Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła Klasy 5

shogunzlasa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do doświadcznych forumowiczów pytanie o klasę 5tą:

Podawana moc to zazwyczaj moc maksymalna na paliwie z kosmosu (28-29 MJ) i pytanie jak dobrać dobrze piec...

Sam stoję przed wyborem pieca na ekogroszek. Chciałbym wykorzystać do tego faktu dopłatę z UE (więc klasa 5ta). Z racji na wymiary kotłowni do wyboru pozostają mi 3 piece:

1. Moc 14kW z palnikiem Ekoenergii (mała: 10-15 kW) pow. wymiennika 1,3 m2
2. Moc 14kW z pancerpolem duo (obrotowym - 17 kW) pow. wymiennika 1,2 m2
3. Moc 17kW z pancerpolem duo (obrotowym - 17 kW) pow. wymiennika 1,5 m2

Zapotrzebowanie domu to 11 - 12kW + bojler 300l (jest 160m2 będzie 180m2):
http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2e41

I tutaj pytanie który kocioł / palnik spełni lepiej swoje zadanie jeśli paliwo nie będzie tak dobre?
Czy nastawić się na 17kW, wywalić turbulatory spalin i mieć zapas dla gorszego paliwa czy brać 14kW, ale z palnikiem który i tak posiada rezerwę (17kW)? Które rozwiązanie sprawdzi się w trakcie tęgich mrozów i nie zrujnuje samopoczucia w okresie wiosenno-jesiennym?

Temat na forum:
http://forum.info-og...et-mj-ekonomik/

Opublikowano

A czy myślałeś nad kotlem na pllet kolego? Pakować się w te czarne złoto to chyba nie jest najlepszy pomysł. Jak nie pellet to może gaz?

Opublikowano

Patrząc na cieplowlasciwe wybralbym jednak 3. Co nie znaczy ze 2 tego nie obskoczy bo moim zdaniem ma spory zapas. Mysle ze nie masz sie co obawiać malych mocy na Duo, jak dla mnie jest oszczędny. Życzę mądrego wyboru ziomal :). Nie wiem czy masz grzejniki czy podłogówkę bo w telefonie nie widzę stopki ale 23C dla podlogowki to byłby jakiś kosmos, w tej chwili mam 20C i jak dla mnie to za gorąco...

Opublikowano

!4kW obskoczy jak nic. Pancerpol wydaje mi się lepszym wyborem, ślimak stalowy trwały na równi z żeliwnym, a tańszy w wymianie.

Koronka obrotowa równomiernie spala paliwo i nie tworzą się bloki spiekowe.Przy dobrym sterze można z tego palnika wyciągnąć naprawdę dużo. Ktoś pisał na forum, że jak dał "popalić" to nie wierzył jaki potencjał w nim siedzi.

Opublikowano

Ja na temat stalowych ślimaków mam odmienne zdanie niż kolega. Palnik, palnikiem ale "normalny" opał to już 50% sukcesu.

Połowa problemów z paleniem wynika ze złej jakości paliwa, wiele osób na siłę kupuje wysoko kaloryczne a tym samym bardziej koksujace paliwo bo spali mniej. W rezultacie nie jest go w stanie spalić poprawnie i spala więcej, jest niezadowolony i wypisuje po forach jak to dany palnik źle spala.

Mój kolega kupił defro duo pz 20kW, przez rok walczył z niedopalonym węglem do chwili aż mnie posłuchał i kupił słabszy węgiel. Jak ostatnio się z nim widziałem był zachwycony mówi że spala mniej, zero nie dopałów a popiół to pyłek. A przeciez piec ten sam, palinik ten sam, sterownik ten sam, palacz ten sam, a różnica ogromna.

Więc nie sugerował bym się aż tak bardzo opiniami innych użytkowników. Kocioł ma być prosty w czyszczeniu a palnik im bardziej skomplikowany tym później więcej z nim problemów.

Opublikowano

Zgadzam sie z przedmówcą odnośnie czyszczenia oraz opału. Na temat ślimaka nie mam zdania bo żeliwnego nie mialem nigdy, palnika "nieruchomego" też nie mialem. Mam to co mam i ze spalaniem jeszcze nie mialem żadnego problemu. Palę głównie Retopalem ale w międzyczasie testuję różne węgle pod kątem przyszłego sezonu. Paliłem juz Wesołą, Skarbkiem, Ekoretem , jakimś Noname podobno 28Mj i żadnych problemów ze spalaniem nie mialem co uważam jest zasługą obrotówki. Jakieś niedopały sie zdarzały ale sporadycznie i byc moze przypadkowo wypchnął je czujnik żaru który u mnie jest przeciwpradowo w stosunku do obrotu, nie wiem. W każdym razie byla to garść w odróżnieniu od Sąsiada który ma Kołtona 19kW ale nie wiem jaki palnik i niedopału i spieków poł na pół oraz 3 tony za zimę na okolo 100m2 (parter). U mnie ten sam węgiel (no name) spalił się bezproblemowo.

Nikogo do niczego nie namawiam, opisuję tylko swoje obserwacje i wnioski, wybór kotła to sprawa indywidualna każdego użytkownika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.