Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie Zmywarki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, koleżanki. Chciałbym podłączyć zmywarkę i czegoś nowego się nauczyć. Baterie od zlewozmywaka mam w ścianie, więc kucie odpada. Chciałbym więc się przedostać z wodą od piwnicy. Rury mam w piwnicy, która jest nad łazienką. Musiałbym się przebić do drugiej piwnicy, a potem w górę do kuchni. Wiercenie to nie problem. Ale jak to wszystko podłączyć.

Chciałbym założyć na rurze, która idzie trójnik i wtedy przebić się do drugiej piwnicy i w górę. Ale pytanie mam takie. Takie rurki gwintować,czy jak? Są to rurki plastikowe. Jak by to zrobić?

Pytam tu, bo gdzie o lepszych fachowców hydraulików. : )

Opublikowano

Albo zgrzewac - jesli to PP albo kleic, jesli to CPVC. Fachowcy oczywiscie sa w kraju; Ci podobno lepsi siedza zagranica i robia jako pomocnicy, bo malo kto dorobil sie lokalnych uprawnien :-)

Opublikowano

No rurek byłoby z 2-3 metry. I podłączenie do zimnej wody, wiec po co kupować zgrzewarkę. Rur jeszcze nie mam, ale w takim przypadku kupiłbym te,co mozna sklejać.

Powiedz mi tylko, jak takie coś się skleja, jaki klej..

Opublikowano

Przedłużka pod ciepłą wodę a zawór pod zimną , chyba że zmywarka przystosowana do ciepłej wody to odwrotnie.Zdejmujesz baterię i wkręcasz to wszystko w krzywki wystające ze ściany odsuwając jednocześnie baterię.

Pół godziny i po robocie.

Opublikowano

Po co półśrodki, kup tego pansama i zgrzej sobie ładnie ;) Ja zgrzewarke kupiłem 9 lat temu, były droższe niż teraz, zrobiła już dwa domy, mueszkanie i troche u znajomych, jedynie co to ostatnio dokupiłem nowe kamienie.

Opublikowano

A ja skleiłem z CPVC 8 lat temu, tez do zmywarki i działa, nie cieknie, koszt minimalny. Unikać tylko skręcania CPVC/metal bo tam trzeba dać teflon a jak juz dawać to dobry i grubo. Pierwszy raz w życiu ta techniką robiłem i jakoś poszło, jak drugi raz robiłem to ciekło na tych skręcanych złączkach - pewno zgubiła mnie rutyna :D

Opublikowano

Ta technologia mnie zupełnemu laikowi zupełnie obca ale na przyszłość w miarę potrzeb biorę ją pod uwagę. A na jaki minimalny promień można giąć ręcznie takie rury ?

Opublikowano

Przy delikatnym gięciu to promień 5cm uzyskasz.

Np raz nie miałem sprężyny do gięcia to w rękach uformowałem bez trudu promień mniejszy od 4cm.

Dużo też zależy od producenta rury, markowe łatwiej jest wygiąć w rękach.

Opublikowano

Byłem dzisiaj w sklepie. Powiedziałem, że chciałbym rury do sklejania. To facet zrobił duże oczy. Nie wiedział o czym mówię..

Możecie podesłać mi link,gdzie takie rury,klej,złączki mógłbym kupić?

Opublikowano

Supermarkety budowlane jak Castorama czy Leroy.

EDIT

A dlaczego nie chcesz zrobić PEX, w piwnicy poprowadzisz jedną rurą, estetyka raczej obojętna (przynajmniej dla mnie) i wyjście z podłogi za zmywarką.

Zwróć uwagę, że jeżeli zmywarka do zabudowy to za nią jest tylko 1,5 cm miejsca.

Opublikowano

Podłącz zmywarkę do ciepłej wody a zaoszczędzisz na prądzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.