carinus Opublikowano 22 Września 2017 #26 Opublikowano 22 Września 2017 Jest tak jak opisujesz,kocioł w rejonie miarkownika nie ma dobrej cyrkulacji wody.Jeżeli nie ma możliwości wspawania nowej mufy zasilania w innym miejscu to postaraj się zrobić nowe ramię przy klapce powietrza,bo widzę w kolejnym kotle znowu pomysł podnoszenia klapki z d...y wzięty.Jak łańcuszek będzie podpięty na krótkim ramieniu,nawet delikatny ruch miarkownika powoduje zdecydowany ruch klapki,odsuwanie łańcuszka od klapki będzie łagodzić reakcje miarkownika.
rob500 Opublikowano 22 Września 2017 #27 Opublikowano 22 Września 2017 Aha, spróbuje skupić się jeszcze nad tym rozwiązaniem choć nie ukrywam ze juz próbowałem z tym kombinować ale tam odległość tej mufy do czoła pieca jest duża i łańcuszek mi odzierał i miałem obawy że się kiedyś gdzieś zaklinuje i nie zamknie... Bo gdybym tak miał się swoim pomysłem jeszcze pochwalić (alternatywa do Pana propozycji) to spróbowałbym pokazać coś takiego.. czy to by działało? Mianowicie zrobić rura np 3/4 cal taki jakby kotłowy: tzn z wyjścia z tyłu trójnik redukcyjny, jakieś jedno drugie kolanko i prowadzić do przodu, trójnik 3/4 i znowu do tyłu do powrotu.. i wtedy by mi sczytywało z temperatury bardzo dokładnie :) a tak się składa że leży mi niepotrzebnie Grundfos Alpha 25-40 może bym ten przepływ wspomógł i przy okazji dogrzał powrót :)
carinus Opublikowano 23 Września 2017 #28 Opublikowano 23 Września 2017 Za dużo niepotrzebnej kombinacji.Osobiście poszedłbym inną drogą.Zamontować miarkownik przy zasilaniu i poprowadzić cienką,stalową linkę na przelotkach do klapki,klapka dodatkowo czymś dociążona.Potem dobierając miejsce umocowania linki do ramion ustawić najlepszą reakcję na zmiany temperatury.Tutaj jest wtedy pole do popisu.Nie wiem czy będzie u Ciebie problem z wpięciem dodatkowego trójnika na zasilaniu żeby zamontować tam miarkownik.
Gość witek1234 Opublikowano 23 Września 2017 #29 Opublikowano 23 Września 2017 Skoro po rozpaleniu wszystko działa, to przy rozpalaniu po prostu odłącz łańcuszek i rozpalaj na stalym uchyle klapki. Ustaw szpare na powiedzmy 1 cm przy weglu plomiennym a np. 3mm na kalorycznym, zależy jakim palisz i po osiągnięciu zadanej, zapnij łańcuszek. Powinno się sprawdzić. Jeśli rozpalasz na miarkowniku, to kocioł dostaje za dużo PP bo klapka ma spore otwarcie i ogień szaleje a woda zaczyna się podgotowywac. Kluczowym elementem jest stopniowe, wolne rozpalanie. Trwa dłużej ale bez przegrzewania kotla. Kombinacje z miarkownikiem zostaw na potem, jeśli taki sposób się nie sprawdzi.
rob500 Opublikowano 23 Września 2017 #30 Opublikowano 23 Września 2017 Dziękuję bardzo za propozycje, może faktycznie szkoda mi kombinować skoro zaproponowaliście prostsze i tańsze rozwiązanie. Pozwólcie ze jeszcze dopytam skoro już tu jestem-trochę z innej beczki.. Czy bojler pionowy, dwupłaszczowy pójdzie mi na grawitacji jeśli go podniosę względem pieca żeby powrót zbiornika był wyżej niż powrót kotła? Musze dodać że bojler jest oddalony jakieś 4 m a zasilany rura PP 32 która pod sufitem jest 3 razy skolankowana omijając nadproże....Będę wdzięczny za odpowiedź i pozdrawiam.
carinus Opublikowano 23 Września 2017 #31 Opublikowano 23 Września 2017 Bojler na takim przekroju na pewno pójdzie,nawet jak będzie na tym samym poziomie.Małe syfonki nie powinny zakłócić przepływu. Z miarkownikiem zrób jak kolega wcześniej doradził,najpierw sterowanie stałą szczeliną a później dopracujesz resztę.Miarkownik jest tutaj dobrym zabezpieczeniem przed nieplanowanym rozbieganiem kotła,zawsze to jakaś kontrola nad temperaturą.
tofek Opublikowano 23 Września 2017 #32 Opublikowano 23 Września 2017 Witam, podepnę się pod temat i zadam pytanie, czy nie można ustawić bez odpinania łańcuszka, na stałe proponowany 1cm uchylenia klapki PP. Tak żeby klapka działała w zakresie 0-1cm.
Gość witek1234 Opublikowano 23 Września 2017 #33 Opublikowano 23 Września 2017 Natura pracy mechanicznego miarkownika polega na utrzymywaniu stałej szczeliny na klapce PP i gdy woda zaczyna stygnąć otwiera się coraz bardziej próbując doprowadzić więcej powietrza a co za tym idzie i podniesienia temperatury. Można tą szczelinę zmniejszyć mocując łańcuch bliżej osi co spowoduje mniejsze podnoszenie, ale i tak otwarcie będzie w końcowym etapie palenia dość spore. Taki sposób pracy jak piszesz,realizuje elektroniczny miarkownik UNISTER, można tą szczelinę ustawić jak się chce np. 1 cm i tyle będzie się otwierał podając PP a po osiągnięciu zadanej zamknie przelot całkowicie. I tak cyklicznie, po wypaleniu paliwa zamyka się całkowicie. Można też przy rozpalaniu nie zdejmować łańcuszka, tylko otwierać klapkę podkręcając gałką na ten umowny 1 cm,ale trzeba chodzić do kotła częściej i co jakiś czas podkręcać bo temperatura będzie wzrastać a klapka zamykać. To temat na długie godziny, ja w ogóle myślę że dążenie do super wyskalowania miarkownika to sztuka dla sztuki, przez lata paliłem tak, że rozpalałem na stałym uchyle a potem zapinałem łańcuch jak mi tam było wygodnie bo miarkownik nie miał skali i jeśli np. na kotle było powiedzmy 70*C, to ustawiałem jedynie te dwa milimetry szczeliny a miarkownik i tak pracował dokładnie.
carinus Opublikowano 23 Września 2017 #34 Opublikowano 23 Września 2017 Witam, podepnę się pod temat i zadam pytanie, czy nie można ustawić bez odpinania łańcuszka, na stałe proponowany 1cm uchylenia klapki PP. Tak żeby klapka działała w zakresie 0-1cm. Można,tylko jak wcześniej pisałem,w razie np. większych porywów wiatru kociołek może się zagotować.Miarkownik jest właśnie po to żeby w asyście regulatora ciągu utrzymywać stabilne tempo spalania i temperaturę na wyjściu.Kiedyś tylko jechałem na uchylanej za pomocą śrubki klapce,jednak co zmiana pogody albo opału to była nieustanna walka z nastawami.
Gość witek1234 Opublikowano 23 Września 2017 #35 Opublikowano 23 Września 2017 Może źle interpretuję pytanie Tofka, ale pyta czy nie można ustawić BEZ odpinania łańcuszka na stały 1 cm otwarcia klapki PP. :P
carinus Opublikowano 23 Września 2017 #36 Opublikowano 23 Września 2017 Faktycznie ,nie zrozumiałem do końca o co koledze chodzi.Można tak ustawić,nie będzie problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.