Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawor Zwrotny Za Pompa Cwu

Ellis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mój problem polega na tym, że woda w boilerze grzeje się bez pracy pompy i jak już się używa ciepłej wody to wychladza bardzo powrót.

Czy dobrym rozwiązaniem byłoby założenie zaworow zwrotnych za pompa i gdzieś na powrocie? Czy wystarczy jeden z wymienionych?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

zawór zwrotny sprężynowy za pompą :) to wszystko :)  przy zakupie zwróć uwagę na  element zamykający w zaworze.  Wybierz taki zawór, w którym ten element jest  wykonany z mosiądzu, a nie z plastiku.

Opublikowano

Podepnę się do pytania o zawór zwrotny.

Potrzebuję założyć zawór zwrotny za pompą w piecu DeDietrich MCR2 24T - chyba grundfos UPS 15-60 130.

Pompa na niższym biegu nie dogrzewała wszystkich kaloryferów, na wyższym nie ma problemu.

Jaki założyć zawór zwrotny, żeby nie przydławić za bardzo przepływu?

Grzybkowy mosiężny ze sprężyną 1cal czy może klapowy 1cal? Które są trwalsze? Sprężyna zawsze dociśnie, w klapowym dla odmiany jest rewizja i można przeczyścić. Jak to wygląda w praktyce po kilku latach?

pozdrawiam

Opublikowano

A jeszcze mam takie pytanie jak założę ten zawor to nie będzie tak że woda od strony kotła dalej będzie się przelewać do boilera? Bo przecież w stronę boilera będzie się otwierać ten zawor, czy to nie będzie wystarczające ciśnienie żeby się ten zawor otworzył i dopiero pompa będzie w stanie go otworzyć?

Opublikowano

Jeżeli będzie się grawitacyjnie przelewać woda od strony kotła to tylko ciepła.

A zawór zwrotny jest po to aby nie było ruchu wstecznego - czyli od ciepłego bojlera do zimnego kotła

Opublikowano

Jeśli DeDietrich MCR2 24T ma zawór zwrotny to super - w instrukcji nigdzie nie znalazłem o tym informacji :/ Na schemacie są wymienione główne elementy, jak zawór 3D, pompa etc, ale nie ma zaworu zwrotnego.

Każdy piec po prostu ma zawór zwrotny?

Niemniej jednak moje pytanie nadal jest aktualne - 2 zwrotny potrzebuję za osobną pompą obsługującą bufor i nie wiem które sprawdzają się lepiej. Bardziej popularne są jak zauważyłem grzybkowe ze sprężyną.

Opublikowano

Jeżeli będzie się grawitacyjnie przelewać woda od strony kotła to tylko ciepła.

A zawór zwrotny jest po to aby nie było ruchu wstecznego - czyli od ciepłego bojlera do zimnego kotła

Czyli ciepło z kotła dalej mi będzie tam uciekać?

Opublikowano

Z kotła do bojlera to podgrzewa a nie ucieka, ale jak dasz mocną sprężynę w ZZ to dopiero zacznie uciekać przy ok 90C lub więcej.

Czyli sprężynowy z metalowym grzybkiem

Opublikowano

Niemniej jednak moje pytanie nadal jest aktualne - 2 zwrotny potrzebuję za osobną pompą obsługującą bufor i nie wiem które sprawdzają się lepiej. Bardziej popularne są jak zauważyłem grzybkowe ze sprężyną.

Najlepszy to sprężynowy z metalowym grzybkiem

Opublikowano

Z kotła do bojlera to podgrzewa a nie ucieka, ale jak dasz mocną sprężynę w ZZ to dopiero zacznie uciekać przy ok 90C lub więcej.

Czyli sprężynowy z metalowym grzybkiem

Czyli zacznie się otwierać przy 90C a jak pompa zacznie pracować to też się otworzy?

Opublikowano

W jednym budynku też mam zawory zwrotne grzybkowe na pompach obiegów CO (stara instalacja) i obiegu CWU żeby przyblokować grawitację - działa dobrze. Tylko faktycznie ważne, żeby grzybek i ośka były metalowe, nie z tworzywa. Ja plastikowe musiałem wymienić po 2 latach. Ośka się wyrobiła i zawór pozostawał w pozycji otwartej cały czas.

Teraz też w takim razie zastosuję grzybkowe, ale mam jeszcze jedno pytanie: 

w 2 budynku, gdzie mam zawory zwrotne zainstalowane, zawór grzybkowy mosiężny 1 cal, za pompą 25PWr60C (ułożony w pionie) ciągle grzechocze. Obecnie pompa ustawiona jest na 2, przy 1 też grzechocze, przy 3 grzechocze dużo mocniej albo robi się cichy (rzadko).

Czy to jest wada zaworu, czy jest źle dobrany i czy to jest problemem? Boję się jedynie, że przez grzechotanie i obijanie się bolec metalowy również może się wyrobić z czasem...

Opublikowano

Działa dobrze czyli co się zmieniło po założeniu tych zaworów? Pięć lepiej trzyma ciepło?

Opublikowano

Działa dobrze na przyblokowanie grawitacji u mnie, przy wyłączonej pompie ciepła woda nie idzie na grzejniki, ani na obieg CWU (mam 2 obiegi CO i 1 CWU). Ale to oczywiście też zależy od pojemności instalacji, średnicy rur itp. Może się okazać, że w jakimś konkretnym przypadku sprężyna nie powstrzyma grawitacji. Zawór zwrotny grzybkowy nie jest zaprojektowany do blokowania grawitacji, to tylko efekt uboczny. 100% zablokowanie grawitacji da Ci zawór kulowy z siłownikiem.

A jak to wygląda u Ciebie? Co to za kocioł? 1 pompa na obiegu CO i 1 na CWU? 

Kocioł ma zaw zwrotny w środku.

Po co ci jeszcze jeden?

A tak naprawdę to nie jest potrzebny zaw zwrotny przy 1 obiegu i pompie w kotle

Niestety kotły DeDietrich i chyba większość kotłów z zaworami 3D wbudowanymi nie posiadają zaworów zwrotnych. Taką informację otrzymałem kontaktując się z działem technicznym DeDietrich.

Opublikowano

Niestety kotły DeDietrich i chyba większość kotłów z zaworami 3D wbudowanymi nie posiadają zaworów zwrotnych. Taką informację otrzymałem kontaktując się z działem technicznym DeDietrich. 

Nie męcz tego serwisu, oni sami nie wiedzą co mają

Poniżej fragment listy części zamiennych - poz 5029 to co?

post-18578-0-50219000-1484311317_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.