Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Kotła Na Ekogroszek - Czy Warto Iść W 5 Klase?

pbk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie.

Stoję przed wyborem kupna kotła na ekogroszek.

W woj. śląskim jest w tym roku dotacja do 25% dla kotłów 5 klasy dlatego myslałem o kotłach tego typu. Wstępnie oglądałem już kociołek defro sigma uni. 

Jednak dowiedziałem się że wyniki dotacji będą dopiero końcem września/początkiem października. Dla mnie to trochę późno bo chcę zrobić jeszcze mały remont w kotłowni.

Powiedzcie mi czy warto iść w tą 5 klasę?

Trochę obawiam się czy po tegorocznej, nagłośnionej przez media, akcji ze "smogiem", producenci nie będą chcieli wypuścić takich kotłów "na szybko" a ucierpi na tym jakość?

Opcje mam 2: albo kupić dobry kocioł 4 klasy albo iść w 5 klasę i liczyć że koniec końców dostanę dotację.

Trochę informacji o moim budynku:

do ogrzania 2 kondygnacje (parter + piętro) - każda po ok. 85m2 + klatka schodowa (ok. 10m2) na której jest jeden grzejnik.

Dom z lat 70-tych, ocieplony styropianem 5cm. W nieogrzewanej piwnicy na suficie 5cm styro. Na podłodze na nieogrzewanym poddaszu ok. 10cm wełny. 

W domu lubimy mieć w zimie ok. 23-24 stopnie.

Dotychczas paliłem w zwykłym śmieciuchu, produkcji rzemieślniczej - moc nieznana ale MOCNO przewymiarowany. Przy największych mrozach mam na piecu 50 stopni bo inaczej w domu nie idzie wytrzymać.

Nie chcę tym razem popełnić błędu ze zbyt mocną mocą kotła - ale we wszystkich sklepach polecają min. 25kW...

Jakie kotły polecilibyście do mojego domu?

Z góry dziękuję za pomoc. 

Opublikowano

Ja przy takim metrażu domu i mając starego smieciuchu mocno przemiarowanego włożyłem palnik na pellet. Jestem mega zadowolony. Pozdrawiam

Opublikowano

Ja zdecydowanie chce zmienic na kociol z podajnikiem. Jednak ze wzgledu na to ze nie znam sie na kotlach to chcialem Was prosic o pomoc w wyborze odpowiedniego.

Opublikowano

Kolego, to troche nie tak, jak sobie myślisz.

Starsza wersja normy 303-5:2012 miała klasy od I do III i ta III-cia była najlepsza, najwyższa

Zatem jak zakładasz,że chcesz cos otrzaskanego na rynku, to papiery przed połowa 2013r były do III klasy

Zmiana w nowszej wersji normy to klasy III, IV, V, ta V-ta jest teraz najwyższa i najlepsza

Zatem jak ktoś zawozi do badania kocioł, to zawsze walczy o Vtą klasę, jak jakies parametry nie wychodzą - produkt ląduje np. w klasie IV-ej, tez wysoko i bardzo dobrze, ale nie to samo, co V-ka.

Z V-ej klasy jednostka ok.20kW to taki "odpowiednik" 16-17kW starszej konstrukcji w klasie III-ej i pewnie taki spokojnie wystarczy na opisywany dom.

Opublikowano

A czy mozecie polecic jakies dobre kotly V i IV klasy?

Zalezy mi przede wszystkim na tym zeby nie trzeba bylo spedzac pół dnia w kotlowni bawiąc sie w ustawienia sterownika oraz zeby kociol byl mozliwie dobrze wykonany/wytrzymaly. W tej chwili moj smieciuch ma juz 21 lat i nic nie zapowiada na jego koniec. Zdaję sobie sprawę że teraz wszystko jest mniej wytrzymałe niz kiedyś ale nie chcialbym musieć wymieniać kotła po 5 latach jego pracy.

Opublikowano

Wydaje mi się, że jeżeli chcesz kocioł na dotację to wybieraj tylko i wyłącznie kocioł minimum na 5 klasę bądź na ecodesign (ekoprojekt) - tylko na te kotły możesz otrzymać dofinansowania.

Doskonałym kotłem na podajnik eko-groszek 5 klasy jest kocioł firmy kotłospaw - http://kotlospaw.pl/kovert/

kovert_5_klasa-300x300.png

lub jak wspomniałeś kocioł defro. Pamiętaj jednak, że do kotłów klasy 5 musisz mieć wkład kominowy (niska temperatura spalin).

Co do schodzenia do kotłowni i ustawiania parametrów - tak naprawdę wystarczy raz - dwa razy w sezonie ustawic parametry pracy i sterownik w zasadzie cię nie interesuje.

Jeśli chodzi o wytrzymałość kotłów z podajnikiem to są one dużo bardziej żywotne niż kotły zasypowe. Przede wszystkim dlatego, że nie ma w nich możliwości palenia mokrym drewnem a głównie to zabijało blachę kotłów.

Nie zastanawiałeś się nad pelletem ?

Opublikowano

Kotły V-klasy mają także kilka udogodnień, których najczęściej nie ma w kotłach wcześniej badanych.

1. Spora część ma półautomatyczne bądź automatyczne czyszczenie, warto takich poszukać, będzie wygodniej w obsłudze

2. Te o przemyślanej konstrukcji maja "kompaktowe gabaryty" co w języku branżowym oznacza w skrócie tyle,że mieszczą się na palecie euro, wymiar palety euro to 80x120cm

Część V-ek ma mega gabaryty, są długaśne i ciężko ustawne w mniejszych kotłowniach

3. Zgodnie z zapisami normy sterowanie użyte w kotle z klasą V-tą powinno mieć modulację mocy (czyli wszelkie formy pid-a, fuzzy logic czy innej adaptacji), stosując się strikte zapisów normy nie powinno tutaj być już mowy o sterowaniach dwustanowych a jednak jeszcze takie są na sporej części konstrukcji

4. Zgodnie z zapisami normy zastosowane sterowanie powinno mieć stb z ręcznym kasowaniem alarmu

5. Zgodnie z zapisami normy sterowanie powinno obsługiwać czujnik otwarcia klapy kosza, otwarcie pokrywy ma rozłączać nadmuch oraz podawanie do czasu ponownego zamknięcia kosza

6. Zgodnie z załącznikiem bezpieczeństwa (załącznik B - kryteria oceny rozwiązan zapobiegających cofaniu płomienia, strony 59-62 normy 303-5:2012) powinno być dodatkowe zabezpieczenie przed cofką żaru (oprócz czujnika podajnika) np. w kotle Skamp-PV jest to dodatkowo zgodnie z tym załącznikiem tzw.kompensacja ciśnień w koszu

wwwsv2001.jpg

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi.

Co do pelletu to slyszalem ze w eksploatacji wychodzi to drozej niz ekogrosze.

A co powiecie o sas solid lub ogniwo eko plus m?

Generalnie zauwazylem ze instalatorzy polecaja piece znanych producentów np. defro lub klimosz. W sieci/na forach królują natomiast najlepsze opinie o kotlach firm ogniwo, rbr, sas. Skad te rozbieznosci miedzy tym co w sklepie a w internecie?

Opublikowano

Ten "śląsk" to możesz bardziej konkretnie podać jakąś miejscowość większą...

Jest kolega z forum z tego rejonu z kotłami w klasie V-ej, już nieco jednostek pod dotacje tam wypuścił.

Możesz się do niego odezwać, ma tez jednostki u siebie na stanie

Wyślę Ci kontakt do niego, to jak masz blisko możesz się z nim umówić i podjechać zobaczyć

Opublikowano
3. Zgodnie z zapisami normy sterowanie użyte w kotle z klasą V-tą powinno mieć modulację mocy.

A jak sterowanie pracuje na badaniach ?

Opublikowano

albo badacz ustawia do obciążenia wymaganego normą

albo sterownik w trybie badania na zblokowanej modulacji mocy, blokade do badań ma m.in. cobra, puma, skorpion,talos, sppv2, sppv2L

w tym wypadku masz dane wyjściowe dla 100%mocy i schodzisz na blokadzie mocy na 30%, algorytm sam wówczas doregulowuje co trzeba, ale stoi na zblokowanej mocy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.