treecool Opublikowano 18 Listopada 2016 #1 Opublikowano 18 Listopada 2016 Witam wszystkich serdecznie, chciałbym opisać problem na który natrafiłem i nie jestem pewien czy moje myślenie jest prawidłowe.Wprowadziłem się niedawno do domu w którym jest dość wiekowa instalacja C.O z kotłem zasypowym. Budynek piętrowy, kocioł w piwnicy. Najwyższym grzejnikiem jest grzejnik w kuchni i z nim mam problem - często się zapowietrza a przy próbie odpowietrzenia okazuje się że zamiast wypychać powietrze to je zasysa. Zbiornik wyrównawczy jest ok. 50cm wyżej w instalacji niż ten grzejnik. Układ otwarty - wylot ze zbiornika wyrównawczego jest wprowadzony do odpływu ze zlewu (tutaj upatruje problem). Po kilku próbach zauważyłem że chwilowo w odpowietrzeniu pomaga jednoczesne powolne dopuszczenie wody do instalacji i przytkanie palcem rury wylotowej zbiornika wyrównawczego która kończy się pod zlewem.Moje pytanie jest następujące - czy efekt wciągania powietrza przy odpowietrzaniu grzejnika może być spowodowany w tym przypadku brakiem odpowietrzenia odpływu do kanalizacji? Jeśli tak, to czy pomoże tutaj montaż zaworu napowietrzającego pod zlewem?Mam nadzieję że udało mi się zrozumiale opisać problem. W razie pytań postaram się na nie odpowiedzieć w kolejnych postach.Z góry dziękuję za pomoc
hajtaler428 Opublikowano 18 Listopada 2016 #2 Opublikowano 18 Listopada 2016 Naczynie powinno mieć odpowietrzenie
treecool Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 18 Listopada 2016 niestety nic takiego nie widzę ani na naczyniu ani na drodze rury odpływowej. Jest ona wpuszczona w trójnik pod zlewem i zabezpieczona uszczelką. Tak jak mówię jest to stara instalacja niestety.
hajtaler428 Opublikowano 18 Listopada 2016 #4 Opublikowano 18 Listopada 2016 Tak powinno wyglądać podłączenie naczynia. Zrób zdjęcie swojego i wstaw
treecool Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor #5 Opublikowano 18 Listopada 2016 niestety nie mam możliwości wykonania zdjęcia teraz. Wygląda to tak:
treecool Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor #6 Opublikowano 18 Listopada 2016 Przesyłam zdjęcie. Czy brak napowietrzenia może być przyczyną zasysania powietrza?
hajtaler428 Opublikowano 18 Listopada 2016 #7 Opublikowano 18 Listopada 2016 Tak-brak napowietrzenia jest powodem zasysania powietrza. Tworzy się podciśnienie i może nawet wyciągnąć wodę z układu - tak jak spuszcza się wężykiem paliwo ;) Trzeba na wyjściu przelewu najlepiej wstawić trójnik i do góry wyjść z napowietrzeniem
treecool Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor #8 Opublikowano 18 Listopada 2016 Dzięki za pomoc. Rozumiem że zawór napowietrzający przy zlewie ok 1,5 metra niżej nie wystarczy?
hajtaler428 Opublikowano 18 Listopada 2016 #9 Opublikowano 18 Listopada 2016 nie - musi być powyżej lustra wody w naczyniu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.