Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Wyciska Tylko Połowę Mocy

suaweq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc, bo próbowałem już chyba wszystkich możliwych ustawień - bez istotnej poprawy.

Mam od tygodnia nowy kocioł z podajnikiem EKW-RAP 25 kW do ogrzania 220 m2 dobrze ocieplonego domku.

Palę ekogroszkiem średniej jakości bez rusztu dodatkowego (wyjęty)..

I co ciekawe - kiedy czytam na forach przykładowe nastawy dla podawanie/przerwa = ok 5 do 6 to u mnie nawet 10 krotnie dłuższa przerwa od podawania powoduje budowanie spiekanego kopca aż do talerzyka bez względu na to jaka jest moc dmuchawy.

Nawet przy ustawieniu podawanie 8 s przerwa 80 s temperatura ledwie dochodzi do 57 stopni a potem stopniowo spada.

Pierwszej doby spalił w ten sposób ok 40 kg przy pracy bez wchodzenia w podtrzymanie.

Nie ma też znaczenia czy czopuch jest przymknięty czy całkowicie otwarty, a w środku nie kiszą się spaliny, spalanie jest nawet czyste, a popiołu chyba w normie nie licząc kilku odwalonych spieków.

Moje pytanie - czy to jest normalna praca kotła, czy może jednak jest jakiś zagadkowy błąd? i jak go poprawić?

Opublikowano

Jest atest? Napisane na ateście jakim paliwem badano?

Palnik jest typu? Sterownik to...?

ekogroszek średniej jakości, czyli konkretnie co to jest, jak się nazywa, z jakiej kopalni pochodzi?

W tej chwili wygląda to bardzo obrazowo w skrócie tak:

kupiłem samochód, mieszkam w górach, mam ciężką nogę, leję słabszą benzynę z lokalnej stacji od prywaciarza, możliwe,że kombinowaną i spalanie jest wyższe jak dane katalogowe a samochód chyba słabo się rozpędza, dlaczego?

Opublikowano

Co to za silnik w ogóle jest? A sprawdzałeś, czy masz uszczelkę pod głowicą, bo jak nie ma to się będzie kiepsko rozpędzał?

Ok, na poważnie to niektóre palniki wymagają uszczelnienia korony/tygla silikonem wysokotemperaturowym. Sprawdzanie od tego bym zaczął.

Opublikowano

Dzięki za odzew i ... hehe macie rację, na tak precyzyjnie sformułowane pytanie można dać tylko równie precyzyjną odpowiedź :) Dajcie chwilkę czasu, no może dwie :) to zgarnę więcej danych i wtedy spróbujemy coś zaradzić.

Opublikowano

Witam ponownie i odpowiadam:

Mój kociołek 25 kW EKW RAP od Woźny z Pleszewa z palnikiem EKO-PAL uniwersalny kwadratowy,

Sterownik KOM-STER NEGROS

Próbowałem eko-groszek Carbon 23 MJ Siarka 1%, Popiół 10%, Uziarnienie 8-22 mm od firmy RPM PH w Lublińcu kupiony w Castoramie w workach po 20 kg.

Obojętnie co bym nie nastawiał, właściwie tylko czas podawania, przerwy i moc dmuchawy (bo reszta odpada z racji tej że temperatura nie osiąga 50 C i to bez wyłączonej na testy pompy c.o. jedynie na grawitacji) - zawsze tworzy się kopiec spieków aż do deflektora, przez co temp. spada do ok 38 C - 44 C.

Wtedy co godzinę muszę odrzucić pogrzebaczem ten kopiec i palnik zaczyna się rozpędzać aż do 48 C max 55 C

Tygiel nie był uszczelniany, a sprzedawca mówił że nie trzeba uszczelniać.

Opublikowano

Jak jest kwadratowy, to nie jest obrotowy, czyli musi być uszczelniony. Wygaś, wygarnij żar, odczekaj, zdejmij koronę, wyczyść, nałóż silikon 1200 st, załóż koronę, odczekaj kilka godzin, napal. Teraz możesz bawić się ustawieniami.

Opublikowano

Ja tylko co do tego  węgla Carbon  nie ma nawet  23Mj  raczej do 20Mj  pozostałe dane producenta z sufitu. Kupiłem  2 worki jako uszczelniacz zasypu początkiem stycznia  to miał lekko 20% wody.

Opublikowano

No i jakoś udało mi się wreszcie odpowiednio ustawić mój kociołek. Z pomocą sprzedawcy/producenta tego kotła, który radził 22s:75s i 30% nadmuch, przez co skumałem, że nie próbowałem jeszcze ustawień typu "na chama", czyli ignorowania faktu spieków rosnących jak grzyby po deszczu wypychając talerzyk i wyłażących na boki z palnika jak kalafiory bo do tego prowadził taki stosunek 22:75, a po godzinie zorientowałem się o co chodzi i zmodyfikowałem stopniowo nastawy do 12:90 = relacja 7,5, a nadmuch 35% - i teraz hula aż miło! :)

Tworzy się trochę spieków wielkości małego jajka lub orzecha włoskiego, ale można to ignorować, bo żaru jest w palniku tyle, że wystarcza do łatwego rozkręcenia kotła i temperatury nawet na 60 C.

Dzięki za próby pomocy na forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.