Skocz do zawartości

radziuszkaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

W załączniku zamieszczam zdjęcie zaworu 1" który chcę usunąć i w to miejsce przejść na termostatyczny 1/2" żeby mieć możliwość zamontowania głowicy która będzie kontrolowała temperaturę w pomieszczeniu.

Co sądzicie, czy pomysł dobry?

A powód jest następujący:

Mam taki problem, że w domu mam za ciepło, temperatura w pokojach ok 23* w nocy, w dzień jak słoneczko świeci dochodzi nawet do 27* (ale tylko w tych nasłonecznionych pomieszczeniach), ogólnie za gorąco. W instalacji w której pracuje kocioł na eko groszek mam zawór 4d, temperatura wyjściowa 35* za mieszaczem (przy obecnej temperaturze zewnętrznej). We wszystkich pomieszczeniach mam stare żeliwne kaloryfery, i teraz sobie wymyśliłem że w 3 pokojach w których jest za gorąco zamontuję zawory termostatyczne z głowicami, ale mam problem, ponieważ instalacja jest w rurach 1" i czy usunięcie starych zaworów i zrobienie redukcji na 1/2" nie spowoduje nieprzewidzianych reperkusji?

post-61453-0-45642300-1479807762_thumb.jpg

Opublikowano

Mam takie same grzejniki i takie same zawory i też 4d steruje mi temp w domu.

Jeżeli masz instalacje CO na jednej pompie to zredukowanie średnicy spowoduje to że gdy zawór przymkniesz np na 20% to te grzejniki z redukcjami nie będą w ogóle grzać.

U mnie w 2 grzejnikach są powroty zrobione 1/2 gdzie pozostałe 1 cal i te dwa grzejniki przestają grzać w moim przypadku gdy zawór przymknie się do 30%

Opublikowano

Jeżeli będziesz miał instalację pomieszaną, to jedynym sposobem aby był przepływ przez zawór termostatyczny, który ma bardzo mały przekrój, jest zakręcenie wszystkich starych zaworów i odkrecanie ich po około pół obrotu. Za pół godziny sprawdzisz czy grzejnik z termostatem grzeje, a nastepnie sprawdź pozostałe, i ewentualnie skoryguj. Pamietaj, aby nastawa wstępna na termostatach była ustawiona na największy  przepływ bez kryzowania.

Opublikowano

No dobra, a jeżeli wstawie zawory calowe, ale tylko do 3 grzejników to będzie wszystko ok?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Nie kombinuj tylko jak nie masz siłownika do 4D do go dodaj wraz ze sterownikiem i steruj instalacją pogodowo za pomocą sterownika np TECH ST-431n a w najgorętszych pomieszczeniach po prostu trochę poprzykręcaj kaloryfery i masz z głowy.

Opublikowano

Sono2020, dziekuję za podpowiedź, może to i dobre rozwiązanie, ale tak jak zaznaczyłeś pomieszczenia nasłonecznione i tak będą przegrzewane... i tak źle i tak nie dobrze

Opublikowano

A ile masz żeberek w tych zestawach, gdzie jest ten zawór 1 cal.

Opublikowano

Sati, jestem na wyjeździe, dam znać po weekendzie

Opublikowano

A ile masz żeberek w tych zestawach, gdzie jest ten zawór 1 cal.

hej, już sprawdziłem ile jest żeberek, mianowicie 13, powierzchnia pomieszczenia 13mkw.

post-61453-0-60247400-1480449536_thumb.jpg

Opublikowano

witam

W pomieszczeniach które są przegrzewane możesz zastosować zawory termostatyczne do instalacji grawitacyjnych o zwiększonym przepływie w Twoim przypadku najlepiej 1"

np. takie: http://www.herz.com.pl/1,Armatura-i-Systemy-Grzewcze/18,Technika-grzejnikowa/34,Zawory-termostatyczne/t19,Zawory-termostatyczne-TS-E

Montaż zwykłych zaworów termostatycznych na kilku grzejnikach w instalacji spowoduje problemy z regulacją hydrauliczną całości.

pozdrawiam

Opublikowano

dziękuję za poradę, tak zrobię. pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.