Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa Instalacja Co - Schemat Do Sprawdzenia + Kilka Pytań

jakubg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników! :)

Przywiało mnie tu ponieważ potrzebuje waszej pomocy.

Na pierwszy rzut gorąca prośba o weryfikacje mojego schematu instlacji CO (kocioł na paliwo stałe).

1. Czy to będzie w ogóle działać? :)))

2. Czy wszlekie potrzebne elementy bezpieczeństwa zostały przeze mnie uwzględnione? (prawdopodobnie dojdzie jescze UPS na pompe wody).

3. Czy to że kocioł usytuowane jest powyżej grzejników o około 50 cm generuje jakieś dodatkowe problemy?

4. W jak duże naczynie wzbiorcze powinienem się zaopatrzyć?

5. Jaką pompe wody wybrać (parametry)?

Serdecznie proszę o pomoc. Nie chce marznąć w święta :)

post-70917-0-64446200-1481407025_thumb.png

Opublikowano

Mogę zatem prosić o sugetie?

Bojlera brak?

Naczynie 15-20l, pompa tzw. "40-stka", czyli 4m podnoszenia. Zawór różnicowy na choinkę. Będzie większy pożytek.

post-18583-0-16607700-1481410644_thumb.png

Opublikowano

Taki żarcik rozumiem w kontekście tej choinki. Pogratulować humoru, ale z powagą grabarza mówię, że jest masakrycznie źle. Kadr z filmu "Partacka masakra gwintownicą mechaniczną"...

Układ otwarty ma być z naczyniem przelewowym!

I co to za pompa? Wyrwałeś z węzła w ciepłowni? Szkicowałeś 4 grzejniki, czyli 25/40 by była za duża (a to najmniejsza na rynku dostępna od ręki).

Całość dopełnia rura ocynkowana...

Proponuję stal czarną, naczynie przelewowe 20l, pompę 25/40 (Alpha2 L 25/40, Wilo Pico Yanos 25 1-4, LFP Experia L 25/40), a kocioł i naczynie zaopatrzyć w śrubunki demontażowe.

... i ty mi proszę napisz, że to faktycznie w ramach żartu było...

Opublikowano

OK. Z pompą przesadziłem i ostatecznie może zostać, ale co to za cudo to nie wiem. Wymienionych wyżej w tej cenie nie kupisz. To chyba sąsiedztwo tego małego kotła "powiększyło" optycznie pompę. I te radiatory rodem z silnika trójfazowego. Mój błąd.

Stal czarna i od kotła do naczynia ma być to rura 1". Tak samo rura przelewowa. Jeśli naczynie lub rury będą w miejscu gdzie mogą zamarznąć, to zawór bezpieczeństwa 1,5 bara koniecznie musi być na układzie.

Liroya zapytaj czy sprzedał ci kocioł z atestem do układu zamkniętego, a jak tak, to gdzie układ awaryjnego schładzania? Uświadom też pana, że w ciepłownictwie się ocynku nie stosuje. Ocynk "złazi" z rury powyżej 60 st i zatyka filtry, zamula i tyle widzieli zabezpieczenie antykorozyjne.

P.S.

Ja sobie to zdjęcie ku potomnym zapisze. Jak nic choinka hydraulika. Nawet bombka wisi...

Opublikowano

Jutro 6 rano urozmaice im początek dnia. Dzięk za argumenty.

W garażu raczej nie będzie panowała minusowa temperatura. Obecnie na dworze -7 a w garażu 10.

Miejsce gdzie będzie stał kocioł jest odzielone on reszty garażu ogniochronną płytą GK, z osobną wentylacją i nawiewiem.

Czyli ten bezpiecznik 1,5 bara tutaj?

Opublikowano

Brawo jednak 99% rozsądnych hydraulików wyjechało i takie to choinki wychodzą.

Opublikowano

To pochwal się zdjęciami tego co tam masz w końcu pomogliśmy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.