Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rt-16 Prawidłowe Ustawienie

Ellis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie, po założeniu zaworu 4D z silownikiem i uporaniu się z innymi przeciwnościami chciałbym wreszcie normalnie ustawić swój pięć klimosz combi 4s.

Parę pytań

Mam założony czujnik temperatury zewnetrznej i chciałbym żeby wg pogody ustalalo mi co, mam włączony pid. Teperature co ustala mi wg ustawienia wartości min temperatury obiegu w ustawieniach mieszacza i wg tego zawor się otwiera/zamyka, w ogole nie zwraca uwagi na ustawiona, charakterystykę pogodowa, da się coś z tym zrobić?

Również mam zamomtowany czujnik temperatury spalin i nie wiem jaka wartość ma utrzymywać.

W ogóle to zre ekogroszku jak posrany i oczywiście wolałbym żeby aż tak tego nie przepalal

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zawór nie zwraca uwagi ?  

Wejdź w TEST REGULATORA

Idź 3x  do góry i tam masz włączanie poszczególnych podzespołów.

Zamknij zawór - u mnie idzie w prawo

Otwórz zawór- u mnie idzie w lewo

Zawór otwiera się bardzo powoli. 

UWAGA: Mi serwisant podłączył odwrotnie kabelki do sterownika. Objaw był taki ze zamiast otwierać - mieszacz się zamykał. Na piecu 80 stopni a w kaloryferach 30.

Czujnika spalin nie mam więc nie wiem jak działa. Moje ustawienia to 22 podawanie 100 nadmuch. 

Opublikowano

Tak mieszacz był już dwa razy przestawiany przez,, specjalistów" aż sam do niego zajrzałem i środek nie był poziomo tylko pionowo (tego wymaga moja instalacja), a mieszacz ustala c.o wg ustawienia w opcjach serwisowych mieszacza m1, minimalnej temperatury obiegu co, a mam pogodowke zamontowana i temp c.o w ogóle nie reaguje

Opublikowano

Problem z pogodowka już rozwiązałem, termostat pogodowy to zaklocal.

Teraz chciałbym się dowiedzieć jak ustawić wentylator adekwatnie do temp spalin i wyregulowac jakoś to spalanie, bo pali na pidzie 3.82 a nagrzewa się baaardzo wolno

Opublikowano

Dlaczego termostat pogodowy go zakłócał ? Co było przyczyną ? Mój myli się o 4 stopnie na plus.

Ja obecnie mam 0.69kg/h   przy: podawanie standardowo 5s co 22s, nadmuch 100% .

Nie mam czujnika spalin ale to chyba powinieneś ustawić względem popiołu i ilości węgla na ruszcie.

Mój popiół wygląda tak jak na zdjęciu. A palenisko ma wystawać na 3-5 cm. Mój węgiel to Jaret z kopalni Janina  za 510 zł.

Co do grzania to u mnie to samo - bardzo powoli.

Sprawdź czy klapę od wentylatora masz otwartą na full. 

Teraz mam dmuchawe na 100% bo piec inaczej nie uciągnie 80 stopni, ale jak była pogoda na plusie to ustawienia co 39 sekund i nadmuch 60% tez ładnie paliły węgiel.

post-71081-0-35559400-1483882596_thumb.jpg

Opublikowano

Nie wiem dlaczego zaklocal ale odkąd go wyłączyłem, pięć zwraca uwagę na to jaka temperatura jest na krzywej

Opublikowano

Nie wiem dlaczego zaklocal ale odkąd go wyłączyłem, pięć zwraca uwagę na to jaka temperatura jest na krzywej

Przecież charakterystyka pogodowa działa względem temperatury na zewnątrz. Według mnie to nie może działać bez tego czujnika. Może daj zdjęcia panelu z temperatur i wykresu ?  Będzie łatwiej pomóc.

Opublikowano

Mówiłem o termostacie pokojowym, który zaklocal termostat pogodowy, za ewentualne przejezyczenie przepraszam

Opublikowano

Mam problem, bo piec nie może się nagrzac, mam nastawy

5s podawanie co 22s i 100% dmuchawy a pięć dalej ma problem żeby się nagrzac, eh te piece

Opublikowano

Zmniejsz wentylator do 35%, a przesłonę zostaw uchyloną na ok. 1,5-2cm. Podawanie śmiało możesz zmniejszyć do 30sekund. Ile metrów ogrzewasz i jakiej mocy masz piec?

Opublikowano

Spory zapas mocy jak na taki metraż. Zdecydowanie zmniejsz wentylator, bo moim zdaniem wychładza on piec. Sprawdź jeszcze uszczelnienie korony retorty. U mnie "instalator" zapomniał o silikonie, i też miałem problem z wygrzaniem pieca.

Tak, myślę że tak przesłonę możesz zostawić. Daj znać czy coś pomogło.

Opublikowano

Na razie temperatura spada strasznie na kotle, a gdzie znajdę koronę retory? Bo jestem całkiem zielony w tym temacie

Opublikowano

f8433d038b3187f22bc817fcdd296b2b.jpg

Kurde chyba coś jest nie tak bo mam uszczelnione tam gdzie jest zaznaczone na czerwono a reszty nie widac, jakby mi odpadlo

Opublikowano

Moim zdaniem w ogóle tam nie było silikonu - tak łatwo to on nie odpadnie. Nie pozostaje Ci nic innego jak wygasić piec, zdjąć talerz i go porządnie wysmarować silikonem kominkowym. Po takiej "operacji" musisz zaczekać aż silikon stwardnieje, dopiero rozpal ponownie.

Opublikowano

Dupa nie mogę nawet tej retory zdjąć, chyba była czymś uszczelniana, bo ani drgnie a w domu zimno, już mi się chce płakać tyle pieniędzy, jeszcze ekogroszku od pyty, a ja mam zimno w domu, smutne

Opublikowano

Ta korona jest przykręcona trzema śrubami imbusowymi (przynajmniej u mnie). Do jednej z nich dostęp mam fatalny - mało miejsca. Ale jakoś się udało. Tobie też się uda

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.