Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Podłączyć Pompę Podłogową Do Ecoal ?

kristof82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w temacie jak podłączyć pompę podłogową do sterownika Ecoal? Obecnie podłączoną mam na krótko do gniazdka , chciałbym ją wpiąć do sterownika. Mam jedno wolne wyjście  w sterowniku do podłączenia pompy oznaczone jako "Pompa Mieszająca" . Co muszę przestawić w ustawieniach żeby aktywować to wyjście,  aby pompa załączała się w odpowiednim momencie. Pozdrawiam.

Opublikowano

W ustawieniach zaawansowanych zmien z pompa mieszajaca na podlogowa

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Podłączasz pompę pod wyjście P1 lub P2 (w zależności jaką konkretnie masz instalację- sama podłoga, podłoga+grzejniki, zawór 3d, 4d z siłownikiem czy bez) ustawienia-> obwód CO1 lub CO2 -> Typ obwodu-> i tu wybierasz konkretnie. Potrzeba też podłączyć czujnik temp wewnętrznej i jak ma być pogodowe sterowanie to czujnik zewnętrzny też. W instrukcji wszystko jest opisne na stronie esterownik.pl

Opublikowano

Zmiana w ustawieniach zaawansowanych z pompy mieszającej na podłogową nic nie daje ponieważ chyba trzeba podłączyć czujnik temperatury podłogowej którego ja nie posiadam.

Opublikowano

Powinieneś dostać razem ze sterownikiem 2,sztpost-2974-0-54771900-1479936406_thumb.png

O taki x2. Jak nie masz to upomnij się

Opublikowano

No tak. Jaki masz typ instalacji? Zawór 3d, 4d siłownik. Schemat najlepiej wrzuć

Opublikowano

A tak konkretnie to posiadam instalacje z trzema pompami C.O , CWU , podłogowa i zawór 3d. Poza tym na chwilę obecną nie ma podłączonych czujników temperatury wewnętrznej ani zewnętrznej. Gdzieś czytałem że pompa podłogowa powinna chodzić non-stop.Czyli bez czujników to pozostaje mi tylko podłączenie pompy na krótko? (Tak miałem te czujki w zestawie) 

Opublikowano

Jeżeli zawór 3d nie jest z siłownikiem tylko termostatyczny gdzie ręcznie ustawiasz temp to pompa na stałe. Podłącz ją pod wyjście P2 i w ustawienia ->obwody CO->obwód CO2->Typ obwodu ustaw"pompa CO"

Opublikowano

Masz ster podpięty do sieci czy w ustawienia wchodzisz panelem przy kotle? I którą wersję sterownika masz?

Opublikowano

Nie mam podpiętego do sieci bo jest to nowy dom i jeszcze tam nie mieszkam. Właśnie nie wiem jaką mam wersję sterownika i w chwili obecnej nie mogę sprawdzić. Zakupiłem go w Lutym 2015.

Opublikowano

Który z paneli

1post-2974-0-80287100-1480007854_thumb.png

2post-2974-0-24163500-1480007864_thumb.png

Opublikowano

W takim razie podłącz pompę podłogówki pod wyjście "pompa mieszająca". W "funkcja pompy mieszającej" wybierz "pompa mieszająca" . W menu niezależna praca pompy mieszającej wybierz "tak"

Temp załączenia pompy mieszającej ustaw 60 st

Tu masz instrukcje https://esterownik.pl/nasze-produkty/ecoal

Opublikowano

Tak tylko nie wiem czy nie będzie to kolidować z pompą podłogówki podłączoną pod wyjście pompy mieszającej. Wtedy trzeba będzie ją ustawić jako funkcja "pompy cyrkulacyjnej"

Opublikowano

Nie dlaczego- musisz tylko przełączyć w funkcji pompa mieszająca na pompa cyrkulacyjna i ustawić temp jej załączenia na minimum tzn 25 st - przy takiej temp CWU załączy się pompa podłogowa. Funkcję pompy CWU ustaw na CWU + mieszającą a temp załączenia pompy mieszającej ustaw na 45 st(gdy temp powrotu spadnie poniżej 45 załączy się pompa CWU żeby go dogrzać. Trzeba zamontować czujnik temperatury powrotu jak najbliżej powrotu kotła i,dobrze,zaizolować) Wadą tego rozwiązania jest to że temp CWU będzie wyższa od zadanej gdy pompa będzie dogrzewać powrót

Opublikowano

Nie dlaczego- musisz tylko przełączyć w funkcji pompa mieszająca na pompa cyrkulacyjna i ustawić temp jej załączenia na minimum tzn 25 st - przy takiej temp CWU załączy się pompa podłogowa. Funkcję pompy CWU ustaw na CWU + mieszającą a temp załączenia pompy mieszającej ustaw na 45 st(gdy temp powrotu spadnie poniżej 45 załączy się pompa CWU żeby go dogrzać. Trzeba zamontować czujnik temperatury powrotu jak najbliżej powrotu kotła i,dobrze,zaizolować) Wadą tego rozwiązania jest to że temp CWU będzie wyższa od zadanej gdy pompa będzie dogrzewać powrót

Proszę sprawdzić czy dobrze Pana zrozumiałem. Zmieniam z pompy mieszającej na cyrkulacyjną , a temp załączania (tzn.Temperatura załączenia pompy mieszającej) daje na 25st. Funkcję pompy CWU ustawiam na CWU+Mieszająca , a gdzie mam ustawić te 45st? Sory ale w tych sprawach jestem zielony :)

Opublikowano

Funkcja pompy mieszającej - pompa cyrkulacyjna

Temp załączenia pompy cyrkulacyjnej- 25st

F pompy CWU - CWU +mieszająca

Temp załączenia pompy mieszającej - 45,st

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.