badur77 Opublikowano 12 Lutego 2017 #1 Opublikowano 12 Lutego 2017 A więc od początku. Dom z użytkowym poddaszem 200m, ściany z pustaka +15 cm styropianu, podłoga 10cm styropianu, w stropie 5cm, dach ocieplony 25 cm wełny. Piec-wybór padł na Skam-Pemium 12kW z palnikiem Batory i dmuchawą RV13AMS. Instalacja w układzie zamkniętym, 3 pompy: podłogowa z zaworem trzy-drogowym, CWU (zbiornik 120l) i CO. Co myślicie o tej instalacji. Piec podobno nie wymaga ochrony powrotu więc hydraulik go nie robił. Nie jestem teraz pewien czy słusznie, Temperatura powrotu jest na poziomie 30st. Zestaw ten od 5 miesięcy ogrzewa na razie parter gdzie jest ok 100m podłogówki plus dwa grzejniki: łazienkowy i w sypialni (10 żeberek). Góra 90m będzie grzana tylko grzejnikami teraz jest tam stała temp 14st. Trudno mi ustawić parametry pracy pieca bo często faluje z mocą pracy, chyba dlatego że podłogówka pracuje na okrągło a grzejniki załączają się cyklicznie (pracują wieczorem). Zastanawia mnie że w nocy temperatura CWU spada na zasobniku w tempie 1 stopnia na godz. a nikt nie korzysta z ciepłej wody. Chyba inne obiegi wysysają z zasobnika. Brakuje mi już pompy obiegowej bo długo się czeka na ciepłą wodę w kranie, więc po sezonie planuję modernizacje. Będę wdzięczny za sugestie. Tu macie link do wykresów pracy sterownika może pomóc w ocenie http://ekotlownia.pl/sterownik-5/354
Gość Digitrax Opublikowano 12 Lutego 2017 #2 Opublikowano 12 Lutego 2017 Przeczytaj i napisz nam co się znajduje na żółtej naklejce po prawej stronie kotła ...
badur77 Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor #3 Opublikowano 12 Lutego 2017 "Kocioł należy montować w układzie otwartym ! Naczynie przelewowe " Czyli hydraulik zmontował mi nieodpowiedni układ ???
Gość Digitrax Opublikowano 12 Lutego 2017 #4 Opublikowano 12 Lutego 2017 Tak, zrobił źle. Gwarancji na kocioł już nie masz. W najwyższym punkcie instalacji winno być naczynie otwarte połączone z kotłem rurą o średnicy minimum 1 cal. Kocioł ma nawet dwa wyjścia, więc jedno do tego celu można było przeznaczyć.
badur77 Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor #5 Opublikowano 12 Lutego 2017 Ręce mi opadły. Czy taki układ wystarczy odpowiednio zabezpieczyć czy trzeba go zmienić i czy ma to wpływ na efektywność i sterowanie całego grzania?
kiminero Opublikowano 12 Lutego 2017 #6 Opublikowano 12 Lutego 2017 "Kocioł należy montować w układzie otwartym ! Naczynie przelewowe " Czyli hydraulik zmontował mi nieodpowiedni układ ??? Wielokrotnie czytałem tu na forum od handlowców sprzedających Skama, że można je montować w układzie zamkniętym i DTR właśnie to dopuszcza. Nalepki mają chyba mniejszą wagę niż oficjalne DTR: Strona 7.: http://sekom-pleszew.com.pl/wp-content/uploads/2016/07/DTR-SKAM-P-Premium-2016.pdf Ta nalepka wprowadza w błąd lub jest efektem bałaganu informacyjnego.
badur77 Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor #7 Opublikowano 12 Lutego 2017 Przez chwile miałem już stan przedzawałowy bo z tym moim hydraulikiem już mam na pieńku za jego niedoróbki? Wiem że nie zainstalował mi tej wymaganej wężownicy schładzającej. Dlatego boję się że i cała instalacja jest źle zaprojektowana dlatego szukam u was pomocy w jej poprawnym skonfigurowaniu
kiminero Opublikowano 12 Lutego 2017 #8 Opublikowano 12 Lutego 2017 Ochrona powrotu jest potrzebna. Widzę, że na zasileniu masz przez większość czasu mniej niż powinno być normalnie na powrocie. Kocioł ci się nie smoli? Zapytam jeszcze z innej beczki. Palnik to Batory? Uszczelniony został? Instalacja jest kiepsko zbudowana i kulawo działać będzie.
ameno25 Opublikowano 12 Lutego 2017 #9 Opublikowano 12 Lutego 2017 Nie mów że rozdzielacz na zdjeciu to od podłogi jest
badur77 Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor #10 Opublikowano 12 Lutego 2017 Palnik to Batory. Faktycznie mam teraz problem ze spalaniem od 2 tyg pale nowym ekogroszkiem (bartex silver) i próbuję znaleźć dobre ustawienia bo mam cały czas nisko paliwo w palniku i trochę spieków. Rozdzielacz w kotłowni to od grzejników na parterze. Od podłogówki jest w korytarzu powyżej poziomu podłogówki. To co jest do poprawy?
ameno25 Opublikowano 12 Lutego 2017 #11 Opublikowano 12 Lutego 2017 Ochronę powrotu mógłbyś zrobić pompa CWU , ale wydaje sie że powrót z CWu jest wpięty jako ostatni od króćca kotła a nie pierwszy :(
badur77 Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor #12 Opublikowano 12 Lutego 2017 Tak jest faktycznie pierwszy od pieca jest powrót podłogówki. Powrót CWU jest wpięty w powrót co z poddasza i od dołu dołącza do tego powrót co z parteru. Zaznaczam że góra teraz nie grzeje. Jeszcze jedno jak patrzycie na wykresy sterownika to czujnik temp zew to powrót kotła a temp wew to powrót podłogówki
badur77 Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor #13 Opublikowano 14 Lutego 2017 Może ktoś by zerknął i pomógł poskładać tą instalacje w jedną sensowna całość.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.