Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Alternatywne Ogrzewanie Domu

vito217

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dom o powierzchni 80m2 postawiony z pustaka żużlowego, ocieplony  styropianem chyba 8cm. Dom jest ogrzewany piecem co na węgiel, i to się sprawdza. Tyle że w domu jest ktoś przez parę dni w miesiącu i o ile w miesiącach w których temperatura nie spada poniżej zera nic się nie dzieje co najwyżej w domu zimno jak w kostnicy i trzeba dwa dni grzać żeby można było komfortowo siedzieć. Ale problem się zacznie jak przyjdą mrozy zastanawiam się nad dwoma wariantami:

Założenie pieca elektrycznego co lub gazowego (pod istniejącą instalację żeby przemieliło wodę w rurach coby nie zamarzła)

Bardziej przemawia do mnie ogrzewanie elektryczne z racji mniejszej awaryjności i bezobsługowości. Z tego co wyczytałem potrzebowałbym pieca o mocy 6kw. Teraz pytanie ile orientacyjnie taki piec zużyje kw przez 3 miesiące grudzień styczeń luty. Wiem że ciężko to określić ale chodzi mi o jakieś racjonalne widełki od do żebym mógł określić czy w ogóle jest to w jakiś sposób opłacalne.

Chciałbym żeby w domu przy mrozach piec pełnił funkcję przeciwzamrożeniową. A gdy ktoś będzie w domu wyłączyć ogrzewanie elektryczne i korzystać dalej z ogrzewania węglowego. Może macie jakieś inne rozwiązanie?

Ważne żeby było w miarę tanie, nie opłaca mi się zakładanie pomp ciepła bo tak jak pisałem w domu jest ktoś przez pare dni w miesiącu. Przez większość czasu stoi pusty.

Tak żeby dać jakikolwiek obraz zapotrzebowania ciepła w domu:

korzystając z pieca węglowego, przy minusowych temperaturach zużywam tonę węgla brunatnego i kamiennego (50/50) na miesiąc 

przy -20 trzeba grzać przez całą dobę żeby rano dało się wyjść z łóżka.  Przy temperaturze około  zera wystarczy palić tylko w dzień. 

Mam nadzieję że to da jakieś wskazówki do określenia zapotrzebowania. 

Opublikowano

Nie wiem jaki masz węgiel, ani jaki kocioł, ale zakładając dla węgla kamiennego 25MJ/kg a dla brunatnego 14MJ/kg i sprawność kotła 70% to:

z 1 t węgla (50/50) uzyskujesz 3792 kWh

tyle energii:

z prądu (taryfa g11) zakładając cenę 0.63 zł/kWh - 2389zł

z gazu nie wiem dokładnie jaka jest cena, ale znalazłem taką na innym forum z 2015r.

kocioł kondensacyjny 0,215 kWh - 815,28 zł

kocioł zwykły 0,24 kWh - 910 zł

Opublikowano

To chyba skuszę się na prąd zakładam że jeśli będzie miał utrzymać w domu temperaturę 7-8 stopni to myślę że zamknę się w granicy 600 zł za miesiąc

Opublikowano

Wypełnij to: http://cieplowlasciwie.pl/start

Wpisz temperaturę w domu 7*C i zobacz jak to wyjdzie ;)

Opublikowano

Ale jak wpisze 10 to wyjdzie.

Opublikowano

Tragedia jeśli chcesz grzać prądem koniecznie staraj się o taryfę nocną ,jeśli masz w domu 3 fazy jeśli nie to nowy wydatek.Według wyliczeń jeśli będzie łagodna zima masz szansę zmieścić się w tych pieniądzach .Natomiast przy mrozach katastrofa finansowa nawet szkoda liczyć .poz.Hermogenes

Opublikowano

Masz ocieplone styropianem 8cm jak w napisałeś w #1 czy bez ocieplenia jak podałeś na stronie cieplowlasciwe.pl

Opublikowano

Witaj jak możesz to zrób ten bilans dla temperatury 10 C  i 15 C podaj wyniki .3600 zł na sezon zimowy to cena jaką możesz zapłacić za energię  6x600 zł ?. poz Hermogenes

Opublikowano

Pytanie czy masz przydział mocy na te 9 KW i taryfę na ogrzewanie  ,na OLX kupisz tanio piece akumulacyjne grzałki też są tanie . Po sezonie wystawiasz do szopy. Skoro bywasz co kilka dni to możesz ręczne dobierać moc grzania lub wstawić jakąś automatykę. Tak aby można było szybko wybudzić dom na przyjazd grzejąc pełną mocą. Musisz wszystko przeanalizować masz teraz dane porównawcze. Żeby potem nie było na mnie.poz.Hermogenes    

Opublikowano

W ebokTauron mam takie dane 

Moc umowna:
26
Zabezpieczenia przedlicznikowe:
40 A
Mnożna:
1

Czy możliwe że moc umowna to 26kw ?? nie ma jednostki dlatego nie jestem pewny

Myślałem nad takimi grzejnikami jednak pozostaje problem zamarzania wody w rurach. 

Kotłownie mam przytuloną do bryły budynku tyle że jest zrobiona z drewnianej ramy ocieplonej styropianem i dach wełną. I w normalnych warunkach do -10 nic sie nie dzieje gdy jest zimniej a nie jest palone potrafi sobie trochę przymarznąć.  

Myślałem także nad dodaniem koncentratu glikolu do układu jednak do wody użytkowej  już się nie da, a ona też jest zagrożona zamarznięciem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.