Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa Instalacja C.o

Dawidos2016

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To musisz spróbować, niektóre mają krótszą wężownicę, może pójdą na grawitacji , ale to trzeba praktycznie sprawdzić.

Oczywiście do zaw 4D trzeba tą Z-kę wyprostować, dać jak najkrótsze rury i jak najmniej kolan.

Opublikowano

Nie jestem w stanie tej Z wyprostować bo niemam miejsca nie zmieszcze się. Pompka nie może być na powrocie? Ciężko tam z miejscem żeby dać na zasilaniu a jak myślisz o wywaleniu tego zaworu 4d? I poprostu dać pompę ba powrocie i sprawdzić podczas palenia jaka będzie temp powrotu?

Opublikowano

Nie lepiej otworzyć grzejnik najbliższy kotła na max , lub dogrzewać powrót pompa CWU ,

Przy 4d  jesli chcesz utrzymywać wysoka temp powrotu i wysoka temp zasilania grzejników  zadana CO musi byc już  również wysoka 

8

Opublikowano

Wiadome przecież że stalowe kotły lubią pracować na wysokich nastawach po to ten zawór żeby puszczać zasilanie na jakieś 55 stopni powrót tak samo a na kotle można jechać na 65-70 stopni

Opublikowano

Co poniektórzy z branży chętnie dorzuciliby do tego jeszcze pompę kotłową + siłownik z sterownikiem pogodowym.

Opublikowano

Jak jest taka dowolność to ja bym proponował 1 pompę na powrocie z zaw 3-D w celu ochrony powrotu kotła.

+ ew zawór z kapilarą ograniczający temp CW w zasobniku.

Na lato odcinamy grzejniki zaworem kulowym.

Opublikowano

No i to jest konkretna odpowiedź pojadę kupić zawor 3d resztę już mam biorę palnik i lutuje. Mógłbyś mi schemat na szybko poprawić?

Opublikowano

Poniżej schemat takiej instalacji, w obiegu kotła daj rury Cu28, zaw 3-D mieszający 1" np VRG131 ESBE.

Warto na obiegu bojlera dać ten zawór z kapilarą- nie narysowany lub przynajmniej zawór do regulacji przepływu aby cała woda nie zasuwała przez bojler

post-18578-0-40339300-1486985111_thumb.jpg

Opublikowano

Super dzięki wszystko ładnie jeszcze się zastanowię nad pompa cwu chociaż najpierw spróbuję palić bez niej i tak instalacje odpale dopiero w lecie więc mi tam niezależny. Dzięki za pomoc i opinie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.