 Lipca 2017 Ta czarna maź to efekt korozji ?
Przemyslaw85 Opublikowano 27 Lipca 2017 #4 Opublikowano 27 Lipca 2017 Z tego co wiem to tak. https://www.castorama.pl/inspiracje-i-porady/instalacja/technika-grzewcza-i-ogrzewanie/akcesoria-co-i-cwu/armatura-regulujaca/zawory/rdza-w-instalacji-centralnego-ogrzewania-jak-uniknac-korozji.html
krisgie Opublikowano 27 Lipca 2017 #5 Opublikowano 27 Lipca 2017 A nie masz czasem kształtek ocynkowanych w instalacji?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.