Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena Nowej Instalacji

badur77

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc od początku. Dom z użytkowym poddaszem 200m, ściany z pustaka +15 cm styropianu, podłoga 10cm styropianu, w stropie 5cm, dach ocieplony 25 cm wełny. Piec-wybór padł na Skam-Pemium 12kW z palnikiem Batory i dmuchawą RV13AMS. Instalacja w układzie zamkniętym, 3 pompy: podłogowa z zaworem trzy-drogowym, CWU (zbiornik 120l) i CO.

Co myślicie o tej instalacji. Piec podobno nie wymaga ochrony powrotu więc hydraulik go nie robił. Nie jestem teraz pewien czy słusznie, Temperatura powrotu jest na poziomie 30st. 

Zestaw ten od 5 miesięcy ogrzewa na razie parter gdzie jest ok 100m podłogówki plus dwa grzejniki: łazienkowy i w sypialni (10 żeberek). Góra 90m będzie grzana tylko grzejnikami teraz jest tam stała temp 14st. 

Trudno mi ustawić parametry pracy pieca bo często faluje z mocą pracy, chyba dlatego że podłogówka pracuje na okrągło a grzejniki załączają się cyklicznie (pracują wieczorem). Zastanawia mnie że w nocy temperatura CWU spada na zasobniku w tempie 1 stopnia na godz. a nikt nie korzysta z ciepłej wody. Chyba inne obiegi wysysają z zasobnika. 

Brakuje mi już pompy obiegowej bo długo się czeka na ciepłą wodę w kranie, więc po sezonie planuję modernizacje. Będę wdzięczny za sugestie.

Tu macie link do wykresów pracy sterownika może pomóc w ocenie http://ekotlownia.pl/sterownik-5/354

post-72506-0-70506600-1486887906_thumb.jpg

post-72506-0-53814700-1486887923_thumb.jpg

post-72506-0-68004800-1486887931_thumb.jpg

post-72506-0-80238000-1486887944_thumb.jpg

Gość Digitrax
Opublikowano

Przeczytaj i napisz nam co się znajduje na żółtej naklejce po prawej stronie kotła ...

Opublikowano

"Kocioł należy montować w układzie otwartym !  Naczynie przelewowe "

Czyli hydraulik zmontował mi nieodpowiedni układ ???  

Gość Digitrax
Opublikowano

Tak, zrobił źle. Gwarancji na kocioł już nie masz. W najwyższym punkcie instalacji winno być naczynie otwarte połączone z kotłem rurą o średnicy minimum 1 cal. Kocioł ma nawet dwa wyjścia, więc jedno do tego celu można było przeznaczyć.

Opublikowano

Ręce mi opadły. Czy taki układ wystarczy odpowiednio zabezpieczyć czy trzeba go zmienić i czy ma to wpływ na efektywność i sterowanie całego grzania?

Opublikowano

"Kocioł należy montować w układzie otwartym !  Naczynie przelewowe "

Czyli hydraulik zmontował mi nieodpowiedni układ ???  

Wielokrotnie czytałem tu na forum od handlowców sprzedających Skama, że można je montować w układzie zamkniętym i DTR właśnie to dopuszcza. Nalepki mają chyba mniejszą wagę niż oficjalne DTR:

post-18583-0-23854000-1486894388_thumb.jpg

Strona 7.:

http://sekom-pleszew.com.pl/wp-content/uploads/2016/07/DTR-SKAM-P-Premium-2016.pdf

Ta nalepka wprowadza w błąd lub jest efektem bałaganu informacyjnego.

Opublikowano

Przez chwile miałem już stan przedzawałowy bo z tym moim hydraulikiem już mam na pieńku za jego niedoróbki?

Wiem że nie zainstalował mi tej wymaganej wężownicy schładzającej. Dlatego boję się że i cała instalacja jest źle zaprojektowana dlatego szukam u was pomocy w jej poprawnym skonfigurowaniu

Opublikowano

Ochrona powrotu jest potrzebna. Widzę, że na zasileniu masz przez większość czasu mniej niż powinno być normalnie na powrocie. Kocioł ci się nie smoli?

Zapytam jeszcze z innej beczki. Palnik to Batory? Uszczelniony został?

Instalacja jest kiepsko zbudowana i kulawo działać będzie.

Opublikowano

Nie mów że rozdzielacz na zdjeciu to od podłogi jest 

Opublikowano

Palnik to Batory. Faktycznie mam teraz problem ze spalaniem od 2 tyg pale nowym ekogroszkiem (bartex silver) i próbuję znaleźć dobre ustawienia bo mam cały czas nisko paliwo w palniku i trochę spieków.  Rozdzielacz w kotłowni to od grzejników na parterze. Od podłogówki jest w korytarzu powyżej poziomu podłogówki.

To co jest do poprawy?

Opublikowano

Ochronę powrotu mógłbyś zrobić pompa CWU , ale wydaje sie że powrót z CWu jest wpięty jako ostatni od króćca kotła a nie pierwszy :(

Opublikowano

Tak jest faktycznie pierwszy od pieca jest powrót podłogówki. Powrót CWU jest wpięty w powrót co z poddasza i od dołu dołącza do tego powrót co z parteru. Zaznaczam że góra teraz nie grzeje. 

Jeszcze jedno jak patrzycie na wykresy sterownika to czujnik temp zew to powrót kotła a temp wew to powrót podłogówki

Opublikowano

Może ktoś by zerknął i pomógł poskładać tą instalacje w jedną sensowna całość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.