Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu obserwuję fora instalacyjne i co stwierdzam.

Wypowiedzi na temat pracy prostych kotłów do spalania jest bardzo niewiele, powiedzmy parę, natomiast te z podajnikami to istna legenda, setki zapytań i problemów.

Ja różnie kombinowałem, ale w chwili obecnej palę niezbyt suchą sosną z dobrym skutkiem.

W domu podkoszulek, majteczki i do tego zero problemów.

Na dowód......... krótki filmik.

Przepraszam, nie jestem .....Wajdą.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

I tak trzymać Kazimierz... Nie dawać się głupocie, modzie i finezji sprzedawcy... Chętnie bym wrócił do Camino.... żeliwnych kaloryferów, dużej ilości wody. Beztroski ? Niestety ekspansywny tryb życia ( „25” na dobę w pracy całe tygodnie poza domem ) sprawiają że coraz więcej samouszczęśliwiania na siłę .. Pozdrawiam i tak trzymać.

Czego nie ma to się nie popsuje ..

Opublikowano
Bo w tych prostych zwykle nie ma problemów> Pali sie i już jescze do tego dobrze zrobiona instalacja najlepiej grawitacja i działa.

Pozdrawiam Puławy. Moja córka kończyła Czartoryskiego.

Kotły Krzaczek są dobre?

Opublikowano

Witam

Bardzo mnie zastanowiło to co kazik pisze w tym poście i wielu poprzednich. zaczynam dochodzić do takich konkluzji, że owszem zawór 4d i jego siłownik zastosuję, ale....

.....do sterowania temp pieca używam klapki na popielniku, którą otwiera elektryczny siłownik. Gdy nastawię np 60 st to gdy spadnie poniżej 58 to sterownik załącza siłownik i otwiera drzwiczki, gdy osiągnie 62 to zamyka popielnik. Potem jeszcze piec rozbuja sie kilka stopni.(piec rzemieślniczy i nie ma uszczelnień w drzwiczkach, więc ssie lewe powietrze). Mam ochotę to wyrzucić.

Co powiecie na to by zastosować mechaniczny miarkownik, nastawić na nim stałą temp. Wtedy w ogóle nie zajmować się regulacją pracy pieca, tylko zająć się regulacją zaworu 4d?

post-5955-1234864640_thumb.jpg

Opublikowano
Pozdrawiam Puławy. Moja córka kończyła Czartoryskiego.

Kotły Krzaczek są dobre?

AAAA Pozdrawiam.

A co do krzaczka to trudno mi wydać neutralna opinie, bo sprzedaję i serwisuje inne kotły. Ale myślę to jest stara prosta konstrukcja. A co do niezawodności to myślę że są w miarę niezawodne. Kiedyś podobno były to bardzo kiepskie, ale mi sie wydaje ze przyczyną awaryjności było przewymiarowanie kotla i nieprawidłowa instalacja i użytkowanie. Poprawnie zainstalowany i użytkowany kocioł powinien wytrzymać długie lata. U mnie pracuje Zebiec gornego splania z 82 r (grawitacja).Szewc w dziurawych butach chodzi :)