Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Podłączyć Pompę Podłogową Do Ecoal ?

kristof82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg instrukcji jest

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanko  "Funkcja pompy CWU" ustawione mam jako CWU ,a jak ustawie na CWU + Mieszająca to nie będzie lepiej dla kotła?

Masz starszy ster z obslugą 3 pomp bez obsługi zaworu N-drożnego z siłownikiem.

CWU+ mieszająca ustawia się wtedy kiedy chcesz podgrzewać powrót przez bojler, ma to swoje zalety ( podgrzanie powrotu ) wady ( nie bardzo panujesz nad temp. CWU ) żeby korzystać z tej funkcji najlepiej jak bojler jest blisko kotła.

Przy tym ustawieniu sterownik pilnuje temp. bojlera wg, czujnika CWU i temp. powrotu względem czujnika powrotu podgrzewając powrót przez bojler jak już wspomniałem.

Opublikowano

A tak konkretnie to posiadam instalacje z trzema pompami C.O , CWU , podłogowa i zawór 3d. Poza tym na chwilę obecną nie ma podłączonych czujników temperatury wewnętrznej ani zewnętrznej. Gdzieś czytałem że pompa podłogowa powinna chodzić non-stop.Czyli bez czujników to pozostaje mi tylko podłączenie pompy na krótko? (Tak miałem te czujki w zestawie) 

Tak podłogówka ma dużą bezwładność i najlepiej jak pompa tego obiegu pracuje ciągle z odpowiednią temp. zasilania.

Jeśli nie masz podłączonego czujnika podłogówki pompka nie ruszy chociaż ustawisz w zaawansowanych na podłogową jak koledzy piszą.

Jest inna możliwość żeby pracowała ciągle bez czujnika ( z gniazda pompki oznaczonej "mieszająca" )

Podobnie wchodzisz w zaawansowane i tam ustawiasz pompkę mieszającą jako cyrkulacyjna. Następnie trzeba wejść w programatory, wybrać programator pompy cyrkulacyjnej i tam ustawiasz czas pracy pompki na 60min a czas postoju na 0. Wtedy pompa będzie pracowała ciągle.

Jeśli ktoś ma cyrkulację wtedy pisałem na darmo :) chyba że wtedy cyrkulacje podłaczyć pod jakiś zewnętrzny programator z marketu

Opublikowano

Czyli tak jak pisałem ;)  Nie podpowiadałem o programatorze bo autor nie ma sterowania przez net a ustawianie programatora przez panel troszkę czasu zajmuje. Wydawało mi się że lepszym pomysłem jest ustawić temp załączenia cyrkulacji na min czyli 25st - zakładam że CWU jest grzane ciągle i raczej nie spada poniżej 25st - w sumie to na pewno nie spadnie jeśli pompa CWU będzie chroniła powrót

Opublikowano

Czyli tak jak pisałem ;)  Nie podpowiadałem o programatorze bo autor nie ma sterowania przez net a ustawianie programatora przez panel troszkę czasu zajmuje. Wydawało mi się że lepszym pomysłem jest ustawić temp załączenia cyrkulacji na min czyli 25st - zakładam że CWU jest grzane ciągle i raczej nie spada poniżej 25st - w sumie to na pewno nie spadnie jeśli pompa CWU będzie chroniła powrót

Oczywiście Twój sposób tez jest dobry :)

W programatorze też niema dużo roboty bo tylko jak pisałem czas pracy pompy 60 a postój 0.

Jeśli miałbym z panela ustawiać wszystkie programatory i pstrykać każdą godzinkę to bym chyba świra dostał :)

A co do tego grzania CWU to sterownik można przecież w dowolny sposób oszukać, to tylko głupie pudełko w które zapakowane jest ździebkiem elektroniki, on nie widzi gdzie dałeś czujnik i że go w konia robisz :) tylko odczytuje temperaturę gdzie byś ją nie mierzył :)

Opublikowano

Wiem o tym że sterownik będzie widział to co mu będziemy chcieli pokazać. W w/w przypadku przepinanie czujnika CWU nie będzie potrzebne bo przy pompie CWU w funkcji ochrony powrotu temp CWU często będzie = temp kotła(w zależności też jaki zasobnik i jaki rozbiór - jeśli są małe dzieci warto założyć wtedy zawór 3d na wyjściu CWU żeby się nie poparzyć)

Opublikowano

Dokładnie i dlatego nie bardzo mi się podoba wykorzystywanie pompki CWU właśnie dlatego że nie panuję wtedy nad temp. CWU, wole wykorzystać programator CWU i grzać wodę wtedy kiedy jej potrzebuję. Są zwolennicy jak i przeciwnicy tego rozwiązania jak we wszystkim :)

Odniosłem się w poprzednim wpisie do tego że napisałeś o warunku grzania CWU, stąd ta dalsza jego część o oszukaniu czujnika gdyby CWU nie była grzana.

Opublikowano

Tak podłogówka ma dużą bezwładność i najlepiej jak pompa tego obiegu pracuje ciągle z odpowiednią temp. zasilania.

Jeśli nie masz podłączonego czujnika podłogówki pompka nie ruszy chociaż ustawisz w zaawansowanych na podłogową jak koledzy piszą.

Jest inna możliwość żeby pracowała ciągle bez czujnika ( z gniazda pompki oznaczonej "mieszająca" )

Podobnie wchodzisz w zaawansowane i tam ustawiasz pompkę mieszającą jako cyrkulacyjna. Następnie trzeba wejść w programatory, wybrać programator pompy cyrkulacyjnej i tam ustawiasz czas pracy pompki na 60min a czas postoju na 0. Wtedy pompa będzie pracowała ciągle.

Jeśli ktoś ma cyrkulację wtedy pisałem na darmo :) chyba że wtedy cyrkulacje podłaczyć pod jakiś zewnętrzny programator z marketu

Dopiero będę zaczynał przygodę z podłogówką to jaka jest ta odpowiednia temperatura zasilania? :) I jak już pozmieniam czasy pracy i postoju pompki to temperaturę załączenia też mam jakąś ustawić czy ona będzie się załączała od razu po przejściu w tryb Automatyczny?

Opublikowano

Jaka jest ta "odpowiednia" temperatura to ja Ci nie powiem bo nie mam zielonego pojęcia jak ta podłogówka była projektowana, zobaczysz jak zaczniesz grzać.

Pytasz bardzo chaotycznie i nie wiem dokładnie o co chodzi a zaraz może się trafić jakiś nawiedzony gostek że zarzuci mi że pisze głupoty :)

Nie mam na myśli kolegi hajtaler ale miałem "zwarcia" na ES z z takimi co wydawało im się że jako jest mądrzejsze od kury :)

Cykle możesz ustawić przy aktywnej pokojówce, jeśli dobrze rozczytuje Twoje pytanie.

Temperatura załaczenia pomp to co innego, napisze ogólnie, że jeśli temp. zadana na kotle nie osiągnie minimum to pompki się nie załaczą, jeśli temperatura na kotle spadnie za bardzo to kocioł nie będzie "mielił" na niskiej temperaturze zalany chłodną wodą z układu tylko znowu wyłączy pompy, dogrzeje się sam i znowu właczy pompy, to tak po krótce.

Opublikowano

Ok dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi . Pytania trochę chaotyczne ponieważ nigdy wcześniej nie miałem styczności z takim kotłem i instalacją CO :)

Opublikowano

Koledze chyba chodzi o temp zasilania podłogówki - jeżeli masz zawór termostatyczny 3d(powinien być z zakresem 20-43st) to ustawiasz ręcznie temperaturę do komfortowej

Opublikowano

Witam od niecałych 2 miesięcy ogrzewam swój dom gdzie mam na całości ogrzewanie podłogowe i nawet nie wiedziałem że pompy obiegowe od podłogówki powinny chodzić cały czas u mnie jak do tej pory było ustawione na czujniku 19 stopni i jak spadnie do 18,5 to się załączały i dodatkowo włączały się co 60 min na 5min. Wczoraj zmieniłem ustawy na sterowniku 5min pracy na 5 min postoju zobaczymy rano jaka będzie temperatura i cy spalanie wzrosło...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.