333wojtas Opublikowano 28 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Witam. Na początku chciałbym podziękować wszystkim którzy tworzą to forum.Dzięki wam 3 lata temu doprowadziłem mój kocioł Defro Optima do jako takiego funkcjonowania (zaślepienie jednego kanału,montaż kierownicy pow.wtórnego,no i najważniejsze zmiana sposobu palenia,na palenie od góry). Ale nadszedł czas na wymianę kotła na nowy z podajnikiem no i tu zaczyna się problem co kupić.Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy trzema kotłami 1.Sas smart 10kW 2.Defro EKR 10kW 3.Ogniwo Eco plus 10kW Do ogrzania mam 90m2+200l bojler,mieszkanie na parterze w ocieplonym budynku,wymiary kotła nie maja znaczenia,opał groszek.
poltowski2000 Opublikowano 28 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 28 Stycznia 2017 jak czytasz forum , to się orientujesz. wybierz ten ,który lepiej stanie w kotłowni. ja osobiście , swojego czasu wybrałem najtańszy markowy i jestem zadowolony a z tych trzech faworyt to sas.
palacz66 Opublikowano 28 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 28 Stycznia 2017 A może założyć palnik do tego kotła na pellet i cieszyć się czystym i eko spalaniem?
TIMON120777 Opublikowano 28 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 28 Stycznia 2017 skam- 7KW jeśli ma być z podajnikiem ewentualnie jak wymiennik obecnego kotła pozwala dołożyć palnik z koszem(można kupić w zestawie (np Batory 10KW) pellet jak proponuje kolega owszem niby ekologidzny ale wyjdzie jednak drożej niż ekogrochem w dobrze dobranym kotle :( dodatkowo najmniejsze pelleciaki to 10KW a do takiego domku wystarczy proponowane przez mnie 7KW
palacz66 Opublikowano 28 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Np palnik kipi moc od 5-16 kw napewno w Defro by śmigał fajnie. Miałby kolega czysto i komfort o niebo lepszy niż przy grochu. Np https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23244-palnik-na-pellet-w-kotle-węglowym-pomoc-w-sterowaniu/#entry292813
333wojtas Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor #6 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Niestety nie mogę dokładać palnika do istniejącego kotła ,ponieważ chce się odłączyć od istniejącej sieci c.o. Najbardziej pasuje mi ogniwo,ale 4 lata gwarancji to trochę za mało jak na najdroższy kocioł,no i opinie z fotkami w necie, że po gwarancji piec zaczyna cieknąć.
papasmurfek Opublikowano 29 Stycznia 2017 #7 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Ogniwo jak pokazał czas nie jest udaną konstrukcją. Jak chcesz mieć spokój wybierz coś z sas, rbr, skam-p
333wojtas Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor #8 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Sas-a,mają dwoje znajomych,jeden 5 lat,drugi 6 lat i bardzo sobie je chwalą. Chyba zostanę przy tej firmie jeszcze pogrzebie na forum,czy sterowniki mają dobre.
TIMON120777 Opublikowano 29 Stycznia 2017 #9 Opublikowano 29 Stycznia 2017 SAS korzysta ze sterowników techa jeśli dobrze pamiętam a to dość przyzwoite produkty są i ma też w ofercie Multifun-a z czujnikiem żaru jeśli ma być tego producenta kocioł to 10KW nie więcej tylko bez rusztu wodnego żebyś nie narzekał.
ayo007 Opublikowano 29 Stycznia 2017 #10 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Nie wiem jaką przywiązujesz rolę do wielkiego szumu wokół ekologii i ustawy antysmogowej. W woj. śląskim przyjęto projekt uchwały zakładający wymianę kotłów CO na kotły wyłącznie 5 klasy.. Tak samo ja stoję przed wymianą i wyborem kotła i raczej nie myślę się spieszyć, poczekam na rozwój wypadków i w którą stronę to wszystko pójdzie..no, chyba że kocioł odmówi posłuszeństwa to wszystko się przyspieszy.. Na razie zbieram wiedzę i gorliwie studiuję forum.. Ale to tylko taki przyczynek do tematu..
pablo3 Opublikowano 30 Stycznia 2017 #11 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Witam A co powiecie na ekologiczny kocioł Galmet Galaxia Kwe Producent zapewnia: Najlepsza, w Polsce, sprawność cieplna 94,29%. Odznaczony certyfikatem "Polskie Ciepło". Najwyższa, 5-ta klasa, wg normy PN EN 303-5:2012. Certyfikat EcoDesign – spełnia wymagania dyrektywy 2020. Nowoczesny regulator eLider z intuicyjnym menu, dostęp online. Czujnik otwarcia klapy zasobnika w standardzie. Dotacje w Programach Ograniczania Niskiej Emisji - PONE. Dostępne moce: 15, 18, 22 kW.
TIMON120777 Opublikowano 30 Stycznia 2017 #12 Opublikowano 30 Stycznia 2017 ale ma zbyt duże moce potrzebujesz 10KW maksymalnie to jakbyś potrzebował auta miejskiego a kupił ciężarówkę bo normy spełnia- bez sensu i ekonomicznie nieuzasadnione będziesz w zbyt dużym kotle spalał więcej opału czyli ponosił niepotrzebnie wyższe koszty
Gość Opublikowano 30 Stycznia 2017 #13 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Tak,ten wytwór ludzkiej wyobraźni i najlepszych "fachofcóf" jest tak nafaszerowany zasiekami,jak wielkanocna babka bakaliami. Współczuje potencjalnym użytkownikom czyszczenie tego gniota.
TIMON120777 Opublikowano 30 Stycznia 2017 #14 Opublikowano 30 Stycznia 2017 no masakra faktycznie nie dośc że od przodu żelaza nawkładali to i od góry :angry: :angry: :angry: wszystko żeby badanie przeszedl ale nic dla wygody użytkownika dodatkowo przewymiarowany będzie miał przy tej kupie żelaza spaliny ze 60stC a to śmierć(kotła) szybka i w cierpieniu (własciciela)
pablo3 Opublikowano 30 Stycznia 2017 #15 Opublikowano 30 Stycznia 2017 dużo kotłów jest wypisanych jako: Lista niskoemisyjnych urządzeń grzewczych na paliwa stałena http://powietrze.malopolska.pl/kotly/#ekoprojekt dużo kotłów jest 5 klasy oraz kilka spełniających normy ekoprojektu RPO i PONE, które będą obowiązywały 2020 roku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.