stevan1988 Opublikowano 18 Lutego 2017 #1 Opublikowano 18 Lutego 2017 Witam. Posiadam piec SAS BIO SLIM 14 na pelet. Mam problem z dogrzanie powrotu kotła. Mam zawór 4D ...zasilanie dochodzi z prawej strony.w górę zaworu mam odejście na grzejniki i pompę C.Oz lewej strony powrót z grzejnikóww dół powrót na piec.i mam taki problem ustawiam go ręcznie na 3-ci poziom na grzejniki wychodzi 31/32 stopni.A króciec powrotu z zaworu do pieca ( krótki obieg) jest letni nie puszcza reszty parametru na powrót ??? zawór ustawiony prawidłowo jak otworzę na 100 % na piec wyjście robi sie gorące ale 50 cz dalej jest kolanko w dół do powrotu i już jest letnie....Jakieś pomysły??? Macie panowie jakieś pomysły???
stevan1988 Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor #2 Opublikowano 18 Lutego 2017 Zawór 4D jest 1 cal. powrót do pieca rura PP 32
marwol Opublikowano 18 Lutego 2017 #3 Opublikowano 18 Lutego 2017 Jaka temp zadana piecu? Czas siłownika dobrze ustawiłeś? Jaka temp powrotu? Ale stawiam na za małe rury i zawór, brak pompy na powrocie Tu masz jak dbać o temp powrotu
sambor Opublikowano 18 Lutego 2017 #4 Opublikowano 18 Lutego 2017 Tam są dużo za małe i rury i zawór 4D. Receptę na tą przypadłość podał kolega wyżej.
stevan1988 Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor #5 Opublikowano 18 Lutego 2017 myślicie ze montaż pompy na powrocie za zaworem 4D pomoże??
stevan1988 Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor #6 Opublikowano 18 Lutego 2017 jak nie chodzi pompa C.W.U to powrót ma 32-35 st.jak załączy się pompa C.W.U 45 st na piecu mam 60 st.czas siłownika 120s.
marwol Opublikowano 18 Lutego 2017 #7 Opublikowano 18 Lutego 2017 Te 120s to z siłownika z naklejki? Bo u mnie jest 60s. Receptą jest pompa na powrocie. Sterownik obsługuje max 4pompy, więc da rade.
stevan1988 Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor #8 Opublikowano 18 Lutego 2017 sterownik ma techa i raczej nie obsłuży dodatkowej pompy... regulator z kapilarom będe musiał zamontować do tej pompy a gdzie dokładnie zamontować ją zaraz za zaworem bo tam mam miejsce???
stevan1988 Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor #9 Opublikowano 18 Lutego 2017 Dodam ze miałem przerobioną instalacje niedawno. zdemontowany zawór 3D z podłogówki i założony zespół mieszający. przy okazji zdemontowali mi pompę z powrotu zaworu 4D do pieca... wychładzała mi szybko piec ale miałem złe nastawy w ustawieniach i pochopnie chciałem demontażu tej oto pompy.....teraz pracuje piec cały czas na instalacje ustawione 31 st. na podłogówkę 30 st.( według sugestii marwola ) duzi mniej pali i ciepło w domu. wcześniej pracował na wygaszeniu i na grzejniki szło tyle ile na piecu bo zimno w domu było...
stevan1988 Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor #10 Opublikowano 18 Lutego 2017 W dniu 18.02.2017 o 14:53, marwol napisał(a): Te 120s to z siłownika z naklejki? Bo u mnie jest 60s. Receptą jest pompa na powrocie. Sterownik obsługuje max 4pompy, więc da rade. tyle jest napisane na siłowniku 120s.
ameno25 Opublikowano 19 Lutego 2017 #11 Opublikowano 19 Lutego 2017 120 to pełny czas zamknięcia lub otwarci , to jest ważne tylko dla sterownika siłownika . Sprawdź sobie czy masz dobrze nałożony siłownik na sworzeń zaworu , po ściągnięciu siłownika bedziesz widział na sworzniu spłaszczenie które pokazuje aktualną pozycje przesłony , sprawdź czy odpowiada temu co skala na siłowniku
audilhr Opublikowano 19 Lutego 2017 #12 Opublikowano 19 Lutego 2017 Jezeli jest ustawione wszystko oka i nadal jest zle to pompa pomoże ja zamontowalem takowa pompe i pomoglo i to w stopniu takim ze miedzi zasilaniem a powrotem jest 5st
null Opublikowano 11 Marca 2017 #13 Opublikowano 11 Marca 2017 @stevan1988 Na moje oko masz źle zamontowany ten zawór. Powinien być obrócony o 90 stopni w prawo:
stevan1988 Opublikowano 19 Marca 2017 Autor #14 Opublikowano 19 Marca 2017 jak ustawie go na otwarcie 100% czyli cały współczynnik ciepła idzie na krótki obieg na powrót do kotła to wyczuwalne ciepło na wyjściu z zaworu jest takie jak na dojściu...tylko dalej go nie puszcza tak jak by coś blokowało.. a powrót z podłogówki powinien być wpięty pezpośrednio do kotła czy do powrotu z grzejników przed zaworem 4D??? bo mam tak i tak zrobione i nie wiem co lepsze???? panowie pomocy pompy na powrocie jeszcze nie montowałem brak czasu z3 strony fachowoca,,,,
null Opublikowano 21 Marca 2017 #15 Opublikowano 21 Marca 2017 Zawór jest podłączony błędnie i nie ma prawa działać poprawnie. Zacznij od obrócenia zaworu o 90 stopni w prawo, tak jak na grafice. Ewentualnie zajrzyj do instrukcji. Podłogówka powinna być wpięta bezpośrednio do kotła, niezależnie od zaworu 4d.
stevan1988 Opublikowano 24 Marca 2017 Autor #17 Opublikowano 24 Marca 2017 Panowie zamontowałem dodatkową pompę na powrocie za zaworem 4D a piecem. z kapilarą na wyjściu z kotła i załacza się przy 35 st. a jaka temperatura powinna być ustawiona na załączanie pompy CO i CWU???
audilhr Opublikowano 24 Marca 2017 #18 Opublikowano 24 Marca 2017 Ja mam np 45st. a i pompe mam za zaworem 4d która pracuje cały czas tylko jest jeden mały problem szybko kocioł traci temp. ale powrót jest 5st.różnicy między zasilaniem. W tym roku spróbuje zainstalować sprzęgło zobaczymy.
stevan1988 Opublikowano 28 Marca 2017 Autor #19 Opublikowano 28 Marca 2017 W dniu 21.03.2017 o 20:02, null napisał(a): Zawór jest podłączony błędnie i nie ma prawa działać poprawnie. Zacznij od obrócenia zaworu o 90 stopni w prawo, tak jak na grafice. Ewentualnie zajrzyj do instrukcji. Podłogówka powinna być wpięta bezpośrednio do kotła, niezależnie od zaworu 4d. Hej. chodzi Ci o siłownik na zaworze czy cały zawór??? siłownik zamontowałem dlatego tak bo klapa mi sie od podajnika nie otwiera ła a co do zaworu to pojadę do hurtowni i zobaczę na nowym jak ma być nie mowie ze jest ok ale jakoś dziwnie to chodzi , możesz mi dokładniej napisać skąd wiesz ze jest żle jak to poznać???
stevan1988 Opublikowano 28 Marca 2017 Autor #20 Opublikowano 28 Marca 2017 według schematu jest ok. https://esterownik.pl/gfx/upload/ffbf0c5a.jpg
rymol Opublikowano 28 Marca 2017 #21 Opublikowano 28 Marca 2017 Sam zawór 4d masz dobrze obsadzony, ale masz źle ustawioną przegrodę która jest w środku zaworu. Musisz ją przestawić i do tego nie musisz demontować całego zaworu, wystarczy zdjąć siłownik i pierścień centrujący. Korpus siłownika możesz sobie montować w dowolnej pozycji i to nie ma znaczenia, najważniejsza jest właściwa orientacja przegrody, a jej orientację rozpoznajesz po frezie na trzpieniu zaworu. Zwróć uwagę na rysunek 2a z linka który podałeś. Zawór w pozycji 5 (czyli frez na trzpieniu) powinien wskazywać godzinę 12, a u ciebie wskazuje godzinę 9. Zdemontuj siłownik, zdejmij pierścień, obróć trzpień zaworu tak, aby był on idealnie na górze (godzina 12), załóż pierścień i sprawdź: w tym momencie trzpień powinien obracać się o 45* w lewo i o 45* w prawo (dalsze wychylenia powinny być zablokowane), załóż siłownik. Generalnie jeszcze raz zajrzyj do instrukcji od zaworu tam masz podane gdzie powinien być zorientowany frez na trzpieniu w danej konfiguracji.
stevan1988 Opublikowano 28 Marca 2017 Autor #22 Opublikowano 28 Marca 2017 Zmiany według wskazanych właśnie dokonane zostały:) dzięki za objaśnienie tematu. możesz napisać mi jak zachowywał się zawór w poprzednim nastawie u mnie??? tak dla ciekawości może dlatego mi tak doiło peletu bo żle chodziło????
rymol Opublikowano 28 Marca 2017 #23 Opublikowano 28 Marca 2017 Wg mnie poprzednie ustawienie na zużycie pelletu mogło mieć wpływ, ale raczej niewielki, natomiast na temp. powrotu już tak - mówię tu o pozycjach pośrednich, bo w skrajnych (czyli zawór otwarty na max lub zamknięty) spełniał on swoją funkcję. Sterownik miał problemy z ustawieniem zadanej temp. na wyjściu, w sumie sam jestem ciekawy jak sobie z tym radził.
stevan1988 Opublikowano 28 Marca 2017 Autor #24 Opublikowano 28 Marca 2017 a jak masz ustawiony piec do palenia na taki temperatury zewnetrzne jak dzis np.ja mam palenie/wygaszanie ale odpalanie pieca 3 razy w ciagu dnia jest ravzej nie ekonomiczne... podpowiedz cos madrego... w domu mam za 21 st. na sterowniku ale po nocy czasem spadnie poizej 20 i podlgowka zimna i nie przyjemnie tak....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.