PawełKu Opublikowano 20 Listopada 2016 #1 Opublikowano 20 Listopada 2016 Od kilku dni zastanawiam się jakie rozwiązanie będzie lepsze dla mojej kieszeni, ale również pieca i komina. Zastanawiam się nad zaworem 4D z siłownikiem, aby nie gotować się w domu lub nie trzymać na piecu zbyt niskiej temp. Z drugiej strony są znów termostaty pokojowe, ale tu się pojawia "haczyk" posiadam 14 grzejników, co daje kwote ~ 1400 zł, Zawór 4D + siłownik to ~ 600 zł firmy Afriso. Przeróbki w kotłowni to nie problem dla mnie, a zakres prac byłby wykonywany w okresie letnim, aby być przygotowanym na przyszły sezon.Czekam na pomoc i sugestie co będzie najlepsze.Pozdrawiam
MikiQ Opublikowano 20 Listopada 2016 #2 Opublikowano 20 Listopada 2016 Lepszym rozwiązaniem będzie zawór 3d i pompa kotłową. O jest już tyle tematów, wystarczy użyć opcji szukaj. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 20 Listopada 2016 #3 Opublikowano 20 Listopada 2016 Ja kupowałem zawory Danfoss razem z głowicami 50 zł/kpl chyba że celujesz wyżej. A plusem dla zaworów jest to że w każdym pomieszczeniu kontrolujesz temp niezależnie http://allegro.pl/danfoss-glowica-5115-zawor-ra-n-1-2-prosty-click-i6605816447.html Są to zawory z nastawami wstępnymi więc jest możliwość regulacji hydraulicznej instalacji
Erpolis Opublikowano 20 Listopada 2016 #4 Opublikowano 20 Listopada 2016 Zawór 4d jest dobrym rozwiązaniem o ile wszystkie pomieszczenia mają mieć tą samą temperaturę i o ile posiadasz sterownik pokojowy który będzie sterował siłownikiem. Głowice też nie są złym rozwiązaniem z tym że musisz mieć gdzieś przepływ jeżeli wszystkie glowice się zamkną Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Gość Digitrax Opublikowano 20 Listopada 2016 #5 Opublikowano 20 Listopada 2016 Wybij sobie z głowy 4D. Wystarczy jedna pompa i zawór termostatyczny na powrót kotła. Na grzejniki załóż termostaty i będziesz mieć regulację temperatury pomieszczeń jak i zawsze powrót gorący.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.