Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł 38Kw Ze Sterownikiem Argon 2 , Pomocy !

junior58

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , posiadam kocioł o mocy 38kW  EKO z podajnikiem ślimakowym i sterownikiem ARGON 2   , spala rażące ilości  eko-groszku ..  . Jestem można powiedzieć zielony w tych ustawieniach , wiem jak je wprowadzić jednakże nie wiem jakie powinny przyjmować wartości  . Aktualnie - wygląda to tak , ze niedopalone pozostałości eko-groszku zalegają przy krawędziach paleniska BA czasami nawet  bryły , które oblepiają palenisko.. . nie wiem j co jeszcze mógł bym podać -  ogrzewam dom jakieś 250-300 m2 użytkowe . Myślę , że sterownik ma wartości fabryczne 

cp 10

cb 10

PP 1

od 4

łp 35

łu 28

oG 5

cd 30

cu 10

łc 33

nc 35

Opublikowano

a jakie masz wartości? 

tr

hr

mr

Opublikowano

Jak sprawdzić te wartości ? , na sterowniku  ich nie ma  a podałem wszystkie z góry na dół 

Opublikowano

Tamte nastawy  były .. nie wiem skąd , nie były na pewno nastawami fabrycznymi , zmieniłem na fabryczne tj : 

cp 10

cb 5

pp 3 

od 7

tp 35

tu 30

og 12

cd 30

cu 15 

nc bez zmian 

Zobaczę jak będzie wyglądało palenisko z takimi nastawami i ewentualnie będę pytał o korekcję  poszczególnych ustawień które będą mogły mieć wpływ na to jak bedzie spalał się eko groszek

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam chciałbym odnowić ten tema posiadam piec wistal skam-p 35kw ze sterownikiem argon 2, piec powiedzmy odziedziczyłem razem z budynkiem. Wiem że piec za duży jak na ten budynek. ogrzewany budynek to dwa sklepy i salon fryzjerski. sklep spożywczy tak naprawde 3 grzejniczki, fryzjer 2 grzejniki, no i kolejny sklep ze sprzętem rtv agd też z 3 grzejniki. temperatura obecna w sklepach około 21-24 stopnie. problemem jest spalanie pieca bo wynosi ono około 25-30 kg na dobe. nastawy pieca: cp 17, cb 09, pp 02, od 07, tp 35, tu 28, og 06, cd 21, cu 05, tc 19, nc 70. co zrobić żeby to bydle mniej paliło? aha. dodam że instalocja prosta z najprostrzych przy piecu tak naprawde 3 zawory i to jedyna możliwośc regulacji temperatury, osoba która poprzednio paliło kazała zawory wychodzące z pieca skręcić żeby za dużo ciepła nie szło na sklepy

Opublikowano

25-30 kg na 35kW to duzo? ile tj metrow? Piszesz ze sa sklepy to wnioskuje ze sa i witryny sklepowe a wiec odbior ciepla duzy. 

Opublikowano

Jeśli w sklepach jest ponad 20C i pali do 30kg/24h to jest to dobry wynik przy takim kotle.

Opublikowano

są witryny tylko że najlepsze jest to że ogólnie na sklepie z rtv było więcej grzejników ale kilka z nich zakręciłem bo przy temp 24oc było za gorąco. Metrów ogrzewanych w sumie będzie z 200. Czy moglibyście odnieś się do samych nastaw pieca? obecnie piec pracuje ok 17 minut i na 10 minut przechodzi w stan nadzoru. czy można w jakiś sposób zmienić ustawienia żeby piec dłużej był w stanie nadzoru?

Opublikowano

musze jednak zaktualizować spalanie 30 kg a nawet 35 to było spalanie za listopad, przy obecnych temperaturach spalanie jest jakieś 50 kg na dzień

Opublikowano

to co forumowicze, nie da się nic zrobić ma palić 50 kg dziennie czy *** i wstawić mniejszy?

Opublikowano

ale co tam wypełnić? to jakas strona o wypalaniu ceramiki w piecu. piec w tórym pale to wistal skam-p 35 kw. Producent pieca juz chyba nie istnieje. sterownik argon 2. węgiel to ekogroszek od lokalnego dostawcy kaloryczność 24 mają o wyższej kalorycznośći ale niby ten się lepiej pali jak nie utrzymujemy zbyt wysokich temperatur na piecu, u mnie temperatura zadana 44oc

Opublikowano

Masz linka tylko kliknąć:   http://cieplowlasciwie.pl/

Opublikowano

Wychodzi na to ,że kocioł jest dobrany dobrze i spalanie wynika z zapotrzebowania budynku.

Opublikowano

Ja też uważam że spalanie masz w normie. Budynek sito to ciepło ma gdzie uciekac. Pustak bez jakiejkolwiek ocieplenia. Od dołu nic od góry nic ściany nic. Okna stare. Fizyki się nie oszuka choć pewnie nie jeden by chciał (ja na pewno) :)

Opublikowano

te wyliczenia mogą być troche mylne moim zdaniem, to sa sklepy, sa w nich urządzenia które pracując też wydzielają jakieś ciepło. ale faktycznie budynek nie jest ocieplony, sa witryny okienne drzwi też całe przeszklone, często otwierane. w mojej część mam trzy grzejniki w tej chwili włączone (reszta zamknięta) 60/16/90 cm i 280/16/30 i 100/16/30 wymiary grzejników. i te grzejniczki rozgrzewają mi temperature z 21oc o godzinie 9 do 23-24 o godzinie 17. faktycznie przyjdzie mi palić 50 kg dziennie??

Opublikowano

zrozumiałbym jak wszystkie grzejniki miałbym rozkręcone i byłyby mega gorące ale tak nie jest. grzejniki są po prostu ciepłe. a gdyby spojrzeć na same ustawienia pieca, może tam coś nie gra. węgiel niby się wypala, powstają jakieś tam spieki, może za dużo powietrza, może pokombinowac z czasem podawania i przerwy. no sam już nie wiem. 

Opublikowano

Pokombinować możesz z ustawieniami ,ale raczej dużo to nie da .Przynajmniej ,żeby był ocieplony strop .

Opublikowano

no tak ale w którym kierunku pójśc?? zmniejszyć nadmuch, zwiększyć nadmuch?? czy jakies ustawienia w trybie nadzoru pozmieniać?? a może zadać takie ustawienia żeby piec ciągle pracował ale podając mniejsze dawki??

Opublikowano

lider powiem tyle ster.dwu stan w dzisiejszej dobie to przezytek , pomysl o Pidzie ,np. Skzp-02   bo tak bedziesz wlczyc i walczyc i palic duzo .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.