Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4 Drogowy

barwas1573

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od 3 miesięcy posiadam piec Defro Duo Uni 15 KW z Pid K1PV3.

Posiadam zawór czterodrożny AFRISO i chciałbym do niego założyć siłownik Afriso ARM 343, proszę Was o podpowiedź czy kupując taki siłownik muszę jeszcze do niego coś dokupić? Wiem, że mam ustawienia w piecu "zawór wbudowany" ale on podobno działa tylko i wyłącznie z tym siłownikiem, obecnie przy załączeniu wywala błąd. Czy muszę po podłączeniu siłownika mieć jeszcze gdzies zamontowany czujnik temperatury aby piec wiedział jaka temp wychodzi na centralne? Czy taki siłownik ma w sobie juz takowy czujnik zamontowany? Proszę o Was o info co konkretnie bym potrzebował aby to wszystko czyli siłownik na zaworze oraz ten zawór wbudowany działały.  

Pozdrawiam 

Opublikowano

Sam siłownik nie ma żadnego czujnika.Posiada jedynie 3kabelki które podłączasz odpowiednio do sterownika kotła tak aby siłownik otwierał i zamykał zawór 4D w odpowiednią stronę.Powinny być czujniki min.na zasilaniu instalacji za pompą na grzejniki oraz na powrocie kotła.Sterownik ma zapewne wejscia na te czujniki.

Opublikowano

Dzięki za info, na powrocie posiadam czujnik, jedynie brakuje za pompą i na wyjściu, da radę takie czujniki gdzieś zakupić i jaka jest ich cena? No i czy dodatkowe dwa czujniki temp da rade podłączyć do mojego sterownika bo mam już na termie, na powrocie i na podłogówce to w sumie 3 a jeszcze 2 trzeba wstawić.

Opublikowano

Dzięki za info, na powrocie posiadam czujnik, jedynie brakuje za pompą i na wyjściu, da radę takie czujniki gdzieś zakupić i jaka jest ich cena? No i czy dodatkowe dwa czujniki temp da rade podłączyć do mojego sterownika bo mam już na termie, na powrocie i na podłogówce to w sumie 3 a jeszcze 2 trzeba wstawić.

Nie znam tego sterownika ale chyba bez dokupienia dodatkowego modułu sterującego nie będziesz w stanie sterować siłownikami dwóch zaworów mieszających tzn zaworu 4D i 3D na podłogę.Musisz też ustawić w parametrach czas otwarcia zaworu który należy dobrać zgodnie z posiadanym siłownikiem zaworu(podany na tabliczce znamionowej)Sugeruje kontakt z serwisem firmy TECH który jest producentem tego sterownika.

Tam dowiesz się szczegółów oraz  gdzie mozna dostać czujnik(może nawet prześlą za zaliczeniem pocztowym cena takiego czujnika nie jest wysoka)tel.338759380:333300018:338751920

Opublikowano

Nie znam tego sterownika ale chyba bez dokupienia dodatkowego modułu sterującego nie będziesz w stanie sterować siłownikami dwóch zaworów mieszających tzn zaworu 4D i 3D na podłogę

na podłogówce nie chcę bo mam termostat założony więc to inny obieg, chciałbym tylko siłownik na 4d wychodzący na centralne, ogólnie wiem jak to podłączyć tz siłownik ale nie wiem jakie czujniki temperatury i gdzie ewentualnie je dostane i za ile :)

Opublikowano

Coś podobnego.

Dzięki za info, czyli na zawór 4D, który posiadam zamontowany wytarczy taki siłownik, który mnie interesuje, podłączam go do sterownika kotła, do tego czujnik temp na właśnie zasilaniu +  czujnik za pompą?

Opublikowano

Coś podobnego.

Dzięki za info, czyli na zawór 4D, który posiadam zamontowany wytarczy taki siłownik, który mnie interesuje, podłączam go do sterownika kotła, do tego czujnik temp na właśnie zasilaniu + czujnik za pompą?

Chcesz to ci sprzedam automat do 4d afriso na gwarancji

t_d :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.