tumi Opublikowano 18 Marca 2017 #1 Opublikowano 18 Marca 2017 Witam Proszę o poradę w sprawie mojej instalacji. Posiadam dom piętrowy gdzie na parterze są 3 pętle podłogówki, i 6 kaloryferów. Na piętrze mam 7 kaloryferów i podłogówkę w łazience podpiętą pod rozdzielacz razem z kaloryferami. Pod podłogówkę jest podpięty UNIBOX. Całość zasila piec węglowy i gazowy Junkers (ogrzewamy 95% gazem). Niestety problem pojawia na górnej podłogówce, która nie grzeje w ogóle. Jeśli chcę żeby zagrzała muszę bardzo przykręcić kaloryfery (kryzowanie). Niestety wadą takiego rozwiązania jest to że przykręcone kaloryfery grzeją tylko górą, a dołem są całkiem zimne. Domyślam się że jest wadliwie wykonana instalacja z podłogówką, bo pomieszczenie jest duże i pewnie brakuje ciśnienia, aby przepchnąć tamtędy wodę. Czy jest ktoś w stanie poradzić coś na ten problem? Zasilanie dolnej podłogówki: () rozdzielacze na kaloryfery: Podłogówka która nie grzeje:
sambor Opublikowano 18 Marca 2017 #2 Opublikowano 18 Marca 2017 Wydaje się, że jest za długa pętla, podaj jaka jest jej długość. To produkt Oventropa, niektóre z nich mają pod głowicą regulację nastawy wstępnej zaworu - jak jest, to trzeba ją na max przepływ nastawić
tumi Opublikowano 18 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 18 Marca 2017 Niestety nie mam danych odnośnie długości. Samo pomieszczenie ma wymiary 400x290. Myślę że spokojnie 50m a może i więcej. Zastanawiałem się nad dołożeniem małej pompki zaraz po rozdzielaczu, ale boję się że ściągnie ona ciepłą wodę z reszy instalacji.
Gość Digitrax Opublikowano 18 Marca 2017 #4 Opublikowano 18 Marca 2017 Termostat elektryczny odcinający pompę jest błędnie przyczepiony do rury zasilającej a winien być do dolnej belki. Zawór pod pompą ten z imbusem otwórz na max czyli kręcisz w lewo do oporu.
tumi Opublikowano 18 Marca 2017 Autor #5 Opublikowano 18 Marca 2017 Ok bez problemu to zmienię, dzięki za radę.
tumi Opublikowano 23 Marca 2017 Autor #6 Opublikowano 23 Marca 2017 Czy nie ma nikt pomysłu na rozwiązanie problemu?
tumi Opublikowano 26 Marca 2017 Autor #7 Opublikowano 26 Marca 2017 A gdybym dołożył pompę cyrkulacyjną (poniżej link) do samej podłogówki, jest szansa że to zadziała? http://www.lfp.com.pl/web/home.nsf/typy/dom_ogrod,erga
sambor Opublikowano 26 Marca 2017 #8 Opublikowano 26 Marca 2017 To jest jedno z rozwiązań twojego problemu, tylko trzeba znaleźć miejsce na montaż takiej pompy.
gmaj22 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 #9 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Która z pętli rozdzielacza grzejnikowego zasila podłogówkę? Czy zawór RTL jest na końcu pętli i czy masz możliwość doprowadzenia zasilania 230 V do skrzynki INIBOXA, względnie rozdzielaczowej?
tumi Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor #10 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Podłogówka to trzecia z prawej strony. Niestety nie ma możliwości doprowadzenia tam prądu. Zasilanie mogę bez problemu mieć w skrzynce.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.