81rapez Opublikowano 8 Lutego 2017 #1 Opublikowano 8 Lutego 2017 Tak jak w temacie borykam się z problem zapowietrzonej instalacji grzewczej. W załączniku jest schemat instalacji. Mój problem pojawił się teraz gdy został wymieniony na nowy kocioł (czyi bojler). Zrobiła się jakaś poduszka w instalacji chyba. Gdy wszystko zostało podłączone napełniłem instalacje powoli, puściłem obieg na 30 min i odpowietrzyłem grzejniki (wyłączyłem pompę, zakręciłem grzejniki-termostaty i odpowietrznikami wyszło powietrze a potem woda). Wszystko chodziło dobrze przez 2 dni. Następnie były wymieniane zawory odcinające bo nie trzymały. I tu zaczyna się problem otóż grzejniki zagrzewają się tylko u góry a na dole są zimne. Ale zanim się zagrzeją trwa to bardzo długo (ze 20 min). Rura zasilająca robi się ciepła po jakimś czasie robią się rozdzielacze ciepłe na zasilaniu a potem grzejniki ale tylko trochę u góry. Nie umiem tego całego odpowietrzyć na domiar złego teraz z zaworu bezpieczeństwa ciągle kapie woda że po całej nocy mam 7litrów w wiadrze ciśnienie spada do zera. Pompę obiegową też odpowietrzałem na śrubie, ale przez to że jest poduszka powietrzna w instalacji to robi się mocno ona ciepła (pompa obiegowa 25-60). Dziś zrobiłem mały test na powrocie za odpowietrznikiem automatycznym zakręciłem zawór, następnie odkręciłem dopuszczanie wody do instalacji. Na powrocie mam dodatkowy zawór do spuszczania (odpowietrzania) odkręciłem ten zawór i pozwoliłem wodzie wylecieć. Po jakiejś 1 min i spuszczeniu 10 litrów woda pojawiła się ciepła i tak trochę to zostawiłem aby się odpowietrzyło i zagrzało. Grzejniki zrobiły się letnie po prawie całości a rozdzielacze na powrocie zrobił się letnie. Myślałem że problem rozwiązany po zakręceniu zaworu dodatkowego do spuszczania i odkręceniu za odpowiednikiem zaworu wszystko zacznie grzać myslałem. Niestety sytuacja się powtórzyła. Jak odpowietrzyć instalację robiłem sam ją 5 lat temu i wszystko działo do teraz dobrze do wymiany tych zaworów. Jakieś pomysły bo aktualnie nie umiem grzać w domu :/ Co wykonuje źle? Może źle odpowietrzam zaczynam zawsze od najwyżej położone i schodzę coraz to niżej.
odpowietrznik Opublikowano 8 Lutego 2017 #2 Opublikowano 8 Lutego 2017 Odpowietrza się od najbliżej położonego grzejnika względem źródła ciepła aby wypierać powietrze do góry.A po co ten odpowietrznik na powrocie?zakręć go.
81rapez Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor #3 Opublikowano 8 Lutego 2017 Dzięki za radę z grzejnika zaraz tym się zajmę. Odpowietrznik taki kiedyś wyczytałem że warto aby był jak by powrót był zapowietrzony. W 99% procentach jest zakręcony.
odpowietrznik Opublikowano 8 Lutego 2017 #4 Opublikowano 8 Lutego 2017 Warto tez przy okazji sprawdzić flltr przed pompą
81rapez Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor #5 Opublikowano 8 Lutego 2017 Filtr był sprawdzany fakt był nalot mały ale chyba by tego nie spowodował. Przed chwilą odpowietrzałem od parteru najbliższe grzejniki i coraz wyżej. Zauważyłem coś takiego że woda leciała z odpowietrznika ale słychać było jak by szum w grzejniku od czasu do czasu coś tam strumień wody się zmieniał. Jak długo odpowietrzać jeden grzejnik aż nie będzie słychać szumu? Czyli jak spadnie ciśnienie do 1bar to potem napełnić znowu do 2 barów i dalej odpowietrzać aż szum będzie nie słyszalny? A co z zaworem bezpieczeństwa który kapie jest to spowodowane zapowietrzeniem czy czymś innym?
odpowietrznik Opublikowano 8 Lutego 2017 #6 Opublikowano 8 Lutego 2017 Jaki szum?Chyba nie odpowietrzasz na pracującej pompie?Odpowietrzaj do momentu aż z odpowietrznika grzejnika poleci sama woda bez powietrza.Jak ciśnienie w układzie spadnie w czasie odpowietrzania to oczywiscie trzeba dobić.Co do zaworu bezpieczeństwa to jaki to kocioł gaz?na paliwo stałe? Możesz przekręcić to pokrętło na zaworze bezpieczeństwa niech wyrzuci trochę wody moze podszedł jakiś paproch.Z pewnoscią zapowietrzenie nie jest przyczyną kapiącego zaworu bezpieczeństwa.Na nim pisze do ile jest bar. Aby coś więcej powiedzieć na temat cieknącego ZB muszę wiedzieć jaki typ kotła
81rapez Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor #7 Opublikowano 8 Lutego 2017 Pompa oczywiście wyłączona. Przy grzejniku termostat zakręcony i odkręcam odpowietrznik. Podczas odpowietrzania leci woda ale w grzejniku słychać szumy i od czasu do czasu leci z odpowietrznika powietrza mało ale leci. Kocioł to nic innego jak bojler 2kW. Instalacja służy do dogrzewania w chłodniejsze dni. Posiadam inną instalacje grzewczą która działa i 95% załatwia całe CO. Obie instalacje nie są w żaden sposób połączone.
odpowietrznik Opublikowano 8 Lutego 2017 #8 Opublikowano 8 Lutego 2017 Przy odpowietrzaniu wszystkie zawory przy grzejniku mają być otwarte(zarówno termostatyczny jak i powrotny) Co to jest bojler 2kW?elektryczny?Instalacje nie są ze sobą połączone tzn że każda z nich ma swoje grzejniki?
81rapez Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor #9 Opublikowano 8 Lutego 2017 To jest moje urządzenia http://www.kospel.pl/pl/produkty/ogrzewacze-pojemnosciowe/poc-luna.html Wcześniej miałem inny bojler o większej średnicy przyłącza. Z tym odpowietrzaniem to robiłem nie tak za chwile postaram się zrobić jak piszesz.
odpowietrznik Opublikowano 8 Lutego 2017 #10 Opublikowano 8 Lutego 2017 To urządzenie jest przeznaczone do grzania CWU.To jakaś kombinacja alpejska)ale mówisz że działało poprawnie przez 2dni
81rapez Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor #11 Opublikowano 8 Lutego 2017 Tak jest ciepła rura. Wiem ze do CWU ale chodzi mi narazie o tańszy osprzęt do Wspomagania CO grzejnikowego.
81rapez Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor #12 Opublikowano 12 Lutego 2017 Temat rozwiązany odpowietrzyłem instalacje tak jak pisałeś i w końcu zaczęło działać. Wcześniej tylko jeszcze spuściłem część instalacji i ją dopełniłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.