redhose Opublikowano 29 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Witam wszystkich Mam pytanie dotyczące ostatnio wykonanej u mnie instalacji co. Instalacja w układzie otwartym, zasilana piecem na ekogroszek Sas Solid. Instalację wykonywał hydraulik. W układzie tym ochronę powrotu ma niby sprawować zawór trójdrogowy znajdujący się na pętli "grzejniki". Wg mnie tak zamontowany zawór /przynajmniej tak rozumiem schemat ideowy jego montażu/ nie sprawuje ochrony kotła, a jedynie reguluje temperaturę zasilania grzejników. Dobrze myślę? Powyższe potwierdza wskazywana przez sterownik temp. powrotu wynosząca ~ 40 stopni. Jeśli mam rację, to czy aby zbytnio nie przerabiać instalacji w miejsce zaworu 3D nie można by zastosować zaworu 4D? Oczywiście pompa musiała by wylądować u góry zaworu, a powrót z prawej strony. Z góry dziękuję za pomoc tł
odpowietrznik Opublikowano 29 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Dobrze myślisz,ten 3D reguluje temp.na grzejniki.4D odradzam zamiast niego pompa kotłowa mam nadzieję ze sterownik kotła ją obsługuje
odpowietrznik Opublikowano 29 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Mozesz zrobić wg poniższego schematu
redhose Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor #4 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Dziękuję za odpowiedź, zastanawiałem się też nad zastosowaniem pompy kotłowej, ponieważ sterownik Multifun obsługuje pompę kotłową. Proszę jeszcze o podpowiedź, czy aby niepotrzebnie nie pruć całej instalacji możliwe jest zainstalowanie obiegu pompy kotłowej na obiegu grzejników lub CWU? Prześledziłem sporo tematów dotyczących stosowania zaworu 4D, producenci zalecają w swoich układach stosowanie tego zaworu, a użytkownicy forum raczej skłaniają się w kierunku pompy kotłowej. Dlaczego? :)
Gość Digitrax Opublikowano 30 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Przetnij rurę Cu28 dolną od obiegu CWU. Wstaw na niej trójnik i w dół kolejno: zawór kulowy > filtr > pompa 25/40 > zawór zwrotny > rurka do połączenia z powrotem z CWU przez trójnik za kotłem. Pompa kotłowa wymusza obieg kotłowy a przy 4D masz loterię zadziała grawitacja czy nie zadziała :D w większości przypadków nie działa :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.