Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Pomoc W Poprawnym Zamontowaniu Pompy

maniek76

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poniżej przedstawiam fragment instalacji z prośbą o poradę. Czy przenosząc pompę za mieszacz 3d, na powrót, taki układ będzie prawidłowo funkcjonował? Zamiar jest taki aby mieszacz pogodowo sterował temperaturą na grzejnikach.

post-25821-0-78859200-1488049849_thumb.png

Opublikowano

Jak konieczne chcesz sterować temperaturą na grzejniki to tak. Powinieneś sobie tylko zadać pytanie to co Ci sterowanie temperaturą grzejników? Tak naprawdę to ważna jest temperatura pomieszczenia a do tego wystarczy zawór termostatyczny na grzejniku i problem jest rozwiązany. a 3D zastosuj do ochrony powrotu kotła (montaż 3D na powrocie, pompa pomiędzy kotłem a zaworem), ale decyzje podejmujesz Ty. Patrząc na ten sposób podłączenia kotła do instalacji ciekawi rodzaj instalacji i sposób zabezpieczenia kotła.

Opublikowano

Jest jest ,ale tam gdzie być nie powinna  ^_^

Co do zabezpieczenia kotła to w krućcu spustowym kotła jest zawór bezpieczeństwa

Opublikowano

To jest u mojego ojca instalacja.

Tak , rura do naczynia wyrównawczego idzie od jednego z pionów, jest to stara instalacja, same grzejniki.

Opublikowano

Jak chcesz pogodowo sterować mieszaczem i zmieniać temperaturę czynnika grzewczego  na grzejniki to pompa powinna być za zaworem 3d na zasilaniu. W tym momencie zawór 3d rozdziela Ci obiegi i podgrzewa powrót.

Dawniej podpinano zbiornik wyrównawczy do pionu grzejnikowego dlatego że robiono instalacje grawitacyjne i wszystko było według przepisów. Dziś "partacze" dokładają do tych instalacji pompę na zasilaniu bez przerobienia podłączenia naczynia.

Opublikowano

U mnie jest to tak że mam 4d i pompa na powrocie i wszystko ładnie działa pogodowo. Instalacja również stara na jednej pompie, stąd moje pytanie czy tak samo dobrze będzie w przypadku 3d dając pompę na powrocie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.