jony1525 Opublikowano 14 Marca 2017 #1 Opublikowano 14 Marca 2017 Witam wszystkich forumowiczów - jest to mój pierwszy post na tym forum; do tej pory wyszukiwarka + czytanie wystarczały . W tym roku zamierzam zamontować kolektor słoneczny do grzania ciepłej wody i w związku z tym mam kilka pytań o dobór kolektora jak i budowę instalacji: Posiadam zasobnik "Lemet 300l" ( dwie wężownice ) na chwilę obecną w domu mieszkają dwie osoby ( wiem wiem trochę przesadzony zbiornik ) od czasu do czasu pojawiają się dodatkowe dwie osoby w domu więc średnie zapotrzebowanie na cwu niezbyt wysokie. Moje pytanie jaki dobrać kolektor słoneczny ( próżniowy ) do takiego zasobnika; ( z zawodu jestem elektronikiem więc kwestia zapewnienia zasilania <ups> dla pompki - obowiązkowa ). Ja myślałem o kolektorze 22 lub 24 rurowym - przy większym boję się sytuacji przegrzania ( w zasobniku będzie temperatura powiedzmy ponad 75 stopni a słońce w "pełnym zenicie "), a przy mniejszym kolektorze np jeżeli przez dzień lub więcej nie będzie ciepłej wody lub temperatura wody ok 40stopni - jakoś da się przeżyć. Wszelkie informację zalecają jednak kolektor 30 rurowy do takiego zasobnika. Jak wygląda podłączenie kolektora do instalacji tj. z kolektora wychodzi rurka miedziana fi22 i jak dalej wygląda podłączenie - "beczka" + skręcenie. ( trochę głupie pytanie ale do tej pory nie miałem styczności z kolektorami - w sumie całą instalację woda + c.o. wykonałem samodzielnie ale kolektory to temat dla mnie obcy) Kolejne pytanie dotyczy grupy pompowej lepiej kupić całość, czy oddzielnie składać - pompka, przepływomierz, separator Jeszcze jedno drobne pytanie czy spotkał się ktoś z forumowiczów z takim przypadkiem, iż jeśli moc kolektora będzie za wysoka - demontażem np jednej dwóch lub trzech rur z kolektora aby zmniejszyć jego moc? Co do instalacji od kolektora do zasobnika będzie ok 20m ( takie są pierwsze założenia ) jeśli wykonam taką instalację rurą miedzianą fi18 to powinno być wszystko ok? Na co zwrócić uwagę przy montażu kolektora i całej instalacji solarnej. Jakie są najczęstsze błędy podczas takich instalacji solarnych, czego unikać przy takiej instalacji?. Pozdrawiam
Gość mak Opublikowano 15 Marca 2017 #2 Opublikowano 15 Marca 2017 1. Myślę że powinien być to zestaw 30 rurowy 2.. Zawsze można rozważyć montaż płaskich które mają trochę niższą wydajność ale są mniej problematyczne w eksploatacji i można nimi odprowadzić nadmiar ciepła nocą. 3. Najlepiej kupić zestaw, te przeważnie są oferowane z podgrzewaczem ale myślę że bez problemu dogadasz się z dostawcą i bez podgrzewacza też kupisz 4. Raczej proponuję zlecić montaż i uruchomienie (często warunek gwarancji) autoryzowanej ekipie którą poleca dystrybutor I jeszcze dość ciekawy artykuł polecam przeczytać: http://instalreporter.pl/ogolna/kolektor-prozniowy-drozszy-niz-plaski-a-w-sumie-ciepla-daje-mniej/
Gość berthold61 Opublikowano 15 Marca 2017 #3 Opublikowano 15 Marca 2017 Jak już o solarach to mam pytanie czy da się to podłączyć pod bojler dwupłaszczowy , nie uśmiecha mi się go wymieniać
sambor Opublikowano 16 Marca 2017 #4 Opublikowano 16 Marca 2017 Jak ma osobną wężownicę to tak, inaczej trzeba przez wymiennik płytowy.
Gość berthold61 Opublikowano 16 Marca 2017 #5 Opublikowano 16 Marca 2017 dokładnie tak , też po namyśle doszedłem do tego ale co dwie to nie jedna ,
automatyk Opublikowano 19 Marca 2017 #6 Opublikowano 19 Marca 2017 daj sobie spokój z rurowymi to było juz wałkowane wiele razy ,jach chcesz mieć energie ze słonca to fotoogniwa plus sterownik i grzałka 2kW 230V w istniejacy zasobnik
Gość berthold61 Opublikowano 19 Marca 2017 #7 Opublikowano 19 Marca 2017 No tak ale cena zabija , tu wydasz 650 za panel i jakaś pompka a foto jednak po kieszeni daje
sambor Opublikowano 19 Marca 2017 #9 Opublikowano 19 Marca 2017 Jak masz mieć rury w takiej cenie to bez wkładania na dach je wywal na śmieci.
Gość berthold61 Opublikowano 20 Marca 2017 #10 Opublikowano 20 Marca 2017 Nie myślałem o próżniowych bo to kompletnie nieopłacalne tylko bardziej moda , miałem na myśli płaskie one zdecydowanie tańsze i tak samo dobre
sambor Opublikowano 20 Marca 2017 #11 Opublikowano 20 Marca 2017 Jak płytowy to ja liczę ok 1m2 płyty na 50l pojemności zasobnika. Czyli przy standardowych wymiarach 1 płyta / ok 100l
jony1525 Opublikowano 20 Marca 2017 Autor #12 Opublikowano 20 Marca 2017 Dziękuje wszystkim za porady za pomoc, jednak dalej te 30 rur próżniowego nie daje mi spokoju tj. jak słońce wyjdzie w pełnym zenicie po 35 stopni przez kilka kilkanaście dni to z moim zużyciem wody może być trochę nie wesoło. Jak myślicie jakich temperatur można się spodziewać w zasobniku przy mniejszym kolektorze np 24 rury?, przepraszam że tak trochę upieram się iż 30 - rurowy może być za duży ale po prostu boję się problemów z przegrzaniem a z racji mojej pracy czasami nie ma mnie 2 dni w domu. Co o tym myślicie? pozdrawiam Jasiek
automatyk Opublikowano 20 Marca 2017 #13 Opublikowano 20 Marca 2017 dlatego pisałem fotoogniwa i bez problemu
Daarkos Opublikowano 21 Marca 2017 #14 Opublikowano 21 Marca 2017 Witam. Ja mam 20 rur próżniowych i zbiornik 120 litrów i w miesiącach wakacyjnych przy pełnym nasłonecznieniu mam przyrost temperatury na tym zbiorniku o jakieś około 35 C dziennie.
RicosHydraulikos Opublikowano 22 Września 2017 #15 Opublikowano 22 Września 2017 Niezbędne minimum to 1 rura na 10 litrów wody w zasobniku. Żeby instalacja dobrze działała, na 300L montuję 36 rur, ale są instalacje w których np na 250 L, musiałem dać 40 rur ( nasłonecznienie, długość magistrali itp). To sprawa indywidualna dla każdej instalacji, więc ciężko doradzić bez zaznajomienia się z jej budową. Ogólnie polecam PC do ciepłej wody. Mniej problemów, ceny już są w miarę przystępne i oczywiście są niezależne od pogody.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.