Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Wyborze Kotła

333wojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na początku chciałbym podziękować wszystkim którzy tworzą to forum.Dzięki wam 3 lata temu doprowadziłem mój kocioł Defro Optima do jako takiego funkcjonowania (zaślepienie jednego kanału,montaż kierownicy pow.wtórnego,no i najważniejsze zmiana sposobu palenia,na palenie od góry).

Ale nadszedł czas na wymianę kotła na nowy z podajnikiem no i tu zaczyna się problem co kupić.Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy trzema kotłami

1.Sas smart 10kW

2.Defro EKR 10kW

3.Ogniwo Eco plus 10kW

Do ogrzania mam 90m2+200l bojler,mieszkanie na parterze w ocieplonym budynku,wymiary kotła nie maja znaczenia,opał groszek.

Opublikowano

jak czytasz forum , to się orientujesz. wybierz ten ,który lepiej stanie w kotłowni. ja osobiście , swojego czasu wybrałem najtańszy markowy i jestem zadowolony a z tych trzech faworyt to sas.

Opublikowano

A może założyć palnik do tego kotła na pellet i cieszyć się czystym i eko spalaniem?

Opublikowano

skam- 7KW jeśli ma być z podajnikiem 

ewentualnie jak wymiennik obecnego kotła pozwala dołożyć palnik z koszem(można kupić w zestawie (np Batory 10KW)

pellet jak proponuje kolega owszem niby ekologidzny ale wyjdzie jednak drożej niż ekogrochem w dobrze dobranym kotle :(

dodatkowo najmniejsze pelleciaki to 10KW a do takiego domku wystarczy proponowane przez mnie 7KW 

Opublikowano

Np palnik kipi moc od 5-16 kw napewno w Defro by śmigał fajnie. Miałby kolega czysto i komfort o niebo lepszy niż przy grochu. Np

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23244-palnik-na-pellet-w-kotle-węglowym-pomoc-w-sterowaniu/#entry292813

Opublikowano

Niestety nie mogę dokładać palnika do istniejącego kotła ,ponieważ chce się odłączyć od istniejącej sieci c.o.

Najbardziej pasuje mi ogniwo,ale 4 lata gwarancji to trochę za mało jak na najdroższy kocioł,no i opinie z fotkami w necie, że po gwarancji piec zaczyna cieknąć.

Opublikowano

Ogniwo jak pokazał czas nie jest udaną konstrukcją. Jak chcesz mieć spokój wybierz coś z sas, rbr, skam-p

Opublikowano

Sas-a,mają dwoje znajomych,jeden 5 lat,drugi 6 lat i bardzo sobie je chwalą.

Chyba zostanę przy tej firmie jeszcze pogrzebie na forum,czy sterowniki mają dobre.

Opublikowano

SAS korzysta ze sterowników techa jeśli dobrze pamiętam a to dość przyzwoite produkty są i ma też w ofercie Multifun-a z czujnikiem żaru

jeśli ma być tego producenta kocioł to 10KW nie więcej tylko bez rusztu wodnego żebyś nie narzekał.

Opublikowano

Nie wiem jaką przywiązujesz rolę do wielkiego szumu wokół ekologii i ustawy antysmogowej.

W woj. śląskim przyjęto projekt uchwały zakładający wymianę kotłów CO na kotły wyłącznie  5 klasy..

Tak samo ja stoję przed wymianą i wyborem kotła i raczej nie myślę się spieszyć, poczekam na rozwój wypadków

i w którą stronę to wszystko pójdzie..no, chyba że kocioł odmówi posłuszeństwa to wszystko się przyspieszy..

Na razie zbieram wiedzę i gorliwie studiuję forum..

Ale to tylko taki przyczynek do tematu..

Opublikowano

Witam

A co powiecie na ekologiczny kocioł Galmet Galaxia Kwe

Producent zapewnia:

• Najlepsza, w Polsce, sprawność cieplna 94,29%.
  • Odznaczony certyfikatem "Polskie Ciepło".
  • Najwyższa, 5-ta klasa, wg normy PN EN 303-5:2012.
  • Certyfikat EcoDesign – spełnia wymagania dyrektywy 2020.
  • Nowoczesny regulator eLider z intuicyjnym menu, dostęp online.
  • Czujnik otwarcia klapy zasobnika w standardzie.
  • Dotacje w Programach Ograniczania Niskiej Emisji - PONE.
  • Dostępne moce: 15, 18, 22 kW.
Opublikowano

ale ma zbyt duże moce

potrzebujesz 10KW maksymalnie

to jakbyś potrzebował auta miejskiego a kupił ciężarówkę bo normy spełnia- bez sensu i ekonomicznie nieuzasadnione

będziesz w zbyt dużym kotle spalał więcej opału czyli ponosił niepotrzebnie wyższe koszty

Opublikowano

Tak,ten wytwór ludzkiej wyobraźni i najlepszych "fachofcóf" jest tak nafaszerowany zasiekami,jak wielkanocna babka bakaliami.

Współczuje potencjalnym użytkownikom czyszczenie tego gniota.

post-50212-0-59912200-1485806055_thumb.jpg             

Opublikowano

no masakra faktycznie

nie dośc że od przodu żelaza nawkładali to i od góry  :angry:  :angry:  :angry:

wszystko żeby badanie przeszedl ale nic dla wygody użytkownika

dodatkowo przewymiarowany będzie miał przy tej kupie żelaza spaliny ze 60stC a to śmierć(kotła) szybka i w cierpieniu (własciciela)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.