Andrzej_M_ Opublikowano 1 Grudnia 2016 #26 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Do kolegów, którzy starają się pomóc @Ellis. Sterownik nie ma nic tu dorzeczy. Wymiennik ciepła tego kotła, zbudowany jest członów żeliwnych (bardzo trwałych). Natomiast sprawność wnikania ciepła z gazów spalinowych do tegoż wymiennika, na drodze konwekcji jest tragiczna. Szczególnie, gdy tych gazów spalinowych objętościowo jest mało i na dodatek rozrzedzone są przez nadmiar powietrza.
Tom7011 Opublikowano 1 Grudnia 2016 #27 Opublikowano 1 Grudnia 2016 160 m2 50% wentylator Przerwa 50 s Podawanie 5s (nie da się tego zmienić nie wiem czemu) Podtrzymanie 40 min No i 5,3 g/s Coś jeszcze? Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Czy Ty masz sterownik RT-16 Komfort, czy Premium NG bo nie ogarniam, jak ogrzewam nie całe 120 m2 średnio ocieplone z garażem w domu i mam ustawioną przerwę w granicy 30, wentylator na 107 w skali 20-250 ponieważ taki jest zakres w RT-16. Uważam, że hajtaler428 ma rację należy podnieś moc pieca. Podawania w RT-16 nie zmienisz jest ustawiona sztywno na 5 sekund resztę trzeba dograć przerwą, w DTR pieca są orientacyjne ustawienia, w moim przerwa 50 sekund daje 10 kW przy wartości energetycznej eko na poziomie 27,5 MJ/kg. Mój eko ma 26 więc jest poprawka. Pytanie co to jest 5,3g/s ?
Ellis Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor #28 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Andrzej, a tak dla kogoś kto nie ogarnia? Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Ellis Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor #29 Opublikowano 1 Grudnia 2016 No jest tam takie ustawienie podawanie paliwa i mam ustawione 5,3 Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Andrzej_M_ Opublikowano 1 Grudnia 2016 #30 Opublikowano 1 Grudnia 2016 ,,,, a tak dla kogoś kto nie ogarnia? To w takim razie zapraszam przedszkola. Jak spala się węgiel : https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/4-proces-spalania/ Wymienniki ciepła : https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/pionowe-czy-poziome/ Sprawność cieplna kotła : https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/sprawnosc-cieplna/
Tom7011 Opublikowano 1 Grudnia 2016 #31 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Czy Ty masz ten sterownik ? Tam masz opcję regulacji czasu przerwy w podawaniu, zmniejszasz - skracasz czas przerwy zwiększasz moc pieca. Do Kolegi Andrzeja - masz na myśli, że Klimosz w żeliwie jest ciężki w prowadzeniu, bo ja gdzieś już to czytałem na tym forum.
Ellis Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor #32 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Ok dziękuję temat do zamknięcia pomógł mi jeden z forumowiczow Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Pi0trM Opublikowano 7 Grudnia 2016 #33 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Pozwól Ellis że wtrącę jedną uwagę dla potomności jako ps to Twojego wątku - otóż w sterowniku RT-16 jest możliwość regulacji czasu podawania paliwa, nie tylko przerwy w podawaniu. "Odkryłem" to kiedyś przez przypadek - można to zmodyfikować w opcjach wyboru rodzaju paliwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.