Tomaszlo Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor #26 Opublikowano 16 Listopada 2016 Wiec chyba będę musiał pogonić majstra i zmienić instalacje i z pseudo zaworu 3D zastosować prawdziwy 3D. znajomy jedzie na 40 st juz 5 lat i o dziwo z kociołkiem nic się nie dzieje wiec poszedłem w jego ślady.
szakal31 Opublikowano 16 Listopada 2016 #27 Opublikowano 16 Listopada 2016 każdy ma innego znajomego Janusza z innymi doświadczeniami..... Kocioł znajomego po 3 sezonach grzewczych przy 40C też żyje ale wygląda w środku na lat 30, już nie mówiąc o sprawności i ilości opału poświęconego na ogrzanie wilgotnych osadów nie do usunięcia przez które przebić się musi ciepełko do domostwa
Tomaszlo Opublikowano 17 Listopada 2016 Autor #28 Opublikowano 17 Listopada 2016 A gdy wstawię zawór 3D i zadam na kociołku 55-60 to w domu nie będę miał afrykarium ?? Jeśli temp zew będzie oscylowała w okolicy 0. Jak dobrze rozumiem to zwiększenie temp na kotle spowoduje lepsze wypalanie sie węgla i spadek jego konsumpcji? Nie mowie o jakims drastycznym spadku ale kilka kg/doba ?
hajtaler428 Opublikowano 17 Listopada 2016 #29 Opublikowano 17 Listopada 2016 Jak nie masz termostatów na,grzejnikach a zawór 3d zamontujesz w opcji ochrony powrotu to w,domu sauna. Jak zawór 3d zamontujesz w opcji regulacji temp na grzejniki to nie będzie ochrony powrotu. Jak już chcesz przerobić instalacje i mieć jedno i drugie to zamontuj pompę kotłową do ochrony powrotu a zawór 3d do regulacji temp na grzejniki wg schematu poniżej
Kwidyn Opublikowano 17 Listopada 2016 #30 Opublikowano 17 Listopada 2016 Jak nie masz termostatów na,grzejnikach a zawór 3d zamontujesz w opcji ochrony powrotu to w,domu sauna. Jak zawór 3d zamontujesz w opcji regulacji temp na grzejniki to nie będzie ochrony powrotu. Albo już nic nie rozumiem, z tego co czytam od miesiąca, albo coś nie tak z tym twierdzeniem... Poprawi mnie ktoś?
hajtaler428 Opublikowano 19 Listopada 2016 #31 Opublikowano 19 Listopada 2016 Zawór 3d możesz zamontować na zasilaniu lub powrocie w funkcji mieszania lub rozdzielenia. Jakąkolwiek wybierzesz opcję to musisz wybrać nad temperaturą której części instalacji chcesz zapanować 1. Montaż zaworu na zasilaniu a) w funkcji mieszania kontrola nad temp wychodzącą na instalację, brak kontroli temp powrotu b.) w funkcji rozdzielenia w zależności od ustawienia otwarcia zaworu do wyboru kontrola nad temp CO lub powrotu kotła 2. Montaż zaworu na powrocie a) w funkcji mieszania kontrola nad temp powrotu, na CO wychodzi temp taka jak na kotle. Aby móc kontrolować temp na CO potrzeba zamontować sprzęgło i układ mieszający z pompą i zaworem 3d za nim b.) w funkcji rozdzielenia podobnie jak funkcja 1b Tak to mniej-więcej wygląda. Zaznaczam że nie jestem instalatorem - wiedza zaczerpnięta z forum, jeżeli gdzieś jest błąd proszę poprawić
szakal31 Opublikowano 19 Listopada 2016 #32 Opublikowano 19 Listopada 2016 a ile ty tych kaloryferów masz w domostwie że te termostaty (z ekonomicznego punktu widzenia niezbędne, już nie mówiąc o komforcie temperatury w pomieszczeniach) są nieosiągalne czy jak?
Tomaszlo Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #33 Opublikowano 22 Listopada 2016 do zainstalowania termostatów mam w 5 pokojach 2 łazienki i kuchnie zostawiam na zaworach grzejnikowych. Obecnie zaprzestałem palić na retorcie ze wzg na temp zewnętrzna nie chce mieć afrykarium w domu. Był dzis majstrunio i zgęściłem mu temat temp na kociołku i stwierdził że przydławi lekko zasilanie ( 2") aby jego wymyślony 3D działał dodatkowo zainstaluje podgrzewacz wody z płaszczem. Zalecił też co by może zakupić gdzieś kilka worów tańszego wegla i zobaczyć co bedzie. Oj chyba znowu doglądanie parametrów i wygibasy z ustawieniami...
Tomaszlo Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #34 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Witam Przy ustawieniach t nastawy 40 st, czas podawania 6s i przerwy 29 s , podtrzymanie 8 min i podawanie w tym cyklu 40 s i dmuchawa 35% przymknięta na 3/4 gdy zamontuje zawór 4drogowy spowoduje zmniejszenie spalania ilości opału ?? Dom ocieplony 15 cm na dachu wełna okna plastik. Aktualnie lekko ponad 20 kg/doba
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.