rafalb1975 Opublikowano 25 Lutego 2017 #1 Opublikowano 25 Lutego 2017 Kotłownia po pożarze i zalaniu tak , że proszę o nie komentowanie wyglądu aczkolwiek też leciało bezpośrednio z komina jak widać , bo piec poprzedni był 25KW a teraz MPM 12-14 i jeszcze jest przewymiarowany. Budynek odziedziczyłem i muszę doprowadzić go do użytku. Na jesieni wymieniony kocioł na MPM , ale potrzebuje dołożyć tam bufor i bardzo proszę o pomoc jak najlepiej wykorzystać to co jest już zamontowane i jaki bufor zamontować i jak żeby był jak najbardziej funkcjonalny. zewnętrzny link z fotkami: http://uploadfile.pl/pokaz/1032539---h6d8.html
odpowietrznik Opublikowano 25 Lutego 2017 #2 Opublikowano 25 Lutego 2017 Wygląda na to że instalacja w układzie zamkniętym(bo nie widzę rury do naczynia otwartego)brak zabezpieczenia w postaci zaworu schładzającego dla instalacji zamkniętej.W takiej postaci jest po prostu niebezpieczna.Może szkoda mówić o błędach aktualnej instalacji skoro będzie przeróbka. Dołączenie bufora jak w załączniku.
rafalb1975 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor #3 Opublikowano 25 Lutego 2017 Tak jak widać na zdjęciach nie ma chłodnicy i pewnie narazie nie będzie , są tylko dwa zawory bezp. 2.5 bar za piecem i 3 bar przy naczynku. Pytanie jest jak zamontować bufor z cwu do tego układu dopinając się do już istniejącego i zostawiając możliwość szybkiego powrotu do układu z przed montażu bufora poprzez zamknięcie odpowiednich zaworów . Czy to jest wykonalne , opłacalne i czy będzie praktyczne . Miejsce na bufor (wysokość) to niecałe 2m , czyli nie wejdzie większy niż ok 800l.Czy mpm 12-14 kw będzie ok do takiej pojemności ? Czy układ ze zdjęć jest poprawny , czy warto jeszcze coś przy okazji przerobić ?
rafalb1975 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor #5 Opublikowano 25 Lutego 2017 Mogę ewentualnie naszkicować jakiś schemat , ale chyba na zdjęciach jest to wszystko dosyć dobrze widoczne . Czy nie ?
odpowietrznik Opublikowano 25 Lutego 2017 #6 Opublikowano 25 Lutego 2017 Widoczne.Wg mnie instalacja jest źle wykonana
rafalb1975 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor #7 Opublikowano 25 Lutego 2017 A tak konkretniej co źle a co może zostać ?
odpowietrznik Opublikowano 25 Lutego 2017 #8 Opublikowano 25 Lutego 2017 A to bojler dwupłaszczowy dopiero to zauważyłem , źle narysowałem zasilanie i powrót bojlera(myślałem ze z wężownicą)Nie widzę rury do naczynia układu otwartego wygląda na to że kocioł pracuje w ukladzie zamkniętym(brak zabezpieczeń do tego typu instalacji)
rafalb1975 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor #9 Opublikowano 25 Lutego 2017 Naczynko musi zastać bo to jest przybudowana kotłownia i nie da się wyżej nic zrobić , a budynek ma ogrzewane dwa poziomy ... Czemu pompy muszą być na zasilaniu a nie na powrocie , może kolega podpowiedzieć jak to różnica ? Instalacja działa bez zarzutu od października , po za tym że piec za duży (dlatego bufor) to wszystko jest ok. Bojler z wężownicą. Zabezpieczenia pomijamy narazie (będzie wężownica schładzająca zabudowana w MPM z boku)
odpowietrznik Opublikowano 25 Lutego 2017 #10 Opublikowano 25 Lutego 2017 Nie spotkałem się z taką lokalizacją pomp.Nawet zobacz na schematy producentów kotłów Naczynie przeponowe dla układu zamkniętego powinno być na powrocie kotła(załącznik)a zawór bezpieczeństwa na zasilaniu kotła(albo zamontowany w płaszczu kotła)Brak naczynia przeponowego dla CWU na trójniku od rury zasilajacej bojler zimną wodą z sieci.Brak ochrony kotła przed korozją niskotemperaturową
rafalb1975 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor #11 Opublikowano 25 Lutego 2017 Instalacja była dokładana do starej przy wymianie kotła a w tamtej przez 17 lat pompa też była na powrocie i miejscowi magicy stwierdzili , że tak jest lepiej dla pompy (niższa temp pracy itp, itd) więc tak zostało. Układ zamknięty i naczynko w tym miejscu bo nie można było go zmieścić wyżej ze względu na zabudowany bojler. W poprzednim układzie było na dole przy piecu (na powrocie), ale w tym miejscu trochę przeszkadza i dlatego jest wyżej a odpowietrznik z grupy bezpieczeństwa przeniesiony ponad bojler. Trochę mnie zaniepokoiłeś tą lokalizacją pomp , ale jakie to może przynieść konsekwencje , jak do tej pory jest ok ? Robiłem testy ciśnieniowe zaworów bezpieczeństwa , napełniałem układ kilka razy i nic się nie zapowietrza , na wszystkich biegach pomp jest cisza tak że chyba nie ma jakiegoś dławienia itp. Czego złego można się spodziewać z tego powodu ? Kocioł w tym małym obiegu jest zabezpieczony temp. ma podmieszanie z powrotu bojlera i dodatkowo z zaworu czterodrogowego. Na kotle ustawiona temp 75-80 st na powrocie ok 60-65 st. Jeden zawór bezp jest w płaszczu kotła z tyłu , drugi w grupie bezp. Sam podałeś schemat gdzie pompa jest na powrocie .
Bolczaczko Opublikowano 26 Lutego 2017 #12 Opublikowano 26 Lutego 2017 Jak zagotujesz wodę, zawory bezpieczeństwa z niewiadomego powodu nie zadziałają, ciśnienie wzrośnie i sobie dopowiedz co dalej... Kolejnym zabezpieczeniem jest wężownica schładzająca, której brak... Jak dołożysz np bufor 600 L, to te twoje naczynko przeponowe musi zwiększyć się o minimum 60 L.
rafalb1975 Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor #13 Opublikowano 26 Lutego 2017 Będzie wężownica z zaworem zamontowana w mpm-a z boku już o tym pisałem ... Bardziej interesują mnie informacje dotyczące podłączenia bufora i wykorzystanie go do cwu. Jak to podłączyć , żeby było wszystko według sztuki a jednocześnie funkcjonalnie , co czasami jest trudne do połączenia. Dokładnie podłączenie wyjścia cwu i połączenie tego do istniejącego bojlera żeby można było i wspólnie i niezależnie korzystać z cwu z obu zbiorników. Czy jako zasilanie i powrót do bufora można wykorzystać dotychczasowe rury CU28 ?
Bolczaczko Opublikowano 26 Lutego 2017 #14 Opublikowano 26 Lutego 2017 Pewnie że Cu28 może być, bojler powinieneś ładować kotłem z pominięciem bufora. W schemacie który podrzucił odpowietrznik wszystko ładnie namalowane. Możesz też fundnąć sobie bufor z wężownica cwu. Ale to już zacny wydatek.
rafalb1975 Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor #15 Opublikowano 26 Lutego 2017 Właśnie taki bufor planuje , tylko nie bardzo wiem jak to podłączyć żeby korzystać z cwu z bufora jak i z bojlera . W bojlerze mam grzałkę elektryczną tak że latem można by czasem użyć , ale znowu bojler to 100 lub 120 l nie pamiętam w tej chwili a obsługuje on 9 osób i często ciepłej wody nie wystarcza i trzeba się ustawiać w kolejkę , bufor z cwu załatwił by raczej sprawę chyba że istnieje jakieś inne rozwiązanie pośrednie . Wszelkie sugestie mile widziane.
rafalb1975 Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor #16 Opublikowano 26 Lutego 2017 W tej chwili mam tak i chciałbym dodać bufor z wężownicą cwu.
gersik Opublikowano 27 Lutego 2017 #18 Opublikowano 27 Lutego 2017 Wygląda na to że instalacja w układzie zamkniętym(bo nie widzę rury do naczynia otwartego)brak zabezpieczenia w postaci zaworu schładzającego dla instalacji zamkniętej.W takiej postaci jest po prostu niebezpieczna.Może szkoda mówić o błędach aktualnej instalacji skoro będzie przeróbka. Dołączenie bufora jak w załączniku. Pompa do bojlera CWU na powrót, bo zawór temperaturowy VTC 511 nie będzie działał poprawnie.Woda przeleci przez bojler zamiast przez zawór 3d.
rafalb1975 Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor #19 Opublikowano 27 Lutego 2017 Miejsca od podłogi do bojlera mam niecałe 2m więc bufor będzie w granicach 800l do 1000l w zależności od wykonania , chyba że odsunę od ściany to 2.5 m do sufitu jest tak że te 1000l to na pewno. Przez drzwi da się wstawić średnicę max 79 cm a widziałem że kolega p2ar (Przemysław) ma coś podobnego w ofercie, muszę zadzwonić może coś podpowie i się dogadamy.
Bolczaczko Opublikowano 27 Lutego 2017 #20 Opublikowano 27 Lutego 2017 To zrezygnuj całkiem z bojlera na rzecz bufora z wężownicą, przy nabitym buforze 1000 L do 90 'C to cwu dla 9 osób wystarczy jeszcze z nadmiarem. W taki bufor też można wstawic grzałke.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.