Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogłówka Regulacja

alhaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie do was jako fachowców, otóż wykańczamy właśnie "górę" domu i przebywając częściej w pomieszczeniach u góry zauważyłem, że nie wszystkie pokoje są dogrzane. Po sprawdzeniu listwy widzę na rotametrach, nie wszystkie mają w środku wodę. Czy to znaczy ze hydraulicy źle odpowietrzyli instalacje? 

Generalnie nie mam dwóch lewych rąk, ale czy ktoś może mi na chłopski rozum wytłumaczyć jak to odpowietrzyć? Ew, jeszcze dlaczego na tych rotametrach nie ma przepływu prawie wcale (większość wg. wskazań 0,5l/min max)?

Pozdrawiam

post-71039-0-73253200-1485690924_thumb.jpg

post-71039-0-13750400-1485690930_thumb.jpg

post-71039-0-09053200-1485690937_thumb.jpg

Opublikowano

Na górnej belce przydałby się automat do odprowadzania powietrza. Przepływy mizerne. Czasem wystarczają, ale norma to 1,5 l/min. Zamknij rozdzielacz parteru i sprawdź wskazania rotametrów piętra. Jeśli "ożyją" wszystkie, to zapowietrzenia nie ma i problemem jest niedostateczny przepływ od strony kotła. Wtedy przepływu trzeba szukać podniesieniem biegu pompy, regulacją przepływu między rozdzielaczami lub nawet wymianą pompy na mocniejszą.

Daj znać co się zmieniło po zakręceniu parteru (główny zawór w szafce) i na jakim biegu idzie pompa.

Opublikowano

Czy rozdzielacze są dwa, osobno na parte i piętro ?

Jakiej średnicy rury doprowadzają wodę do rozdzielaczy.

Opublikowano

Na górnej belce przydałby się automat do odprowadzania powietrza. Przepływy mizerne. Czasem wystarczają, ale norma to 1,5 l/min. Zamknij rozdzielacz parteru i sprawdź wskazania rotametrów piętra. Jeśli "ożyją" wszystkie, to zapowietrzenia nie ma i problemem jest niedostateczny przepływ od strony kotła. Wtedy przepływu trzeba szukać podniesieniem biegu pompy, regulacją przepływu między rozdzielaczami lub nawet wymianą pompy na mocniejszą.

Daj znać co się zmieniło po zakręceniu parteru (główny zawór w szafce) i na jakim biegu idzie pompa.

ok, zaraz obadam, a jeszcze mam pytanie czy fakt iz nie ma wody w 3, 10 i 11 (10 i 11 to wlasnie najzimniejszy pokoj) to normalne?

Pompa to jakies Wilo 40, chodzi na automacie.

Opublikowano

Brak wody nie jest dowodem zapowietrzenia. Zapowietrzenie to brak wskazania rotametru, ale to też tylko wtedy, gdy układ jest hydraulicznie wyregulowany. Pompa ma pracować na pozycji stałoobrotowej max. Automat nie potrzebny jeśli nie ma siłowników.

P.S.

Wilo Pico Stratos 1-4? Na takie wda rozdzielacze za mała. Minimum 1-6 lub dwie osobne. Pytanie o rurarz biegnący do szafek też czeka na odpowiedź.

Opublikowano

Szafka na dole ma trochę grubszą rurę (tutaj nie ma problemów). Załączam zdjęcia szafki na dole i góry. Co do pompki to Wilo Yonos 1-6. Srednic rur nie znam dokladnych bo nie mam czym zmierzyc aktualnie.

Przelączyć tą pompke z automatu na staly II bieg?

PS. zdjecie 3 to rurki do gornej szafki, zdjecie 4 to szafka na dole.

post-71039-0-89086300-1485694597_thumb.jpg

post-71039-0-29586200-1485694605_thumb.jpg

post-71039-0-69230900-1485694613_thumb.jpg

post-71039-0-74422200-1485694619_thumb.jpg

Opublikowano

Czy rozdzielacze są dwa, osobno na parte i piętro ?

Jakiej średnicy rury doprowadzają wodę do rozdzielaczy.

Tak rozdzielacze sa dwa, nie wiem jaki przekroj rur, musze tylko znalezc cos zeby zmierzyc srednice.

Opublikowano

Pompa na max pokrętłem w prawo.

Ok, to dam na max w prawo, a co z tym zakręcaniem dolnej szafki? Robic to?

Opublikowano

Zrobilem jeszcze jedna rzecz. Przed zmiana biegu pompy, pokrecilem troche tymi rotametrami i nagle na tych ktore ruszalem pojawily sie przeplywy. Potem poszedlem do pompy i popbor mocy z 29W skoczyl na 35W, czyli chyba te rotametry byly zakrecone. Myslalem ze tym sie steruje tylko na dole (te pokretla). Czary jakies :D

W kazdym razie pompa poszla na max teraz i zobaczymy jaka zmiana.

Opublikowano

Zrobilem jeszcze jedna rzecz. Przed zmiana biegu pompy, pokrecilem troche tymi rotametrami i nagle na tych ktore ruszalem pojawily sie przeplywy. Potem poszedlem do pompy i popbor mocy z 29W skoczyl na 35W, czyli chyba te rotametry byly zakrecone. Myslalem ze tym sie steruje tylko na dole (te pokretla). Czary jakies :D

W kazdym razie pompa poszla na max teraz i zobaczymy jaka zmiana.

Czyli nie wiedziałeś do czego służą rotametry. Brawo. A wiesz do czego służy prawy Alt? To dopiero czary...

Opublikowano

Ok, to teraz mam tak:

Pompa 3 bieg na maksa, 40W zuzycie czyli max.

Dolna szafka zakręcona, górna szafka odkręcona (mowie o głównych zaworach).

W każdej szafce dolna listwa odkręcona każda pętla na maksa.

No i teraz mam na każdym obiegu tak 1-1,5l/min. Czy to wystarczy? Mogę odkrecić dolna szafkę?

Opublikowano

Czyli nie wiedziałeś do czego służą rotametry. Brawo. A wiesz do czego służy prawy Alt? To dopiero czary...

No przecież napisałem, że nie znam się na ogrzewaniu. Te rotometry to założyłem, że hydrualicy odpowienio ustawili.

Opublikowano

No już wszystko odkręciłem. I generalnie utrzymuje się ok 1,5l na każdym obiegu na dolnej szafce, a na górnej to ok 1l do 1,2l. No i ten zimny pokój już widać poprawę.

Czy mogę to tak zostawić czy lepiej wymienić pompe?

Opublikowano

Jest OK. Ewentualnie po obserwacji (długiej, kilka dni) podejmiesz decyzję, czy któreś pomieszczenie grzeje lepiej, a inne gorzej. Wtedy możesz to częściowo doregulować zmniejszając na rotametrach przepływ w przegrzanych pomieszczeniach. To automatycznie zwiększa przepływy na reszcie i tak do skutku. To zabawa na kilka podejść.

Opublikowano

Ok, a regulować kręcąc rotametrami czy tymi pokrętłami poniżej?  Pompe rozumiem, zostawić na 3 biegu na stałe?

Opublikowano

Regulacja rotametrami. Dół na max wszędzie. Pompa niech zostanie, bo ma co pchać.

Ok, dzięki za wskazówki. Mam jeszcze 2 pytania:

- pompe mogę ustawić na 3 bieg lub jeszcze bardziej w prawo, ale jedyne co się zmienia to wysokość a nie zużycie prądu, do czego w takim wypadku jest ta skala w lewo? ten automat? do czego się to stosuje?

- w jakim celu służą te pokrętła pod rotametrami skoro nie mam tego używać do podwyższania lub zmniejszania temp?

Opublikowano

Strona "lewa" pokrętła to praca z charakterystyką proporcjonalną ciśnienia w zmiennych warunkach układu. Ty masz układ, którego charakterystyka pracy jest stała (stały przepływ), więc zmian proporcjonalnych ciśnienia do przepływu nie potrzeba.

To się wiąże bezpośrednio z pytaniem drugim. Te "pokrętła" to tylko atrapy do ręcznego zamykania obiegów (np. przy napełnianiu, odpowietrzaniu pętli). Można je też zdemontować i pod nimi są gotowe wkładki zaworowe termostatyczne, na które zamiast głowic termostatycznych (jak na grzejnikach) zakłada się siłowniki elektryczne. Dzięki nim można zautomatyzować sterowanie OP sterownikami pokojowymi. Wieszasz sterownik na ścianie pokoju, podłączasz do odpowiedniego siłownika, ustawiasz powiedzmy 22 st jako zadaną pomieszczenia i po osiągnięciu tej temp sterownik włącza siłownik na belce i pętla zostaje zamknięta.

I tu się przydaje automatyczny dobór prędkości pompy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.