Gural86 Opublikowano 28 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Witam, To mój pierwszy post więc witam wszystkich Niedawno przeprowadziłem remont kotłowni pod kociol na pellet. Instalator oświadczył że mam zle zamontowane naczynie wzbiorcze ( za ostatnim grzejnikiem). Przy wstawianiu nowego kotla wpial drugie zaraz za kotlem przed cwu i zaworem 4d ale nic nie zrobił ze starym ponieważ obudowane jest glazura ( bylo w lazience). Stare naczynie miało zaslepione odpowietrzenie i podczas napełniania instalacji zrobił się lewar...zatkalem odpływ że starego naczynka korkiem. Jak rozwiazac temat starego naczynka bez demontażu. Wystarczy wstawić odpowietrzenie? Oba naczynka na tej samej wysokości. Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Maciek92 Opublikowano 28 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Nie odcial starego naczynia wyrownawczego? Jak wpial to nowe naczynie? Mozesz to rozrysowac? Jesli dobrze rozumiem to nowe naczynie jest wpiete prosto z zasilania kotla a stare zostawione i wpiete z grzejnika, czyli teoretycznie moze teraz robic za kolejny grzejnik. Nie da rady odciac tego w jakis sposob przy grzejniku? Pozostawienie starego naczynia to zupelny bez sens.
sambor Opublikowano 28 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Od przybytku głowa nie boli, ale masz tak naprawdę tylko 1 naczynie! To nowe, W starym daj odpowietrznik otwarty - fajkę i będzie OK.
Gural86 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor #4 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Maciek92 tak wiem że to bez sensu ale bez uszkodzenia płytek nie da rady go odciąć, zrobię jak radzi Sambor może to rozwiąże od razu problem z delikatnie zapowietrzonym grzejnikiem w łazience... wygląda to tak jak by przez to zaslepione naczynko zrobiła się poduszka powietrzna w ostatnim grzejniku. Dzięki za pomoc. Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
kiminero Opublikowano 29 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 29 Stycznia 2017 bez uszkodzenia płytek nie da rady go odciąć, zrobię jak radzi Sambor To jest dostęp do tego naczynia czy nie? "Fajka" na starym naczyniu i zaślepionym przelewie, to ryzyko, że pompa z nowego naczynia wyssie wodę, a do starego wtłoczy i przeleje fajką. Jak masz dostęp do starego naczynia, to zastąp je odpowietrznikiem auto albo po zaślepieniu przelewu wstaw w otwór odpowietrzający na górze odpowietrznik auto.
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2017 #6 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Jakim cudem pompa ma wyssać wodę z nowego naczynia przelewowego i wyleje w drugim? Naczynia są na 1 poziomie.
Gural86 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor #7 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Dostęp do naczynia jest mogę wkrecic odpowietrzenie... rurki są pod płytkami jak próbowaliśmy zdemontować naczynko to bez uszkodzenia płytek by nie dało rady Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
kiminero Opublikowano 29 Stycznia 2017 #8 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Jakim cudem pompa ma wyssać wodę z nowego naczynia przelewowego i wyleje w drugim? No sorry, ale nowe jest po stronie ssawnej pompy, stare po tłocznej. W stanie postoju pompy poziomy statycznie będą równe, ale praca pompy tą równowagę zburzy.
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2017 #9 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Jakby stare naczynie było zaraz za pompą po stronie tłocznej to masz rację, ale naczynie jest gdzieś dalej w instalacji, a podczas pracy starej pompy nic nie wybijało, to teraz też nie będzie
kiminero Opublikowano 29 Stycznia 2017 #10 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Przedtem był tylko jeden punkt otwarcia do atmosfery, teraz byłyby dwa. To duża różnica.
Gural86 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor #11 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Przy odpaleniu kotla po napuszczeniu wody gdy włączyła się pompa to przelala się woda starym naczynkiem i po chwili zrobił się lewar ... wyssalo cała wodę z instalacji i wywalilo przelewem ze starego naczynka (stare od zawsze nie miało fajki ani odpowietrzenia w miejsce fajki wkrecony był korek). Gdy przestało wywalac wodę w przelew od starego naczynka wkrecilem korek. Hydraulik który mi montować piec radził to co Sambor. Temat olalem z braku czasu. Wszystko działa tylko ostatni grzejnik za którym jest stare naczynko ciągle jest zapowietrzony słychać przelewajaca sie wodę... i teraz postanowiłem coś z tym zrobić stąd post na forum ... bałem się wykrecac korek z odpowietrzenia starego naczynka żeby właśnie nie zalalo łazienki... a tu widzę taki sam podział zdań co i w mojej głowie... i co tu robić? Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2017 #12 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Jak masz wątpliwości to daj odpowietrznik automatyczny, choć wg mnie wystarczy fajka Dodatkowo stary przelew zakręć , wtedy nie będzie lewaru.
kiminero Opublikowano 29 Stycznia 2017 #13 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Korek w przelewie zostaje, na naczynie zamiast korka odpowietrznik automatyczny.
Gural86 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor #14 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Dzięki za pomoc! Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.