MistrzMasarski Opublikowano 17 Czerwca 2017 #1 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zbliża się remont łazienki. Chciałbym wyrzucić z niej grzejnik i zrobić ogrzewanie podłogowe. Mam starą instalację. Żadnych zaworów mieszajacych. Tylko pompa. Czy jest w ogóle realne,aby tanim kosztem zrobić w łazience ogrzewanie podłogowe? Czy lepiej odpuścić i pozostać przy grzejniku? Dodam,że łazienka ma 6m2
hajtaler428 Opublikowano 17 Czerwca 2017 #2 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Możesz zrobić na zaworze RTL ale żeby dobrze działało to max 50mb rury - na Twój metraż spokojnie starczy
MistrzMasarski Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor #3 Opublikowano 17 Czerwca 2017 50mb rury? Na tyle metrów to wydaje mi się strasznie dużo. No bo pod brodzikiem również dać? Ile mb takiej rury orientacyjnie kosztuje? W google wpisałem,to wyskoczyła cena okolo 2.4
hajtaler428 Opublikowano 17 Czerwca 2017 #4 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Napisałem max 50m dla zaworu RTL a nie że masz tyle dać. Pod brodzikiem nie dajesz. Jak odliczysz na niego 1m2 to masz 5mkw. Jak położysz rury w odstępie 10cm to wychodzi 50mb rury... Co do ceny to nie wiem ale to zależy od producenta
Dominik123 Opublikowano 18 Czerwca 2017 #5 Opublikowano 18 Czerwca 2017 tak jak kolega napisał max 50 m pexa bieżącego wtedy to ma dobre działanie petla nie jest zbyt długa i dobrze nam funkcjonuje po przez RTL ,kolego przelicz sobie na 1m2 11m pexa bieżącego oczywiscie pod brodzikiem opuszczasz , wszystko wyjasnione , jeszcze jedna rada jesli chcesz samą podłogówkę dodaj jednak soie małą drabinke bo pozniej mozesz żałować .
MistrzMasarski Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor #6 Opublikowano 18 Czerwca 2017 No właśnie chciałbym zrezygnować z grzejnika na rzecz podłogówki.. Łazienka dokladnie zmierzona. 4.86m2 - brodzik. Jeżeli gęsto rozłożyłbym rury to nie da rady? Potrzebny będzie grzejnik?
Rober528 Opublikowano 18 Czerwca 2017 #7 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Łazienka bez drabinki jakoś sobie nie mogę tego wyobrazić. Też mam podłogówkę (około 5mkw) w łazience działa na zaworze rtl i do tego drabinka.
papasmurfek Opublikowano 19 Czerwca 2017 #8 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Sens podłogówki i grzejnika w łazience jest jak najbardziej prawidłowy. Podłogówka utrzymuje nam optymalna temperaturę do przebywania w łazience dając komfort ciepłej podłogi, a grzejnik oprócz suszenia ręczników pozwala na chwilowe podniesienie temperatury na czas kąpieli.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.