piop Opublikowano 19 Maja 2017 #1 Opublikowano 19 Maja 2017 Jeśli dobrze zrozumiałem, to solary mając wężownicę w buforze na samym dole hmm rozmieniają się na drobne, podnoszą temperaturę w całym buforze, więc np. dają ciepłej wody dużo ale słabo podgrzanej, a przydatne by było mało wody ale bardzo podgrzanej. I tutaj wchodzi bufor robiony na zamówienie z kominem kawitacją itd itp. Czy da się inaczej? Np. mały przed-bufor 200l (najmniejszy 1w jaki znalazłem) nagrzewa się do +-80 stopni, i woda przepływa do dużego bufora, czy dało by się tak zrobić najlepiej grawitacyjnie ?
sambor Opublikowano 19 Maja 2017 #2 Opublikowano 19 Maja 2017 Pojęcie mały jest pojęciem względnym, ponadto nie podajesz jaka ilość solarów miałaby współpracować z tym "małym". Ponadto jesteś na bakier z fizyką.
piop Opublikowano 19 Maja 2017 Autor #3 Opublikowano 19 Maja 2017 Spodziewam się że 3 solary. A co konkretnie nie tak z fizyką? Ostatnio Bywam na bakier ze wszystkim.
Gość mak Opublikowano 19 Maja 2017 #4 Opublikowano 19 Maja 2017 W okresie letnim maj-wrzesień nie powinno być żadnych problemów z osiągnięciem temperatury 70-80oC w podgrzewaczu solarnym. Całkiem innym tematem jest do czego Ci jest tak gorąca woda potrzebna? Na pewno nie do potrzeb socjalnych w domu. Zresztą temperatury cwu określa Rozporządzenie które mówi że w instalacji z cyrkulacją na wyjściu z zasobnika temperatura cwu powinna wynosić 60oC a na powrocie cyrkulacji 55oC. Ale temperatura wody 60 czy 55oC jest zbyt wysoka aby się w niej myć czyli trzeba na wylocie dodać wody zimnej. Drugi warunek jaki powinien spełniać podgrzew cwu to okresowa dezynfekcja którą przeprowadza się w temperaturze 70oC. I to tyle albo aż tyle. Kol Sambor zaśmiał się ze jesteś na bakier z fizyką hmmm nie wiem czy tak jest ale na pewno powinieneś przeanalizować rozkład temperatur w podgrzewaczu cwu co postaram Ci się ułatwić wklejając obraz z "Magazynu Instalatora" To nie jest tak że ilość ciepłej wody jest zależna tylko od temperatury, i że zamierzone efekty osiągniesz obniżając pojemność i podwyższając temperaturę. To droga do nikąd
sambor Opublikowano 19 Maja 2017 #5 Opublikowano 19 Maja 2017 Tu głównie idzie o sprawność wymiennika , która jest lepsza jak jest większa różnica temperatur między cieczą grzejącą a cieczą grzaną, Czyli lepiej jest nagrzać do temp 60C 500l wody niż 200l do 80C. A wężownica solarna ma w większości przypadków większą powierzchnię i całkiem dobrze pracuje od temperatur niższych niż 50C, Podgrzana woda i tak gromadzi się w górnej części zasobnika. Wg zaleceń producentów solarów do CWU 1 płyta ( ok 2m2) powinna przypadać na ok 100l bojlera.
Mancio Opublikowano 19 Maja 2017 #6 Opublikowano 19 Maja 2017 Podstawa to optymalizacja kosztów i efektu końcowego. Można próbować 1 płyta i 500l albo 5 płyt i 100l tylko po co. Ktos to już sprawdził i wnioski wyciągnął . 3 płyty 300l dla 4-5 osób. Mając słońce to zagrzejesz od lutego do października. Jak będzie czarno i deszcz to nawet w lipcu nie nawojujesz. Oczywiście eksperymenty wskazane jak ktoś lubi i ma pieniądze.
piop Opublikowano 20 Maja 2017 Autor #7 Opublikowano 20 Maja 2017 Dom jest stary drewniany, ma zerową akumulacyjność cieplną, cały wrzesień palię na noc, bo chociaż w dzień słońce świeci i jest ciepło to w nocy jest już tak zimno że trzeba. Więc w dzień chcę nagrzać bufor solarami żeby w nocy ogrzewać dom. Jak bym napisał że chodzi o wspomaganie CO to się zaczną jęki że bez sensu bo zimą słońca jest mało i się nie opłaca, ale ja muszę grzać prawie jeszcze latem, żeby podgrzać dom w nocy o 2-3 stopnie. Mieszkam przy wschodniej granicy, kojarzycie te urban legend o niedźwiedziach polarnych na ulicach, to właśnie w Białymstoku było, Jeśli macie jakieś pomysły jak jak byście to widzieli, chętnie je poznam. Chciałem postawić bufor, i go grzać solarami, i zakładałem że najlepiej do jakiejś wyższej temperatury, żeby do cwu też sie nadawało.
sambor Opublikowano 20 Maja 2017 #8 Opublikowano 20 Maja 2017 Postaw bufor i grzej grzałką zasilaną z paneli PV - to wyjdzie najbardziej ekonomicznie
piop Opublikowano 20 Maja 2017 Autor #9 Opublikowano 20 Maja 2017 Niestety dotacja jest konkretnie na kolektory.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.