Skocz do zawartości
IGNOROWANY

12 Godzin Pali Dobrze, A Później Już Nie... Termix Plus 18Kw, Sterownik Argon 3P

Hasek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam niemały problem w kwestii swojego kotła.

Kocioł to Termix-Plus Eko Energy 18 kW. Na stronie producenta ponoć wystarczy dla powierzchni do ogrzewania poniżej 170 metrów kwadratowych.

Ja do ogrzania mam 120 metrów. Dom z 1878 roku, 13 okien, 13 grzejników paletowych (wszystkie ustawione na 2 albo 3 w 6-stopniowej skali grzania), grubość ścian - 65 centymetrów, nieocieplane styropianem.

Kocioł w ciągu doby spala od 50 do 60 kg ekogroszku (sic!).

Aby zmniejszyć spalanie zmieniane były ustawienia na sterowniku (Argon 3p). Po zmianie ustawień, nastawa utrzymuje je przez około 24 godziny, natomiast później jest, jak było. Trzykrotnie wymieniony został sterownik na nowy i mam powtórkę z rozrywki. Jak były te ustawienia, które utrzymywały się przez te wspomniane 24 godziny, to kocioł palił 15-20 kg ekogroszku, co było wg mnie rewelacyjnym wynikiem.

Czas podawania - 8 sekund

Czas postoju - 51 sekund

Siła nadmuchu - 20 bieg dmuchawy

Nastawa zaworu czterodrożnego na skalę 2

Temperatura - 55 stopni. Gdy kocioł osiągnie 55 stopni, to gdy wyłączy się zarówno podajnik, jak i dmuchawa, temperatura wzrasta do 58,5 stopnia i w przeciągu 8 minut spada do 53,9 stopni. Następnie ma miejsce sekwencja 22 podawań i postoju, aż dojdzie do 55 stopni i wyłącza się podawane i nadmuch [powtórka z rozrywki].

Czy ktoś z Państwa miał podobny problem i się z nim uporał? Ewentualnie czy mogę prosić o poradę, co zrobić, aby te ustawienia utrzymywały się permanentnie, a nie tylko przez 24 godziny?

Na wszelkie pytania, jeśli pojawią się z Państwa strony, odpowiem.

Opublikowano

A co dzieje sie z nastawami które podałeś po 24 godzinach? Resetują sie do fabrycznych? Zmieniają się?

Jeżeli tak , to nic ci nie poradzimy, wadliwy sterownik.

Opublikowano

Ustawienia pozostają takie, jakie ja wprowadziłem. Natomiast system pracy ulega całkowitej zmianie.

Co do sterownika - jest już trzeci. Czy warto zatem rozważyć sterownik innej firmy?

Opublikowano

Sterownik dwustanowy tak działa, poniżej temperatury zadanej  dmuchawa działa bez przerwy, a podajnik cyklicznie. Powyżej zadanej zarowno dmuchawa jak i podajnik działaja cyklicznie. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale "ten typ tak ma" :)

Opublikowano

Nie masz za dużego przestoju między podaniami? Albo masz aż tak duży odbiór ciepła albo piec ma problem z uzyskaniem temperatury chociaż skoro zawór jest ustawiony na 2 to raczej to drugie.

Pokaż zdjęcia płomienia, kopca i popiołu jaki spada.

Opublikowano

Witam,mam niemały problem Kocioł to Termix-Plus Eko Energy 18 kW.

Kocioł w ciągu doby spala od 50 do 60 kg ekogroszku (sic!).

Aby zmniejszyć spalanie zmieniane były ustawienia na sterowniku (Argon 3p). Po zmianie ustawień, nastawa utrzymuje je przez około 24 godziny, natomiast później jest, jak było. Trzykrotnie wymieniony został sterownik na nowy i mam powtórkę z rozrywki.

Czas podawania cu - 8 sekund

Czas postoju cd - 51 sekund

Siła nadmuchu oG- 20 bieg dmuchawy

Nastawa zaworu czterodrożnego na skalę 2

Temperatura - 55 stopni. Gdy kocioł osiągnie 55 stopni, to gdy wyłączy się zarówno podajnik, jak i dmuchawa, temperatura wzrasta do 58,5 stopnia i w przeciągu 8 minut spada do 53,9 stopni. Następnie ma miejsce sekwencja 22 podawań i postoju, aż dojdzie do 55 stopni i wyłącza się podawane i nadmuch [powtórka z rozrywki].

Parametry cd oraz cu są aktywne tylko do osiągnięcia temperatury zadanej!

Powyżej jest podtrzymanie! 

Wtedy kocioł pracuje w podtrzymaniu!

cb to czas przerwy w podtrzymaniu, czyli w fazie podtrzymania,fabrycznie przerwa wynosi 15 minut.

PP to krotność podawania,fabryczna nastawa 1 cykl w podtrzymaniu.

Długość dmuchania w fazie podtrzymania jest w menu serwisowym, fabrycznie dmucha przez 10 sek. (parametr z trybu serwisowego o nazwie cP)

http://img.bazarek.pl/290455/16439/shopfiles/Argon_3_instrukcja_v1.pdf

Opublikowano

Nie masz za dużego przestoju między podaniami? Albo masz aż tak duży odbiór ciepła albo piec ma problem z uzyskaniem temperatury chociaż skoro zawór jest ustawiony na 2 to raczej to drugie.

Przestój między podaniami - 50 sekund. Czas podawania - 10 sekund.

Zdjęcia dorzucę, zaraz je zrobię.

Zawór aktualnie mam ustawiony na 5 i piec dalej ma problem z uzyskaniem temperatury. A jak już ją uzyska, to w ciągu kilku minut, temperatura szybko zaczyna spadać i cały cykl zaczyna się na nowo.

Czy miałby Pan jakąś sugestię co do tego, jak długo powinna się utrzymać temperatura zadana? Ewentualnie co zrobić, aby była utrzymywana przez dłużej, niż 4-5 minut?

Opublikowano

Być może kocioł nie uwzględnia bezwładności budynku. Najpierw nie dogrzeje a potem musi nadrobić. Zmiany mogą być odczuwalne po 1,2 dniach.

Niestety nie ma żadnej zmiany po wielu dniach. Jest jak było - tragicznie...

Opublikowano

Poniżej linki do zdjęć:

1) https://zapodaj.net/7cdf35e8bff0a.jpg.html

2) https://zapodaj.net/76fdecf539cdf.jpg.html

3) https://zapodaj.net/8b3407335c265.jpg.html

Opublikowano

Kocioł źle spala, tu nie widać popiołu, tylko kalafiory.

Prawdopodobnie spalasz z nadmiarem powietrza, a to zbija temperaturę na kotle, chłodzi wymiennik, kocioł nie możne osiągnąć temperatury zadanej, a jak dojdzie to zaraz stygnie.

Ustaw :

Czas podawania cu - 6 sekund

Czas postoju cd - 38 sekund

Siła nadmuchu oG- 15-18 bieg dmuchawy tu musisz zejść z nadmuchem aż się niedopał w popiele pojawi.Jak się pojawi to o jeden, bieg w gorę zmienisz.

Masz jakąś przesłonę przy dmuchawie?

Opublikowano

Pięknie dziękuję za radę i sugestię. Oczywiście dostosuję się i dam znać, czy jest jakiś efekt.

Tak, jest przesłona przy dmuchawie. Aktualnie przysłonięty wlot jest niemal w całości.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szanowni Państwo,

Uprzejmie dziękuję za dotychczasową pomoc. Miałem nadzieję, że nie będę zwracać się o nią po raz kolejny, ale niestety…

Przechodząc do sedna – zasugerowane ustawienia zadziałały, kocioł spalał mniej, niż 20 kg węgla na dobę. Teraz spala około 60 kg, a ustawienia zostały przecież takie same…

Nie sądzę, by to była kwestia temperatury, bo nawet, jak było na zewnątrz -10 czy -12 stopni (tak jest w mojej okolicy), to też palił te 20 kg…

Czy ktoś z Państwa ma jakąś koncepcję, czemu tak się dzieje?

Z góry uprzejmie dziękuję.

Opublikowano

Około 8 dni było w porządku.

Opublikowano

Dziwne, może masz przerwy w dostawie prądu do budynku. :blink:

Opublikowano

Nie ma, najmniejszych... Zastanawiam się nad wymianą sterownika... na zupełnie inny model, tylko nie wiem, jakiego użyć...

Opublikowano

Nie ma, najmniejszych... Zastanawiam się nad wymianą sterownika... na zupełnie inny model, tylko nie wiem, jakiego użyć...

Ja polecam ten:    

http://allegro.pl/kociol-kotly-piec-piece-sterownik-kotla-multifun-i6017306609.html

Wtedy odpoczniesz od kotła. 

Albo kup starego Ecoala czasami ktoś sprzedaje.

Opublikowano

Ja polecam ten:    

http://allegro.pl/kociol-kotly-piec-piece-sterownik-kotla-multifun-i6017306609.html

Wtedy odpoczniesz od kotła. 

Albo kup starego Ecoala czasami ktoś sprzedaje.

A będzie pasować do posiadanego przeze mnie kotła?

Opublikowano

Tak, to sterownik do kotłów z podajnikiem ślimakowym.

Opublikowano

Nie widze w opisie zmianki o czujniku zaru czy ten model akurat nie posiada ale musze przyznac ze ster jest sapoko mialem z nim doczynienia

Opublikowano

Co do czujnika żaru to najlwepiej sprawdza się on z obrotową retortą.w palniku stałym trzeba wiedzieć jak go zamocować, inaczej będzie zdażać się przewęglanie.

Czy jest ze sterownikiem nie wiem najlepiej zadzwoń.

Dodam że ten sterownik bardzo dobrze spala też bez czujnika żaru.

Opublikowano

Ok, zdecydowałem się zamówić ten sterownik. Zaryzykuję.

Dziękuję Państwu za pomoc.

Opublikowano

Jak przyjdzie to go delikatnie tam podłączaj i bez internetu uruchom, po testuj. masz czas  jakby co masz 14 dni możesz oddać (zakupy przez neta). 

Ale najprawdopodobniej już nie będziesz chciał się z nim rozstać. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.