Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podpięcie Grzejnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem totalnym laikiem w sprawach co więc bardzo proszę o wyrozumiałość

Otóż mam piec kaflowy z podkową i z niego ogrzewana jest woda w bojlerze.Bojler ten jest bez wężownicy.Moje pytanie brzmi czy da się do niego podłączyć jeden grzejnik w łazience metodą grawitacyjną.Jeśli tak to proszę o jakiś schemat.

Dodaję dwa schematy.Pierwszy obecne podłączenie,drugi moje wyobrażenie podłączenia grzejnika.

post-71681-0-68806000-1484223239_thumb.png

post-71681-0-63904700-1484223248_thumb.png

Opublikowano

Żeby działała grawitacja muszą być zachowane odpowiednie spadki rur w kierunku grzejnika i w kierunku kotła, jeżeli to zachowasz i rurę min 3/4 to zadziała.

Opublikowano
  • Autor

A czy woda ciepła z podkowy nie popłynie czasami najpierw do grzejnika a później do bojlera jeśli zasilanie grzejnika podłącze do rury zasilającej bojler?

Opublikowano

Ciepła woda płynie zawsze tam gdzie ma lżej dlatego na grawitacji robiono duże grzejniki żeliwne które miały dobry przepływ. Jeżeli u Ciebie miałoby to zadziałać to musiałby być odpowiedni grzejnik, nie nadają się obecne aluminiowe i stalowe które mają małą pojemność a dużą powierzchnię, bo przez swoją małą pojemność mają duże opory hydrauliczne.