Panstan Opublikowano 18 Marca 2018 #26 Opublikowano 18 Marca 2018 Ciekawe,jak po lipcu 2018 r z ew certyfikatami na 5 klasę na kotły p2ar? Czy jako dzieło rzemieslnicze obejmuje je certyfikacja na 5 kl? Zauważyłem,ze niektorzy producenci (Kamen) zmieniają nazwę produkowanych dotychczas kotłow zasypowych,a jako paliwo podają: biomasa niedrzewna(!). Cos jak kocioł do grzania CWU.Zastanawiające.
hamis Opublikowano 18 Marca 2018 #27 Opublikowano 18 Marca 2018 Pewnie tak samo jak innych "garażowców" - certyfikatów nie będzie, ale i tak będą produkować...
Panstan Opublikowano 18 Marca 2018 #28 Opublikowano 18 Marca 2018 Mi to nie przeszkadza,zastanawiałem się tylko nad legalnym produktem,można go nazwać garażowym,jednak produkowanym w zarejestrowanym zakładzie kotlarskim i nie są to produkty seryjne,bo każdy kocioł nawet tej samej serii może się różnić szczegółami. Chyba,że Przemek szykuje jakieś certyfikaty. Co do Kamena to produkt seryjny,ze zmienioną nazwą i zalecanym paliwem.
hamis Opublikowano 18 Marca 2018 #29 Opublikowano 18 Marca 2018 Rok temu rozmawiałem z Przemkiem na temat certyfikatów jak zamawiałem kocioł (na który się nie doczekałem) i mówił, że nie ma opcji, dlatego że są to produkty "pod klienta" i każdy z osobna musiałby certyfikować - a to mało nie ksoztuje
sambor Opublikowano 18 Marca 2018 #30 Opublikowano 18 Marca 2018 Wg prawa produkcja jednostkowa i prototypy nie podlegają certyfikatom na ogólnych zasadach. Po prostu wykonawca podaje że jego wyrób spełnia normy - jakie, to musi też podać i za to sam odpowiada. Kiedyś był na forum temat o kotłach i certyfikacji.
Panstan Opublikowano 18 Marca 2018 #31 Opublikowano 18 Marca 2018 czyli jako produkcja rzemieślnicza,nieseryjna, nie podlega ustawie antysmogowej? oczywiscie nie mowimy o kotle pana Mietka z garażu
sambor Opublikowano 18 Marca 2018 #32 Opublikowano 18 Marca 2018 Jak tą sprawę roztrząsaliśmy to ustawy jeszcze nie było Głównie rozchodziło się o certyfikat CE
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.