gucio22 Opublikowano 12 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Witam wszystkich. Jestem totalnym laikiem w sprawach co więc bardzo proszę o wyrozumiałość Otóż mam piec kaflowy z podkową i z niego ogrzewana jest woda w bojlerze.Bojler ten jest bez wężownicy.Moje pytanie brzmi czy da się do niego podłączyć jeden grzejnik w łazience metodą grawitacyjną.Jeśli tak to proszę o jakiś schemat. Dodaję dwa schematy.Pierwszy obecne podłączenie,drugi moje wyobrażenie podłączenia grzejnika.
sono2020 Opublikowano 12 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Żeby działała grawitacja muszą być zachowane odpowiednie spadki rur w kierunku grzejnika i w kierunku kotła, jeżeli to zachowasz i rurę min 3/4 to zadziała.
gucio22 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor #3 Opublikowano 12 Stycznia 2017 A czy woda ciepła z podkowy nie popłynie czasami najpierw do grzejnika a później do bojlera jeśli zasilanie grzejnika podłącze do rury zasilającej bojler?
sono2020 Opublikowano 12 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Ciepła woda płynie zawsze tam gdzie ma lżej dlatego na grawitacji robiono duże grzejniki żeliwne które miały dobry przepływ. Jeżeli u Ciebie miałoby to zadziałać to musiałby być odpowiedni grzejnik, nie nadają się obecne aluminiowe i stalowe które mają małą pojemność a dużą powierzchnię, bo przez swoją małą pojemność mają duże opory hydrauliczne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.