Gość vmilo Opublikowano 3 Czerwca 2017 #1 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Mam w poniedziałek podłączyć kolektor u bratanka. Wcześniej tego nie robiłem, więc mam pytania: 1: kolektor już zamontowany na ścianie południowej budynku, ustawiony pionowo - OK ? 2: pompka ma być 25-40, alpha - OK ? 3: rurki 18/1 mam wpiąć w zasilanie i powrót zasobnika Kospel, dwupłaszczowego - OK ? 4: zaplanowałem dwa zawory odcinające+śrubunki, ponieważ panel ma być zalany wodą, i zdejmowany na zimę - OK ? 5: sterowania brak, planuję pompę podłączyć przez programowalny wyłącznik - OK ? Z góry dziękuję za rzeczowe uwagi :)
marcus312 Opublikowano 4 Czerwca 2017 #2 Opublikowano 4 Czerwca 2017 1.Może być lepiej 35 lub 45 stopni 2.Za pompą lepiej dać zawór zwrotny żeby zapobiec grawitacji np w nocy 3.i 4.Czyli rurki przez trójniki do dwupłaszczowego który jest też podłaczony pod kocioł ,czyli bedzie to zasilane wodą z kotła .Można to zrobić tak że w każdej chwili po przez odpowiednie przełaczenie zaworów da się wypuścić wodę z układu bez demontażu .Kolektor rozumie jest powyżej bojlera. 5.Sterownik np daj MR 04 solar jest do pracy w układzie z wodą i glikolem ma tez funkcje płynnego sterowania pompą.
Gość vmilo Opublikowano 4 Czerwca 2017 #3 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Montaż zrobił tak, bo tak mu "kazał" sprzedawca :P ZZ dam, faktycznie ma sens. Tak, zasilane wodą kotłową. Obawiam się że zawory spustowe nie wystarczą, gdzieś coś nie wypłynie do końca i na wiosnę będzie problem. Ciężkie to nie jest - chce zdejmować, niech tak będzie. Kolektor jest około 1m nad bojlerem. Sterownik na razie będzie wł/wył. I tak sponsoruję pompkę i większość części.
marcus312 Opublikowano 4 Czerwca 2017 #4 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Ja mam tak zrobione na rurach prózniowych 24 szt i nic nie demontuje na zime dziala to od 2012r ,mam bypass pomiedzy pompą i zaworem zwrotnym że nawet na zimie moze byc woda bo mogę tam wtłaczac ciepła .Chetnie nawet bym to sprzedał w komplecie za niewielkie pieniadze bo mam panele PV i ten kolektor bede demontował w kazdej chwili
Gość vmilo Opublikowano 4 Czerwca 2017 #5 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Ja tego nie odkupię, CWU koszuje mnie tak mało, że żadna inwestycja się nie opłaca B) Dam śrubunki, i będzie sobie zdejmował.Tak chce, tak zrobię :rolleyes:
Gość vmilo Opublikowano 5 Czerwca 2017 #6 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Odpalone, działa ale... szału nie ma :rolleyes:
Gość vmilo Opublikowano 16 Czerwca 2017 #7 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Tak... solar działa, gdy jest słonecznie (oczywiste :)). Bratanek teraz pyta co zrobić, gdy pochmurno... Nie chciał przepalać w kotle, zainwestował, a nadaje się to co najwyżej do anegdot... Trza mieć nawalone, żeby wydawać kasę na coś takiego :P
damdam Opublikowano 22 Czerwca 2017 #8 Opublikowano 22 Czerwca 2017 albo mieszkać trochę bliżej równika :)
marcus312 Opublikowano 22 Czerwca 2017 #9 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Bratanek teraz pyta co zrobić, gdy pochmurno... Nie chciał przepalać w kotle, Jak jest pochmurno to można podłączyć grzałkę do prądu :D
Gość vmilo Opublikowano 24 Czerwca 2017 #10 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Można. Ale lepiej podłączyć grzałkę ZAMIAST ustrojstwa, a za zaoszczędzone pieniądze podgrzewać wodę z 10 lat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.