Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podpięcie Grzejnika

gucio22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem totalnym laikiem w sprawach co więc bardzo proszę o wyrozumiałość

Otóż mam piec kaflowy z podkową i z niego ogrzewana jest woda w bojlerze.Bojler ten jest bez wężownicy.Moje pytanie brzmi czy da się do niego podłączyć jeden grzejnik w łazience metodą grawitacyjną.Jeśli tak to proszę o jakiś schemat.

Dodaję dwa schematy.Pierwszy obecne podłączenie,drugi moje wyobrażenie podłączenia grzejnika.

post-71681-0-68806000-1484223239_thumb.png

post-71681-0-63904700-1484223248_thumb.png

Opublikowano

Żeby działała grawitacja muszą być zachowane odpowiednie spadki rur w kierunku grzejnika i w kierunku kotła, jeżeli to zachowasz i rurę min 3/4 to zadziała.

Opublikowano

A czy woda ciepła z podkowy nie popłynie czasami najpierw do grzejnika a później do bojlera jeśli zasilanie grzejnika podłącze do rury zasilającej bojler?

Opublikowano

Ciepła woda płynie zawsze tam gdzie ma lżej dlatego na grawitacji robiono duże grzejniki żeliwne które miały dobry przepływ. Jeżeli u Ciebie miałoby to zadziałać to musiałby być odpowiedni grzejnik, nie nadają się obecne aluminiowe i stalowe które mają małą pojemność a dużą powierzchnię, bo przez swoją małą pojemność mają duże opory hydrauliczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.