Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 3D Rozdzielający?

zaszczytcony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników (czki) forum.

Prosze o pomoc/ocenę/sugestie odnośnie poprawności instalacji w domu 200m2.

Modernizuję posiadaną instalację CO, zmieniam kocioł na podajnikowy, chciałbym zatosować ochronę temperatury powrotu.

W chwili obecnej instalacja wygląda tak, jak na załączonym schemacie, nie jest wpięta jedynie pompa na powrocie (na schemacie po lewej).

Oba zawory 3D Honeywell 1". Czy wpięcie pompy na powrocie spowoduje że prawy zawór będzie rozdzielał zasilanie z obiegu CWU i stworzy się "mały obieg" kotła ?? Czy to ma szanse "hulać" ??

Darek

post-26188-0-14674200-1498774571_thumb.jpg

Opublikowano

Schemat jest błędny! Na forum znajdziesz poprawne schematy bez problemu, To co proponujesz to jakiś dziwoląg nad którym nie warto nawet się pochylać 

Opublikowano

Nie twierdzę, że schemat jest poprawny :). Instalacja ma już swoje lata ;). Owszem, przeglądam forum i analizuje schematy, sęk w tym, aby to co mam, przerobić w najmniejszym możliwym stopniu jedynie podstawiając w miejsce starego kotła - nowy, oraz ewentualnie wpiąć w/w pompę, taki miałem pomysł. Mak dziękuję za odpowiedź lecz proszę o chociażby krótkie wytłumaczenie co go dyskwalifikuje, ewentualnie propozycję możliwie najmniej inwazyjnej przeróbki :)

Opublikowano

Schemat jest zły i to powinno pytającemu wystarczyć,

Jak dajesz pompę w szereg z inną pompą , a tak masz obecnie na rys, to potrzeba sprzęgła w celu rozdzielenia obiegów hydraulicznych.

A zaw 3-D na zasilaniu bojlera z takim włączeniem nie będzie działał prawidłowo.

Ponadto jak pompa "ciągnie " przez zaw 3-D to mamy mieszanie, aby było rozdzielanie pompa musi być przed zaworem i tłoczyć w kierunku zaworu.

Capito?

Opublikowano

Si, to, że moja instalacja jest spieprzona na swój sposób to już wiem, więc co? wyeliminować zawód 3D przy zsobniku CW, a może dać pompę na zasilaniu tuż przed nim jak sugerujesz, z tym, że w zasadzie pompa już tam jest, tylko, że miesza wodę na wszystko, do tej pory użytkowałem ją na najwyższym biegu i przy kotle zasypowym, nawet, że wszystko działało, ale termometru przy powrocie nie miałem...

Pod sufitem mam mało miejsca ogólnie i nie chciałbym dokładać wielu nowych  elementów w instalacji, ewentualnie doradźcie gdzie przenieść zawór 3D, lub zamiast niego zamontować 4D.

Z góry dziekuję za odpowiedzi i proszę o trochę wyrozumiałości dla nowizjusza ;)

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.