arek2426 Opublikowano 10 Maja 2017 #1 Opublikowano 10 Maja 2017 Witam forumowiczów. Mam taki problem, w domu posiadam starszą instalacje co tzn wszystko w stali, zncazyniem wyrównawczym na strychu, jednak z nowym kotłem i kilkoma przerobkami związanymi z montażem tego kotła. Wszytko niby działa ale problem pojawia się w cieplejszych porach roku kiedy w domu ogrzewa się trochę delikatniej a jednak wodę chcę się mieć gorącą. Co zastosować żeby rozdzielić temp wychodząca z pieca w ten sposób że na grzejniki idzie mniejsza że tak powiem moc a wyższa temp grzeje wodę w bojlerze? Słyszałem o zaworach trzydroznych czy czworodrożnych. Zastanawiałem się nad montażem zaworów termostatycznych przy grzejnikach. Co wg Was było by lepszym rozwiązaniem?
Gość berthold61 Opublikowano 11 Maja 2017 #2 Opublikowano 11 Maja 2017 pewnie i jedno dobre i drugie , bo osiągają swój cel
Gość Digitrax Opublikowano 11 Maja 2017 #3 Opublikowano 11 Maja 2017 Najprościej, najtaniej i zarazem skutecznie osiągniesz to instalując zawory z głowicami termostatycznymi na grzejnikach. Na lato zakręcasz grzejniki i grzejesz wyłącznie zbiornik CWU.
papasmurfek Opublikowano 11 Maja 2017 #4 Opublikowano 11 Maja 2017 Ale nie koniecznie najtaniej. Jeśli to są grzejniki żeliwne "starego typu" i jest ich dużo, to taniej wyjdzie montaż zaworu mieszającego.
drewniak Opublikowano 11 Maja 2017 #5 Opublikowano 11 Maja 2017 Zawory termostatyczne o tyle lepsze, że można różnicować temper w poszczególnych pomieszczeniach.
arek2426 Opublikowano 11 Maja 2017 Autor #6 Opublikowano 11 Maja 2017 Mam grzejniki nowe chodzi mi tylko o to żeby nie katować pieca niską temperaturą przez to że w takie dni nie ma potrzeby tak bardzo grzać w domu a jednak woda do kąpieli przydała by się cieplejsza.
drewniak Opublikowano 11 Maja 2017 #7 Opublikowano 11 Maja 2017 Ja mam na zasilaniu, za odejściem do bojlera cwu, zawór kulowy i po nagrzaniu mieszkania zamykam go, i grzeje tylko cwu , a przy następnym rozpalaniu dodatkowo kociołek jest ciepły.
arek2426 Opublikowano 11 Maja 2017 Autor #8 Opublikowano 11 Maja 2017 url=http://www.resizer.pl/35125.html][/url] U mnie tak to wygląda i zastanawiam się co zastosować
papasmurfek Opublikowano 11 Maja 2017 #9 Opublikowano 11 Maja 2017 Kolego było lepiej nie wrzucać tego zdjęcia. Żyłbyś sobie w spokoju. A tak zaraz dostaniesz pierwszą radę nie na temat. Twoja instalacja jest potencjalnie niebezpieczna w użytkowaniu. Podłączenie naczynia wzbiorczego do poprawy. Dopiero wtedy możesz myśleć o dalszych przeróbkach.
arek2426 Opublikowano 11 Maja 2017 Autor #10 Opublikowano 11 Maja 2017 Akurat o całość się nie martwię. Robił to mój św pamięci teściu, ceniony w okolicy hydraulik, myślę że nie narażał by świadomie rodziny na niebezpieczeństwo. Wiadomo są nowe rozwiązania, ale nie mam zamiaru przerabiać całej kotłowni, chciałem tylko poradę dotyczącą ww problemu. Ale wie że może być tak jak napisałeś:)
Maciek92 Opublikowano 11 Maja 2017 #11 Opublikowano 11 Maja 2017 Narazal, narazal. Norma dotyczaca naczynia przelewowego obowiazuje od niepamietnych czasow.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.