jakubg Opublikowano 10 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Witam wszystkich użytkowników! :) Przywiało mnie tu ponieważ potrzebuje waszej pomocy. Na pierwszy rzut gorąca prośba o weryfikacje mojego schematu instlacji CO (kocioł na paliwo stałe). 1. Czy to będzie w ogóle działać? :))) 2. Czy wszlekie potrzebne elementy bezpieczeństwa zostały przeze mnie uwzględnione? (prawdopodobnie dojdzie jescze UPS na pompe wody). 3. Czy to że kocioł usytuowane jest powyżej grzejników o około 50 cm generuje jakieś dodatkowe problemy? 4. W jak duże naczynie wzbiorcze powinienem się zaopatrzyć? 5. Jaką pompe wody wybrać (parametry)? Serdecznie proszę o pomoc. Nie chce marznąć w święta :)
jakubg Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor #3 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Mogę zatem prosić o sugetie?
sambor Opublikowano 10 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Poczytaj forum, są gotowe schematy. To, że grzejniki niżej to nie problem, najwyżej grawitacja nie ruszy, ale masz pompę.
kiminero Opublikowano 10 Grudnia 2016 #5 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Mogę zatem prosić o sugetie? Bojlera brak? Naczynie 15-20l, pompa tzw. "40-stka", czyli 4m podnoszenia. Zawór różnicowy na choinkę. Będzie większy pożytek.
jakubg Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor #6 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Tak, instalacja jest bez bojlera, tylko ogrzewanie. Dziękuje pięknie za schemat! :)
jakubg Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor #7 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Układ na sucho, jak to się prezentuje? :)
kiminero Opublikowano 12 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Taki żarcik rozumiem w kontekście tej choinki. Pogratulować humoru, ale z powagą grabarza mówię, że jest masakrycznie źle. Kadr z filmu "Partacka masakra gwintownicą mechaniczną"... Układ otwarty ma być z naczyniem przelewowym! I co to za pompa? Wyrwałeś z węzła w ciepłowni? Szkicowałeś 4 grzejniki, czyli 25/40 by była za duża (a to najmniejsza na rynku dostępna od ręki). Całość dopełnia rura ocynkowana... Proponuję stal czarną, naczynie przelewowe 20l, pompę 25/40 (Alpha2 L 25/40, Wilo Pico Yanos 25 1-4, LFP Experia L 25/40), a kocioł i naczynie zaopatrzyć w śrubunki demontażowe. ... i ty mi proszę napisz, że to faktycznie w ramach żartu było...
jakubg Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor #9 Opublikowano 12 Grudnia 2016 No i masz :) Pojechałem ze szkicem instalacji do Leroya, takich mają macherów... Czyli tak 1. Ocynk zamieniam na stal czarną. 2. Pompa którą facet mi dobrał to pompa elektroniczna 25/40 RS EAB 5 - 22 W HYDROPRO TECHNOLOGY niby najbardziej oszczędna. Kilka biegów bla bla bla. 3. Naczynie przeponowe zamieniam na naczynie otwartę 20L. 4. Grupa bezpieczników do zwrotu.
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2016 #10 Opublikowano 12 Grudnia 2016 4x tak Dodatkowo kocioł nie może stać na stałe w garażu
kiminero Opublikowano 12 Grudnia 2016 #11 Opublikowano 12 Grudnia 2016 OK. Z pompą przesadziłem i ostatecznie może zostać, ale co to za cudo to nie wiem. Wymienionych wyżej w tej cenie nie kupisz. To chyba sąsiedztwo tego małego kotła "powiększyło" optycznie pompę. I te radiatory rodem z silnika trójfazowego. Mój błąd. Stal czarna i od kotła do naczynia ma być to rura 1". Tak samo rura przelewowa. Jeśli naczynie lub rury będą w miejscu gdzie mogą zamarznąć, to zawór bezpieczeństwa 1,5 bara koniecznie musi być na układzie. Liroya zapytaj czy sprzedał ci kocioł z atestem do układu zamkniętego, a jak tak, to gdzie układ awaryjnego schładzania? Uświadom też pana, że w ciepłownictwie się ocynku nie stosuje. Ocynk "złazi" z rury powyżej 60 st i zatyka filtry, zamula i tyle widzieli zabezpieczenie antykorozyjne. P.S. Ja sobie to zdjęcie ku potomnym zapisze. Jak nic choinka hydraulika. Nawet bombka wisi...
jakubg Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor #12 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Jutro 6 rano urozmaice im początek dnia. Dzięk za argumenty. W garażu raczej nie będzie panowała minusowa temperatura. Obecnie na dworze -7 a w garażu 10. Miejsce gdzie będzie stał kocioł jest odzielone on reszty garażu ogniochronną płytą GK, z osobną wentylacją i nawiewiem. Czyli ten bezpiecznik 1,5 bara tutaj?
kiminero Opublikowano 12 Grudnia 2016 #13 Opublikowano 12 Grudnia 2016 W tym miejscu to masz chyba wkręcony miarkownik ciągu, ale słabo widać. Zawór bezpieczeństwa możesz wkręcić na trójniku gdzieś nad kotłem.
sono2020 Opublikowano 12 Grudnia 2016 #14 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Brawo jednak 99% rozsądnych hydraulików wyjechało i takie to choinki wychodzą.
jakubg Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor #15 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Dzięki panowie, za pomoc, wszystko śmiga aż miło. Wielkie dzięki przede wszystkim kiminero! Piwo dla tego Pana. ;)
sono2020 Opublikowano 15 Grudnia 2016 #16 Opublikowano 15 Grudnia 2016 To pochwal się zdjęciami tego co tam masz w końcu pomogliśmy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.