and2 Opublikowano 13 Grudnia 2016 #51 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Jeżeli masz ARW 3 (Breve?) to obroty masz wyższe niż w ARW 2,5, przeanalizuj napięcia na poszczególnych biegach. Ja mam ARW 1,5 (Breve), który tylko trochę różni się od "trójki". Znaczenie ma też wielkość i wielkość łopatek wentylatora (jeżeli chodzi o m3/h). ARW 1,5/1 230V / Usec1 - Usec2 17886-9990 115/1,5 135/1,5 155/1,5 188/1,5 230/1,5 ARW 3,0 230V / Usec1 - Usec2 17886-9998 115/2,4 135/2,6 155/2,8 180/3,0 230/3,0 ARW2,5/2 70/85/105/145/230VAC Czy do tej małej nagrzewnicy masz regulator 3 biegowy? Próbowałem u siebie zmniejszyć obroty tyrystorem, ale faktycznie hałasuje, brak komfortu.
specjalford Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #52 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Tyrystorowe regulatory na 230v tylko do silników szczotkowych , do silników jednofazowych z kondensatorem rozruchowym tylko regulator transformatorowy, Tak BREVE posiadam ale na 1 biegu to praktycznie wcale się nie kręci tak tylko wiatrak obraca :mellow: Tej mniejszej nagrzewnicy jeszcze nie podpinałem tylko na krótko, ale ona ma wyjścia z silnika na 3 biegi to raczej zastosuje normalny przełącznik 0-1-2-3
and2 Opublikowano 13 Grudnia 2016 #53 Opublikowano 13 Grudnia 2016 To dziwne, sprawdzę u siebie napięcia, może i u mnie powinno się lekko kręcić, a kręci bym powiedział w pełni zauważalnie. Ktoś mi napisał, że zdarzyło mu się kupić nowy regulator ARW, który miał za wysokie obroty, gdy go od razu wymienił problem znikł. Ta Twoja mniejsza nagrzewnica ma na 3 biegu o 200m3/h mniej niż moja na pierwszym biegu. Jednym słowem muszę się temu przyjrzeć. Z całości jednak wyłania się obraz układów ogrzewania, o których nie ma za dużo informacji, a te nasze wypowiedzi na pewno się komuś przydadzą.
specjalford Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #54 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Ta mniejsza nagrzewnica w pomieszczeniu 45m kwadratowych na pełnych obrotach to daje potężnie tak patrząc na wielkość wentylatora to niewiele się różni od V45
and2 Opublikowano 13 Grudnia 2016 #55 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Można jeszcze elektroniczny regulator zastosować, które w zależności od panującej temperatury wewnątrz dostosowuje obroty. Jednak nie zawsze byłoby to dobre, szczególnie przy małym piecu, małym pomieszczeniu i sporadycznym paleniu. Tak mi się przynajmniej zdaje, chociaż to tryb auto, a można pewnie na manualny przestawić. Mógłbyś wstawić zdjęcia nagrzewnic i ich połączeń na hali?
specjalford Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #56 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Mam taki razem z mniejszą nagrzewnicą ale to taki pokojowy troszkę :mellow: chociaż ma tryb ręczny na trzy pozycje ale nie będę go montował ;) pytanie ile tego ekogroszku spalasz za dniówkę? i jaka temperatura?
and2 Opublikowano 13 Grudnia 2016 #57 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Ostatnio, gdy paliłem dwa dni, ale bez pozostawiania włączonego pieca na noc temperatura dobiła na drugi dzień do 15 st. Budynek jest wyziębiony, nie ma w sobie ciepła, więc zużycie bym określał na 25 kg (worek ekogroszku). W pierwszym dniu od 4 st dobiło (przez 9 godzin) do 12, w drugim dniu od 8 st do 15 w 4 godziny. Gdybym palił stale, łącznie z nocami to pewnie bym się ugotował :). Ale jak już gdzieś wspomniałem to jeszcze nie ta pora.
and2 Opublikowano 13 Grudnia 2016 #58 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Wydaje mi się, że Twoje nagrzewnice powinny być po przekątnej umieszczone.
specjalford Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #59 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Właściwie powinny być nad drzwiami wjazdowymi, zamyślenie było po przekątnej no ale tak jest i nie jest żle , mam możliwość ich przekręcenia na którą stronę mi pasuje w danym momencie bo nie są połączone z rurami na sztywno tylko wężem gumowym, pytam o spalanie z ciekawości bo u mnie na dzień dzisiejszy wychodzi to tak , od godziny 9-tej do 17-stej poszło niecałe 4 węglarki węgla, na piecu non stop 52 do 57C w pomieszczeniach z grzejnikami temperatura pokojowa, na hali jakieś 13C a na dworze -6 to przy normalnym ubiorze w czasie pracy co i tak non stop wychodzi się na dwór i z powrotem to da się fajnie pracować bo i tak człowiek nie leży, no to wydaje mi się że jest bardzo dobrze jak w nie ocieplonym obiekcie jak widzisz chodzi głównie o dach, bo jak był potężnie ocieplony to można spokojnie dodać te 5 C co daje 18 na plusie przy takim spalaniu co nie bardzo da się pracować w grubszym ubraniu, reszta budynku utrzymuje ciepło
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2016 #60 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Jakbyś w lecie rzucił na dach styropapę 10cm to byłoby idealnie - może warto to zrobić?
specjalford Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #61 Opublikowano 13 Grudnia 2016 problem u mnie z dachem jest taki że była bardzo szybko budowana finansowo po bandzie i w zamieszaniu niema foli pod blachą i teraz jest problem bo najlepiej by było ją odkręcić dać folie od spodu wełna 20cm i blacha podbitkowa, a najszybciej i najtrwalej to piana 1 cm zamknięto komórkowa i z 6 cm otwarto komórkowej ale to do tanich nie należy choć byłby to najlepszy sposób , tylko o tej porze roku nie bardzo chcą mi tym sposobem zrobić bo jak twierdzą blacha jest zimna. Różnica temperatur sprawia że z rana przed ogrzaniem cala blacha jest mokra jak po deszczu więc musi być jakoś zabezpieczona, styropapa jest dobra ale mam blache akryl wiec wolę od spodu, a w sumie to komu to lato przeszkadzało :mellow: A pytanie o rury PP czy są jakieś rodzaje do gorącej wody a zimnej czy niema różnicy?
henryk1953 Opublikowano 14 Grudnia 2016 #62 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Jeżeli masz ARW 3 (Breve?) to obroty masz wyższe niż w ARW 2,5, przeanalizuj napięcia na poszczególnych biegach. Ja mam ARW 1,5 (Breve), który tylko trochę różni się od "trójki". Znaczenie ma też wielkość i wielkość łopatek wentylatora (jeżeli chodzi o m3/h). ARW 1,5/1 230V / Usec1 - Usec2 17886-9990 115/1,5 135/1,5 155/1,5 188/1,5230/1,5 ARW 3,0 230V / Usec1 - Usec2 17886-9998 115/2,4 135/2,6 155/2,8 180/3,0 230/3,0ARW2,5/2 70/85/105/145/230VAC Czy do tej małej nagrzewnicy masz regulator 3 biegowy? Próbowałem u siebie zmniejszyć obroty tyrystorem, ale faktycznie hałasuje, brak komfortu. Niekoniecznie - ARW 3,0/2 ma takie same napięcia jak ARW 2,5/2 - natomiast ARW 3,0/1 zaczyna się od 115V Przy przewymiarowanych nagrzewnicach lepiej mieć tą dolną regulację.
and2 Opublikowano 14 Grudnia 2016 #63 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ciekawe, słusznie trzeba czytać co się kupuje... Zastanawiam się jeszcze czy pomiędzy regulatorami Breve, a VTS Breve też występują różnice w napięciach (założenie to te same modele)? W takim razie doświadczony sprzedawca powinien zapytać klienta, czy chce na takie czy takie obroty, w zależności od tego jaką ma nagrzewnicę (nie wspominając o ilości oraz mocy silnika). W takim razie kolego specjalford jaki model ARW masz u siebie. A kolegę henryk1953 o rozwinięcie tematu co do producentów i panujących napięć.
specjalford Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor #64 Opublikowano 15 Grudnia 2016 ARW 3.0/2 Z sprzedawcami jest różnie jak pytałem czy 5,0 mi pociągnie obie na raz, to po przesłaniu danych technicznych nagrzewnicy stwierdził że chyba tak :wacko: Hmm no a jak nie pociągnie to co :blink: mam odpinać i odesłać :mellow: dlatego zamówiłem dwa a i tak lepiej bo można sterować nie zależnie
and2 Opublikowano 15 Grudnia 2016 #65 Opublikowano 15 Grudnia 2016 O właśnie i ten typ ma mniejsze napięcia, stąd niższe obroty. Jak masz 2 sztuki to jeszcze lepiej, jedną z nich ustawisz na 5 :) To żart oczywiście.
specjalford Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor #66 Opublikowano 15 Grudnia 2016 W przyszłym tygodniu na pewno będą hulać na 5 i to obie :mellow: ponieważ panowie będą pianować cały dach, 3cm zamkniętą i reszta otwarto komórkową w sumie 18cm grubości, nie mam wyjścia trzeba to zrobić :( aa to jedyny logiczny i trwały sposób i najszybszy :)
specjalford Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor #67 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Mam pytanie poszukuje przełącznika obrotowego 0-1-2-3 w obudowie 1 faza, na zasadzie łączenia jednego bieguna z pozostałymi trzema coś na zasadzie łącznika biegów, lub jak pospinać cokolwiek, bo od tych nazw z neta to głowa boli a schematy programu połączeniowego mają się nijak, po prostu chodzi mi o łączenie jednego bieguna po kolei z pozostałymi coś w tym stylu
sambor Opublikowano 17 Grudnia 2016 #68 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zobacz to powinno być dobre http://www.elektrogielda.com/sklep/product_info.php?products_id=936&osCsid=o73mk5qq4f1g68qs492p93jg33 Ew inny tzw przełącznik faz np do woltomierza - dawniej popularny element, przeważnie do 16A, ale zawsze coś. PS Zanim kupisz to się upewnij czy nie kupujesz tzw przełącznika sumującego - w którym za każdym przełączeniem dokładasz następną pozycję bez odłączania poprzednich pozycji np do przełączania mocy grzałek.
specjalford Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor #69 Opublikowano 18 Grudnia 2016 No właśnie że nie rozumiem tego schematu połączeń wydaje mi się że raczej dokłada po jednym biegunie :mellow: szukam dalej ale trudności są
henryk1953 Opublikowano 19 Grudnia 2016 #70 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Ten podany przez kolegę jak najbardziej się nadaje ,tam masz bez obudowy a tu z obudową: https://www.plcs.net.pl/index.php/katalog-automatyki/laczniki-krzywkowe/laczniki-4g/laczniki-4g10-10a/4g10-108-pk-lacznik-4g10-108-pk-0-1-2-3-10a-1-biegunowy.html Dla twoich potrzeb tylko ze schematem 108 lub z identycznym 68 ,ale wtedy oznaczenie będzie 0-L1-L2-L3- te przeznaczone są do woltomierzy. Jak masz znajomych elektrykow to popytaj.
sambor Opublikowano 19 Grudnia 2016 #71 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Na pewno się nadaje -, podobnie jak ten mój, a konfigurację przełączenia to się przeprowadza na samym wyłączniku przy pomocy zworek.
specjalford Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor #72 Opublikowano 19 Grudnia 2016 przełącznik ma przełączać trzy przekażniki dwu biegunowe z cewką 230v do których będzie podpięty sterownik pieca co z pompą i sterownik dwóch pomp Co i Cwu no i dwie pompy dla dwóch obiegów, można sterować samymi sterownikami ale jest to uciążliwe, dlatego na jednym sterowniku pomp będzie ustawiona temperatura 30C dla jednej pompy a dla drugieij awaryjna 85C . tu można zastosować prosty przełącznik 3-fazy L-O-P raz załączy jeden obieg lub odwróci na drugi z tym że cały czas jeden z nich czuwa awaryjnie jak by temp. pieca skoczyła za wysoko , no ale trzecia pozycja ma załączyć pompy obie z pierwszego sterownika i tu już taki przełącznik się nie sprawdzi, jestem przekonany że takie przełączanie można wykorzystać na łączniku krzywkowym wielomodułowym czy jak to się nazywa a jest ich cała masa i na tym się nie znam i dla tego najłatwiej było mi wy myśleć na przekażnikach Cała sprawa wygląda tak że musi być duży przełącznik prosty w obsłudze aby pracownik mógł w np. rękawicy przełączać ogrzewanie bez zbędnego zastanawiania się co i jak, Przy mojej wiedzy na temat elektryki po prostu wymyśliłem proste sterowanie montując przekażniki z podstawką na szynę din z diodą 4-stykowe włączane kolejno takim przełącznikiem.Natomiast sprawa zakupu jakiegokolwiek łącznika krzywkowego to od sprzedawców nie uzyskałem odpowiedzi wszyscy kierują do plików producenta z oznaczeniami programu łączeń i tyle. Zamówiłem taki jak dodał pan Henryk1953
and2 Opublikowano 20 Grudnia 2016 #73 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Jesteś lepszy magik niż ja :)...u siebie mam sterownik iryd, który steruje dwoma pompami. W oddzielnych pomieszczeniach mam różne termostaty. W zależności, w którym pomieszczeniu szybciej nabije żądaną temperaturę ten obieg się wyłączy.
specjalford Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor #74 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Mam taki jak ty innej firmy ale nie nadaje się ,ponieważ u mnie kotłownia jest w pomieszczeniu naprawczym gdzie jest tokarka prasa itp, zastosowałem proste sterowniki z wyświetlaczem dużym aby się wszystko rzucało w oczy, poszedłem drogą prostoty i obsługi bo dla mnie rzeczy skomplikowane są nikomu nie potrzebne ,no ale świat poszedł tą drogą, dlatego tak to wymyśliłem aby każdy mógł sterować nawet w rękawicy roboczej :) a termostaty , no to się zastanawiałem na grzejniki zamontować ale nie bardzo jest sens , natomiast na hali raczej tez zamontuje sterownik podobny jakie mam tylko z sterowaniem na jedną pompę czujnik temp. wykorzystam do rury dolotu wody a wyjście na pompe aby uruchamiał dojscie prądu do regulatorów które będą cały czas włączone i w ten sposób uzyskam automatyczne włączenie i wyłączenie wentylatorów według temperatury a co za tym idzie, widoczna będzie temperatura jaka jest na kotle aby nie zapomnieć zasypać kotła lub zagotować wody. To że te sterowniki mają na wyjściu prąd obciążeniowy 1A to w niczym nie przeszkadza ponieważ w nim jest tylko programowalny mikroprocesor flesz który steruje tranzystorami, które uruchamiają przekażniki przez które płynie prąd wykonawczy na urządzenia więc wystarczy wy lutować taki przekażnik 1A i zmontować spokojnie 10A koszt 10pln no i pogrubić przewody przejściowe no i można sterować czym popadnie :) dlatego lubię te taniuśkie sterowniki :) przesadzał z zabezpieczeniem nie będe ponieważ odbiorniki przeważają możliwości pieca, gdy by było na odwrót lub wyrównane to zamontował bym prosty termistor 95C który przy tej temperaturze odłączył by wszystkie urządzenia włączając tylko pompy i wszystkie nagrzewnice na maxa przez przekażnik,u mnie przez większość dnia ten system jest na pastwe losu bo albo co jakiś czas musze gdzieś jechać lub pracownicy idą do domu na przerwę obiadową ,znalazłem stronę firmy Spamel na której można samemu ułożyć program łączeniowy i wyskakują wszystkie łączniki krzywkowe :) tylko problem leży w tym że akurat takich nie mogę nigdzie znależć w detalu :mellow: było by jeszcze prościej zmontować sterowanie :rolleyes:
specjalford Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor #75 Opublikowano 25 Grudnia 2016 No i sterownia gotowa :mellow: Prościej już się nie da sterować :mellow: A poza tym jest jeszcze jeden problem z małą nagrzewnicą, jest w pięta w instalacje z grzejnikiem a właściwie z grzejnikami i gdyby chcieć ją mocniej wykorzystać no to jest problem, tak jak jest ,to jest dobrze ale pewnie trzeba by było zastosować jakieś zawory? lub jest możliwość zasilić ją osobno z pieca bo jest zamontowana za ścianą zaraz za piecem przez jakaś pompkę na 1/2 cala lub 3/4 ale ciekawe czy takie występują?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.