Grześ83 Opublikowano 16 Czerwca 2017 #1 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Witam, Mam pytanie czy są jakieś przeciwwskazania przy instalacji z rurek miedzianych zastosowania zbiornika hydroforowego ocynkowanego 300l?? Czy lepszy jest przeponowy zbiornik?
kiminero Opublikowano 16 Czerwca 2017 #2 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Masz miedź między pompą a hydroforem, czy instalację domową z miedzi? Jak tylko w domu, to dla hydrofora nie ma znaczenia z czego ona jest. Zbiornik przeponowy ma tą przewagę, że w bieżącej eksploatacji nie ubywa z niego powietrze, a w razie braku prądu nie wtłoczy ci powietrza w instalację i jest "gotowy" na wznowienie pracy gdy prąd się pojawi. Żelaza w wodzie nie masz? Jak sobie z nim radzisz?
Grześ83 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Autor #3 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Instalaję w domu cwu mam z rur plastikowych a co myślę dać z miedzianych. Myślę żeby miedź dać między hydrofor i bojler. Wody ze studni głębinowej jeszcze nie badałem.
kiminero Opublikowano 16 Czerwca 2017 #4 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Badanie jakości wody z własnego ujęcia jest jak najbardziej wskazane i radzę je wykonać przed planowaniem "hydroforni". Może się okazać, że odżelazianie będzie konieczne i potrzebne będzie więcej urządzeń uzdatniających. Duże ilości żelaza w wodzie wydobytej i po kontakcie z powietrzem powoduje jej zabarwienie na "rdzawy" kolor. Tego nie da się pić.
Nelson Opublikowano 19 Czerwca 2017 #5 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Do wody studziennej zwykle poleca się zbiorniki bezprzeponowe, z uwagi na to, że umożliwiają napowietrzenie wody. Co do samej instalacji z miedzi, jedynym zastrzeżeniem jest zbyt miękka woda, dlatego o ile nie używasz czegoś, co zmiękcza ją całkowicie, nie powinieneś mieć problemów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.